Maminka.czRodina

Vzájemná láska rodičů je pro rozvoj dětí důležitá, učí se pozorováním

Martina Machová 7.  8.  2017
Láska, úcta, respekt, něžnosti – to vše si děti mohou přenést do budoucích vztahů, když to vídají doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chtěli byste, aby vaše dítko jednou projevovalo lásku svému partnerovi podobným způsobem jako vy? Že ne? Tak to budete muset změnit nejdříve ve svém partnerském vztahu.

 „Děti se od vás neučí jen to, co jim říkáte, ale přijímají i vaše způsoby (až vás to někdy může skutečně vyděsit),“ tvrdí například klinický psycholog a autor několika populárních knih Steve Biddulph.

ČTĚTE TAKÉ: 11 důkazů, podle kterých poznáte, že vás miluje, aniž by řekl jediné slovo

Odborníci mají jasno!

„Děti se učí lásce tím, že vás sledují. Mají rády, když otec dává jejich matce najevo svou vřelost, skládá jí poklony, koketuje s ní, obejme ji nebo políbí,“ píše v jedné ze svých knih psycholog Biddulph.

To, že se děti v takovýchto chvílích doslova vmáčknou mezi rodiče, obvykle neznamená, že by je chtěly rozdělit či mít jednoho z rodičů jen pro sebe, jak by se mohlo zdát! Děti si spíš chtějí úplně jednoduše užít vaší vzájemné náklonosti a citů – „rochnit se a vyhřívat“ v lásce svých rodičů.

Puberťáci v takových chvílích pochopitelně obracejí oči v sloup, vydávají zvuky pohrdání či naprosto narovinu říkají, že si rodiče počínají nechutně. Nicméně se vám pak ve slabé chvilce jen tak mimochodem zmíní, že kamarádky rodiče se nikdy takto neobjímají, nevodí za ruce či si nedají pusu…

12 tipů, jak podpořit štěstí a lásku ve vztahu

Učí se od nás prožívat i užívat si život

Děti se z určitého pohledu učí pozorováním nejen lásce, ale i vzájemné úctě, respektu, radosti – jednoduše odkoukávají, jak reagujeme na příjemné i nepříjemné situace. Zkrátka se od nás částečně učí prožívat i užívat si život. Málokteří veskrze negativističtí rodiče mají pozitivní potomky a naopak. Rodinná nepohoda bohužel nakonec obvykle „semele“ i toho nejpozitivněji a nejpřátelštěji naloženého človíčka.

Láska začíná doma; láska žije v domovech, a proto je dnes ve světě tolik utrpení a tolik chybí štěstí… Každý dnes vypadá hrozně uspěchaný, ustaraný kvůli lepšímu blahobytu a většímu bohatství a tak dále, takže děti mají velmi málo času pro své rodiče. Rodiče mají velmi málo času na sebe navzájem, a tak doma se začíná ničit světový mír.“

(Matka Tereza, nositelka Nobelovy ceny míru)

Video: Otcové jsou u porodu důležití

Video: Tatínci jsou k nezaplacení... Proč je žádná máma nenahradí?
Proč je sex pro vztahy tak komplikovaný?
12 tipů, jak podpořit štěstí a lásku ve vztahu

 

Témata: Rodina, Chování a vztahy, Partnerský vztah, Blahobyt, Rozvoj, Podobný způsob, Vzájemná úcta, Láska, Steve Biddulph, Pozorování, Klinický psycholog, Rodiče, Budoucí vztah, Úcta, Slabá chvilka, Rozvoj dětí, Biddulp, Děti, Steve, Vzájemná láska, Nositelka, Něžnost, Utrpení, Respekt, Nobelova cena