Maminka.czTěhotenství

Vzpomínka na bříško aneb Proč investovat do těhotenských fotek?

Simona Procházková 18.  12.  2017
Nechat se v těhotenství vyfotografovat od profesionála je dnes in a odolá tomu jen málokterá maminka v očekávání. Máte také v plánu nechat si udělat snímky na památku? Pak by vás mohlo zajímat pár praktických rad od zkušených fotografů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství je jedinečným obdobím v životě a většina maminek na dobu, kdy nosily svůj největší poklad pod srdcem, ráda vzpomíná i po letech.

"Dobrý fotograf dokáže originálně podtrhnout krásu nastávající maminky. Selfíček si doma každý udělá, kolik chce, ale profesionál dokáže nabídnout možnost záběru z úhlu, kterého doma nedosáhnete, dá snímkům originální nádech. Já osobně třeba velice ráda ukazuji svému sedmiletému synovi fotografie z doby, kdy byl ještě v bříšku, a povídáme si u nich,“ říká teplická fotografka Monika Hlinka.

Její slova potvrzuje i ředitel studia Fotopromě Petr Matějíček: „I když pro některé maminky nemusí být těhotenství zrovna procházkou růžovým sadem, rozhodně stojí za to tyto jedinečné okamžiky zachytit. Focení těhotenství mnohem více než klasický portrét vyžaduje zkušenosti a vhodné prostřední, aby byly snímky vkusné a nepůsobily vulgárně.“

Pryč s nervozitou!

Stydíte se, nevíte, jak se obléct, tvářit, zda zvládnete pózovat? Žádný strach! „Mám v tomto ohledu výhodu, že jsem žena. Už během líčení si s maminkami povídám o nenarozeném miminku, o tom, jak dlouho ho plánovaly, jak se bude jmenovat.

V průběhu rozhovorů ženy přestávají myslet na focení a zaměřují se na samotnou radost z toho, že v sobě nosí nový život. Uvolní se, zasmějeme se…“ prozrazuje Monika Hlinka.

Profesionálové radí nechat si na akci „focení“ dost času. Pokud máte fotografování domluvené na dopoledne, neplánujte si například hned poté ještě oběd s kamarádkou.

Spěch přináší stres a nervozitu, a chcete si to přece v atelieru užít. Dobře se na svůj „den D“ vyspěte a určitě si s sebou na focení přineste oblíbený nápoj a malou svačinku.

Razíme heslo, že maminky „všechno mohou, ale nic nemusí“, a tak je možné klidně se i trochu odvázat, protože klientky vědí, že výsledné fotografie si vybírají samy.  Takže když jim později něco přijde „už trochu moc“, jednoduše si fotografie nevyberou a nikdo je nikdy neuvidí,“ uklidňuje Petr Matějíček.

Profesionální fotky versus veselá realita

Řekněte svou představu

Každý fotograf má svůj styl práce, určitě mu předem sdělte, jak byste si snímky představovala, co se vám líbí, čemu dáváte přednost. Toužíte po aktech? Líbí se vám spíše černobílé fotografie?

Ráda byste se stylizovala do nějaké role nebo zkusila tzv. glamour? Profesionál s vámi vaše přání probere a poradí, každopádně se bude snažit splnit vaše očekávání. Klidně si s sebou do ateliéru přineste jako vzor fotky, které jste někde viděla a líbí se vám, inspiraci se meze nekladou. Fotograf si tak udělá obrázek, co byste zhruba chtěla na snímcích zachytit a jakým způsobem.

„Samozřejmě vždy společně projdeme představy a možnosti, protože jich je mnoho a je důležité vědět, jaká má těhotná maminka očekávání. Vše probereme a domluvíme se na detailech. Připravili jsme také speciální katalog, ve kterém si maminky mohou vybrat a inspirovat se, jaký typ fotografií se jim nejvíce líbí,“ popisuje Petr Matějíček.

Co si nachystat na focení?

Před samotnou akcí se s fotografem osobně nebo telefonicky domluvte na základních informacích. Většinou vám doporučí, abyste si donesla několik různých „outfitů“, ze kterých pak společně vyberete ten pravý model, nezapomeňte také na doplňky (náušnice, náhrdelník, šátek…) a případně jiné osobní věci a předměty, které byste ráda využila.

V případě těhotenského focení to jsou nejčastěji plyšoví medvídci, mini capáčky, dupačky s vtipnými nápisy, které máte přichystané pro děťátko, dudlík a podobně. Celou řadu potřebných dekorací má samozřejmě každý fotograf ve svém ateliéru k dispozici (mašle, stuhy, dekorační látky, veselé miminkovské dekorace).

Jak na focení dětí? Respektujte jejich náladu a dopřejte jim přirozenost

Jak si poradit s líčením?

„Některé ženy jsou přirozeně natolik krásné a v těhotenství ještě více rozkvetou, že make-up v podstatě nepotřebují. Případně na líčení nejsou zvyklé, tak je nepřemlouvám. Ty ostatní mají v ceně základního balíčku již zahrnutý jeden styl líčení. Pokud by si přály v průběhu focení líčení změnit, nabízím samozřejmě služby vizážistky,“ uvádí Monika Hlinka.

„Určitě doporučuji nechat se nalíčit od profesionální vizážistky, kterou studia ve velké většině nabízejí. Nemusíte se bát žádných extravagantních „šíleností“, make-up se ale musí přizpůsobit efektu světel a stylu fotografií tak, aby ve výsledku vše působilo co nejpřirozeněji. Navíc je příjemné, když se cítíte opečovávaná a hýčkaná,“ říká Petr Matějíček.

VIDEO: Herečka Míša Tomešová během focení titulní strany pro časopis Maminka

Profesionální fotky versus veselá realita
Fotohrátky aneb vyfoťte miminko trochu jinak
Vtipné fotografické momentky
Ostatní z Betynky

Vtipné fotografické momentky

Témata: Těhotenství, VZP, Glamour, Šílenost, Nenarozené miminko, Malá svačinka, Osobní věc, Profesionál, Fotografie, Maminka, Vizáž, Fotograf, Moment, Jedinečné období, Fotopromě, Dobrý fotograf, Těhotná maminka, Oblíbený nápoj, Bříško, Tomešová, Růžový sad, Velká většina, Míša Tomešová, Titulní strana, Jedinečný okamžik

Video