Maminka.czSport

Vzor malých atletů Roman Šebrle: Cesta za vítězstvím je trnitá, bez bolesti to nejde!

Roman Šebrle se kvůli těžkému úrazu musel vzdát svého dětského snu. Pro řadu jeho nynějších kolegů je moderování hlavní zpravodajské relace vrcholem kariéry. On však svého vrcholu dosáhl už dávno před tím. Patří ke sportovcům, kteří vyhráli vše a posunuli tak hranici lidských možností ve své disciplíně. Olympijského vítěze paradoxně k atletice přivedlo bolestivé zranění nohy. Jaká byla jeho trnitá cesta? To se dozvíme ve videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na sportovní začátky a okamžiky plné štěstí vzpomíná Roman Šebrle, kterému je již 46 let, v pořadu Top Moment na internetové televizi Mall.tv. "Moje maminka i tatínek jsou naprostí nesportovci," vypráví pobaveně olympijský vítěz a dodává, že byl od rodičů ve sportu vždy naprosto podporován. Jako malý miloval fotbal a chtěl se mu více věnovat. Bohužel se mu stala nehoda a měl nadvakrát zlomenou holení i lýtkovou kost. "Vypadalo to dost zle. Dva měsíce jsem jen ležel a pak se znovu učil chodit a běhat jsem začal nejdříve po roce. Potom jsem se ale bál kopnout do míče a tím to celé skončilo," přiznává.

Jak to začalo

Atletické začátky se nastartovaly pomalu na základní škole, díky jeho oblíbenému učiteli tělocviku. V šestnácti se zúčastnil středoškolských závodů a tam mu tamní trenéři nabídli, ať závodí i za jejich oddíl. Netrvalo dlouho a jeho talentu si brzy všimli i v Pardubicích, kam přestoupil a začal se naplno věnovat atletice.

Na první mistrovství světa ho připravila vojna v pražské Dukle, pod křídly trenéra Váni, bývalého reprezentanta v běhu. Trénink probíhal dvakrát denně, pět dní v týdnu. Když poprvé odjížděl na tradiční desetibojařský mítink do rakouského Götzisu, byl jedním z favoritů. Takový výkon, jaký ale předvedl, nemohl nikdo čekat. Jako první desetibojař překonal hranici 9 000 bodů a překonal i svůj osobní rekord v běhu na 1 500 metrů.

Olympijské hry v Athénách

V roce 2004 se konaly olympijské hry v Athénách, kde se Šebrleho jméno skloňovalo ve všech pádech. "Věděl jsem, že jsem ve formě, zdravý a měl bych to vyhrát. Ale člověk je stejně velmi nervózní a nemohl jsem ty dva dny vůbec spát," popisuje sportovec. Nakonec přivezl vytoužené zlato a v následujících letech získal celou řadu titulů. V pořadu Top Moment také prozradil, co ho o druhé olympijské vítězství připravilo. 

V osmatřiceti Roman Šebrle atletickou kariéru ukončil. I tak ale zůstává idolem celé řady mladých sportovců. Další příběhy inspirujících osobností jsou k vidění na Mall.tv.

Motivujte své děti ke sportu jako olympioničky Kateřina Emmons a Barbora Špotáková!
Jak vybrat sportovní kočárek? Měl by se k vám hodit!
Témata: Video, Příběhy, Zajímavosti, Kariéra, Životní příběh, Sport, Bolest, sportovec, Roman, Nehoda, Mistrovství světa, Mistr světa, Pardubice, Atény, Dukla, Atlet, Trenér, Vít, Atletika, Roman Šebrle, Posun, Olympijské hry, Vrchol, Olympijský vítěz, Váňa, Sport na Heureka.cz

Video