Maminka.czNovorozenec

Vyzrajte na tříměsíční koliku. Těchto 7 tipů bříšku vašeho miminka rozhodně uleví

Lenka Brožová 1.  2.  2022
O existenci prdíků jste určitě slyšela. Z vašich dnů a nocí dokážou udělat doslova noční můru. Takzvaná tříměsíční kolika umí pořádně potrápit děti i jejich rodiče. Poradíme vám, jak na ni!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Možná jste si taky říkala, jak vlastně poznáte, že jde o prdíky. Poznáte, to nám věřte. „Miminko je napjaté, až křečovité. Stahuje nohy k bříšku, může se i prohýbat do luku. Má rudé tvářičky, zavřené oči, zatíná pěstičky a zplna hrdla křičí. S odchodem plynů nebo stolice je na něm viditelná úleva,“ popisuje Petra Pomajbíková, lektorka psychomotorického vývoje dětí od narození do jednoho roku věku. Za bolením bříška krátce po napití stojí nedozrálé trávicí ústrojí kojence – střeva se prostě ještě musí doosídlit mikroflórou. Petra Pomajbíková nabízí ještě jiný pohled na tříměsíční koliku

„Dítě zatím ‚nestrávilo‘ přechod z dělohy na tento svět. Nejraději by bylo zpátky v bříšku, kde je teplíčko, tma a maximální kontakt s maminkou.“ Proto klientkám v poradně v Ústí nad Orlicí doporučuje především co nejčastější kontakt s miminkem: chování, nošení v šátku či nosítku, kontakt kůže na kůži. „Opravdu se nebojte, že byste miminko rozmazlili. U takhle malých dětí představuje kontakt s rodičem přijetí a bezpečí.“ Petra Pomajbíková připravila na toto téma zdarma on-line program Jak na pláč a bolesti bříška u miminek (mimiporadna.cz).

VIDEO: Než se dítě posadí, mělo by zvládnout tohle

Dozvíte se v něm třeba, co který pláč může znamenat, jak ho řešit (nebo taky neřešit), jak na tejpování, koupele a masáže při kolikách nebo jakými polohami či cviky pomůžete miminku ulevit. Především ale Petra doporučuje se nestresovat. Ono se to lehko řekne, když jste už týdny nespala, přežíváte na starém pečivu, bramborách a těstovinách a doma se po bytě s manželem míjíte v režimu „zombík“. Jenže dítě je jako houba, a čím víc budete v nepohodě, tím víc bude stresových hormonů na obou stranách. A stresové hormony komplikují trávení. 

Co udělá dětskému bříšku dobře?


Pokud se vaše miminko svíjí v kolikách, vsadíme se, že nakonec vyzkoušíte všechny z následujících rad. Moc vám přejeme, aby alespoň některé zafungovaly.

PETRA POMAJBÍKOVÁ, lektorka cvičení rodičů s dětmi, mimiporadna.cz 

CO JÍŠ, MÁMO? Čerstvé pečivo, zelí, luštěniny, cibule, květák, brokolice… Pokud kojíte a vaše dítě trpí plynatostí, vynechte nadýmavé potraviny a pak je zkuste postupně zavádět zpět. Můžete si také vést jídelní záznamy a třeba zjistíte, že reaguje na něco, u čeho byste to ani nečekala.

ČÁRY MÁRY ODVARY. Doporučuje se fenyklový a kmínový. Půl lžičky semínek přelijte 250 ml horké vody a čtvrt hodiny louhujte. Nebo si kupte už hotový fenyklový čaj. Vlažný ho můžete nabídnout i dítěti, ale sledujte věkové omezení uvedené na obalu.

VZHŮRU ZA MAGISTROU! Pro už zmiňovaný fenyklový čaj, ale také třeba pro probiotika na posílení trávicího traktu či kapky na prdíky.

MASÁŽ PO SMĚRU HODIN. Krouživým pohybem dlaně jemně masírujte miminko dětským olejíčkem kolem pupíku po směru hodinových ručiček.

TYGR V KLUBÍČKU. Opřete si dítě v poloze klubíčka o hrudník a pokrčujte mu nožičky směrem k bříšku. Fajn je i poloha na tygříka, kdy vám dítě leží bříškem na předloktí, částí zad se vám opírá o břicho a hlavičkou o loket.

BEZ PLENKY. Některé děti mají potíž vyprázdnit se do pleny. S nahým zadečkem a v poloze klubíčka jim to může jít lépe. Buďte na případnou nadílku připravena třeba nad kyblíkem.

ROURKA I TEPLOMĚR. Rektální rourka je měkká hadička, tu namažete a zavedete dítěti do konečníku, případně s ní jemně pootočíte, aby plyny vyšly (často i se stolicí, tak pozor). Podobnou službu udělá i teploměr. 
 

Jaké další rady pro uvolnění bříška doporučuje lektorka Petra Pomajbíková? A jak konkrétně s miminkem doma cvičit, abychom mu od bolestí ulevili? Přečtěte si celý článek v únorovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Únorové číslo časopisu Maminka s Emmou Smetana a její rodinou

Témata: Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Po porodu, Cvičení, luštění, Bolesti břicha, tejpování, Děti, Kolika, Noční můra, Lektorka, Bříško, Poloha, Maminka, Orlice, Kontakt, PETRA POMAJBÍKOVÁ