Maminka.czTěhotenství

Vzpomínka na dětství: Lahůdkové jahodové knedlíky

, Časopis F.O.O.D.
23. 6. 2012
Vzpomínka na dětství: Lahůdkové jahodové knedlíky
Dřív talíř s jahodovými knedlíky znamenal, že léto už je tady. Ačkoli dnes už to tak úplně neplatí, stejně jsou jahody a laskominy z nich stvořené nejlepší právě teď, když se na vás slaďoučké plody zardívají z tuzemských záhonků.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Na 4–6 po rcí , Příprava: 40 minut

500 g měkkého tvarohu (polotučného), 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky
+ na podsypání, špetka soli, 2 žloutky, moučkový cukr na posypání, 100 g másla, rozpuštěného na přelití, 150 g tvrdého tvarohu na posypání, na náplň 500 g jahod

1) V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.

2) Těsto nechte asi půl hodiny zakryté v chladu odpočinout. Na moukou posypaném vále nebo pracovní ploše z něj pak vytvarujte váleček. Odkrajujte z něho plátky.

3) Zploštěte je a na každý dejte dobře omytou a osušenou jahodu zbavenou stopky. Zabalte do tvaru knedlíku.

4) Vkládejte do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut (podle velikosti). Po této době knedlíky vyplavou na povrch.

5) Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou. Ihned je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a podávejte posypané nahrubo nastrouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Know-how

Pokud se vám na zahrádce urodilo dost jahod, můžete tvarohové knedlíky uvařit neplněné a přelít je jahodovou omáčkou. Tu připravíte následovně. Rozmixované jahody (množství si stanovte sami) vlijte do hrnce, oslaďte je, ohřejte a přilijte k nim smetanu ke šlehání. Vymačkejte k nim šťávu z půlky citronu (dospělí mohou přilít trochu kvalitního bílého vína), přidejte několik pokrájených jahod, promíchejte, odstavte z ohně a dejte vychladit. Studenou omáčkou pak čerstvě vařené knedlíky přelijte.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Časopis F.O.O.D., Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Know-how, Vzpomínka na, Knedlík, VZP, Dětství, Vzpomínka

Mohlo by vás zajímat
Nemá šanci přežít, řekli těhotné ženě. Plánovala synovi pohřeb, teď slaví rok
Babička plašička: Po návratu od tchyně se dcera bojí všeho!
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Nechci být otrokem dětí. Dva potomci stačí, říká Agáta Prachařová
Proč pořád tak zlobí? Možná za to můžete vy! Ovládejte se
Kojení strašně bolí! Proč mě nikdo nevaroval, diví se Nikol Moravcová
Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!
Nejsmutnější příběh! Miminko žilo jen sedmnáct minut. Z fotek až mrazí
Meghan a Harry pokřtili syna Archieho. Chyběla královna a obřad byl soukromý

Horoskopy

Blíženci Vstup do nového pracovního týdne bude povedený a vy se konečně uplatníte. V posledních dnech to za nic…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Naděžda, Naďa, Hildegarda





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu