Maminka.czNeplodnost a IVF

Vždyť jsem zdravá! Pět nejčastějších důvodů, proč nemůžete otěhotnět!

Simona Procházková 31.  3.  2019
Toužíte po miminku, snažíte se s partnerem o otěhotnění již spoustu měsíců a stále se nic neděje. Proč? Kde je problém? Příčin může být celá řada, i když se cítíte naprosto zdravá a v pořádku. Od nepravidelného cyklu a problémů s ovulací až po autoimunitní poruchy (např. neléčená celiakie, diabetes nebo lupus).

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Většina příčin neplodnosti bývá skrytá a dlouhé roky o nich nemusíte mít sebemenší tušení. Pak si jednoho dne naplánujete, že začnete „pracovat“ na potomkovi, a automaticky předpokládáte, že to bude hned. A pak jste hodně překvapená, že měsíce ubíhají jeden za druhým a početí se nedaří.

V některých případech, například pokud trpíte silnými menstruačními bolestmi, máte nepravidelný cyklus, léčíte se s nějakou chronickou nemocí nebo vám úplně správně nefunguje štítná žláza, existuje určitý předpoklad, že otěhotnění nemusí být úplně snadné a rychlé.

Při umělém oplodnění si rodiče pohlaví embrya vybrat nemohou, říká genetička

Většinou na sobě ale nepoznáte, že budete možná patřit do skupiny „neplodných“, dokud nezačnete svůj problém s otěhotněním řešit s lékařem a nepodstoupíte potřebná vyšetření. Taktéž mužská neplodnost se nedá zjistit jinak než laboratorním rozborem spermatu. Takže pokud se miminko nedaří, je na místě popřemýšlet o těchto možných příčinách. A myslete na to, že čím déle těhotenství odkládáte, tím nižší šance máte. S vyšším věkem totiž úměrně klesá množství i kvalita vašich vajíček!

Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Miminko, Neplodnost a IVF, Ovulace, dovolená u moře, Štítná žláza, NEJ, Otěhotnění, Evropa, Dysfunkce, Podváha, Vaječník, Plodnost, Početí, Nejčastější důvod, Nepravidelný cyklus, Závažný důvod, Vejcovod, Početí dítěte, Inzulín, Vajíčko, Rentgen, Zdraví na Heureka.cz