Maminka.czZdraví

Vyznáte se v očkování dětí? Víte, která jsou hrazená ze zákona a která musíte uhradit sami?

Reklama 20.  11.  2020
Na vybraná nehrazená očkování přispívá VZP

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny maminky chtějí pro své děti to nejlepší, především aby byly zdravé a spokojené. Očkování je poměrně kontroverzní téma, ale pořád je to nejúčinnější metoda prevence různých nemocí. Některé vakcíny jsou povinné a jsou hrazené z veřejného zdravotního pojištění buď plošně, nebo rizikovým skupinám pojištěnců. Dále existují očkování nepovinná, přesto hrazená ve stanovených případech z veřejného zdravotního pojištění. A nakonec jsou ještě očkování nepovinná a nehrazená, nicméně na některá z nich klient může u Všeobecné zdravotní pojišťovny zažádat o finanční příspěvek. Doklad o zaplacení vakcíny je třeba předložit do 30. 11. a nesmí být starší 3 měsíce.

Povinná očkování hrazená pojišťovnou

Očkovací program začíná pro všechny děti ve 2. měsíci věku hexavakcínou proti záškrtu, tetanu, černému kašli, hemofilovým infekcím, dětské obrně a virové hepatitidě typu B. Rizikové děti (např. přišly do styku s lidmi s aktivní tuberkulózou) jsou navíc očkovány už v prvním měsíci života proti tuberkulóze. Dále jsou děti povinně očkovány kombinovanou vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Očkovací program je prakticky ukončen okolo 2. roku věku dítěte. Následné přeočkování dítěte se provádí v souladu s očkovacím kalendářem.

Všechna povinná očkování stanovenými vakcínami plně hradí zdravotní pojišťovna. Pokud ovšem upřednostníte pro své dítě jinou než stanovenou vakcínu, hradí pojišťovna jen aplikaci, nikoli cenu vakcíny.

Nepovinná očkování, avšak hrazená pojišťovnou

Zde je hrazena určená vakcína v provedení nejméně ekonomicky náročném i její aplikace. Když si klient vybere jinou vakcínu, musí si uhradit rozdíl v ceně; aplikaci hradí pojišťovna vždy.

Očkování proti pneumokokům (původci meningitid, sepse, zápalu plic, zánětu středního ucha) hradí pojišťovna v případě, že se všechny dávky očkovací látky aplikují do sedmého měsíce věku dítěte (hrazeno je pak i přeočkování provedené do 15. měsíce věku).

Očkování proti lidským papilomavirům mají podle zákona hrazené dívky i chlapci, je-li očkování zahájeno od dovršení 13. do dovršení 14. roku věku. Papilomaviry mohou způsobit nejen rakovinu děložního hrdla, ale i další nádory (penisu, análního otvoru atd.) nebo genitální bradavice.

Hrazené je také očkování proti invazivním meningokokovým infekcím způsobeným meningokokem skupiny B, je-li očkování zahájeno do dovršení šestého měsíce věku dítěte, a skupiny A, C, W, Y, je-li očkování provedeno jednou dávkou v druhém roce života.

Nepovinná a nehrazená očkování, na které lze čerpat příspěvek VZP

Tato nepovinná a dobrovolná očkování si hradí klient sám – jak cenu vakcíny, tak i její aplikaci; může ovšem čerpat příspěvek od VZP. Podrobnosti o podmínkách čerpání příspěvků na očkování naleznete na webu.

Příspěvek lze získat na očkování dětí proti:

  • klíšťové encefalitidě, až 700 Kč (jde o nejčastěji využívané nehrazené očkování jak mezi dětskými, tak dospělými klienty VZP)

  • chřipce, až 200 Kč,

  • virové hepatitidě A, až 700 Kč,

  • rotavirovým nákazám, až 1 000 Kč (pro děti do 1 roku)

  • "cestovní očkování", až 1 000 Kč

  • meningokokovým nákazám typu B, až 2 500 Kč, a typu A, C, Y, W, až 1 000 Kč (pokud se neočkuje ve výše uvedeném věku dítěte)

  • lidským papilomavirům, až 1 000 Kč (pro děti ve věku mezi 14 až 18 lety).

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz