Maminka.czTěhotenství

Vzpomínka na dětství: Lahůdkové jahodové knedlíky

E15.cz 23.  6.  2012
Vzpomínka na dětství: Lahůdkové jahodové knedlíky
Dřív talíř s jahodovými knedlíky znamenal, že léto už je tady. Ačkoli dnes už to tak úplně neplatí, stejně jsou jahody a laskominy z nich stvořené nejlepší právě teď, když se na vás slaďoučké plody zardívají z tuzemských záhonků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tvarohové knedlíky s jahodami

Na 4–6 po rcí , Příprava: 40 minut

500 g měkkého tvarohu (polotučného), 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky
+ na podsypání, špetka soli, 2 žloutky, moučkový cukr na posypání, 100 g másla, rozpuštěného na přelití, 150 g tvrdého tvarohu na posypání, na náplň 500 g jahod

1) V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.

2) Těsto nechte asi půl hodiny zakryté v chladu odpočinout. Na moukou posypaném vále nebo pracovní ploše z něj pak vytvarujte váleček. Odkrajujte z něho plátky.

3) Zploštěte je a na každý dejte dobře omytou a osušenou jahodu zbavenou stopky. Zabalte do tvaru knedlíku.

4) Vkládejte do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut (podle velikosti). Po této době knedlíky vyplavou na povrch.

5) Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou. Ihned je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a podávejte posypané nahrubo nastrouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Know-how

Pokud se vám na zahrádce urodilo dost jahod, můžete tvarohové knedlíky uvařit neplněné a přelít je jahodovou omáčkou. Tu připravíte následovně. Rozmixované jahody (množství si stanovte sami) vlijte do hrnce, oslaďte je, ohřejte a přilijte k nim smetanu ke šlehání. Vymačkejte k nim šťávu z půlky citronu (dospělí mohou přilít trochu kvalitního bílého vína), přidejte několik pokrájených jahod, promíchejte, odstavte z ohně a dejte vychladit. Studenou omáčkou pak čerstvě vařené knedlíky přelijte.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Výživa a stravování, Předškolák, Batole, Školák, Kojenec, Časopis F.O.O.D., Dětství, VZP, tvarohové knedlíky, Know-how, Vzpomínka na, Knedlík, Vzpomínka