Maminka.czTěhotenství

Vzpomínka na dětství: Lahůdkové jahodové knedlíky

, Časopis F.O.O.D.
23. 6. 2012
Vzpomínka na dětství: Lahůdkové jahodové knedlíky
Dřív talíř s jahodovými knedlíky znamenal, že léto už je tady. Ačkoli dnes už to tak úplně neplatí, stejně jsou jahody a laskominy z nich stvořené nejlepší právě teď, když se na vás slaďoučké plody zardívají z tuzemských záhonků.

Tvarohové knedlíky s jahodami

Na 4–6 po rcí , Příprava: 40 minut

500 g měkkého tvarohu (polotučného), 1 plný čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky
+ na podsypání, špetka soli, 2 žloutky, moučkový cukr na posypání, 100 g másla, rozpuštěného na přelití, 150 g tvrdého tvarohu na posypání, na náplň 500 g jahod

1) V míse smíchejte měkký tvaroh s prosátou moukou se špetkou soli. Přidejte žloutky a nejprve vařečkou a pak ručně zpracujte na hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce.

2) Těsto nechte asi půl hodiny zakryté v chladu odpočinout. Na moukou posypaném vále nebo pracovní ploše z něj pak vytvarujte váleček. Odkrajujte z něho plátky.

3) Zploštěte je a na každý dejte dobře omytou a osušenou jahodu zbavenou stopky. Zabalte do tvaru knedlíku.

4) Vkládejte do vroucí osolené vody a ihned promíchejte, aby se knedlíky nepřichytily ke dnu. Vařte mírným varem 8 až 10 minut (podle velikosti). Po této době knedlíky vyplavou na povrch.

5) Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou. Ihned je propíchejte vidličkou, aby vyšla pára, a podávejte posypané nahrubo nastrouhaným nebo rozdrobeným tvarohem, moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Know-how

Pokud se vám na zahrádce urodilo dost jahod, můžete tvarohové knedlíky uvařit neplněné a přelít je jahodovou omáčkou. Tu připravíte následovně. Rozmixované jahody (množství si stanovte sami) vlijte do hrnce, oslaďte je, ohřejte a přilijte k nim smetanu ke šlehání. Vymačkejte k nim šťávu z půlky citronu (dospělí mohou přilít trochu kvalitního bílého vína), přidejte několik pokrájených jahod, promíchejte, odstavte z ohně a dejte vychladit. Studenou omáčkou pak čerstvě vařené knedlíky přelijte.


Další recepty z vybraných ingrediencí můžete nyní vyhledávat pomocí katalogu potravin!

Předplatné časopisu Maminka
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Batole, Kojenec, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Vzpomínka, VZP, Dětství, Knedlík, Know-how, Vzpomínka na

Mohlo by vás zajímat
Dvojčata s křehkými kostmi. Narodila se se zlomeninami, ublíží jim i mazlení
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Malý Alexandr se narodil bez očí a nyní čeká na adopci. Jeho máma se ho zřekla
Eliánek spí od dvou měsíců ve svém pokojíčku, říká Dominika Mesarošová
Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci
Aleš Háma: Nerad kluky trestám a řvu na ně. Manželka je přísnější
Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte
Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!
Matky jsou jak elitní vojáci ve výcviku, píše Marie Doležalová

Horoskopy

Střelec Ještě dneska jste plni energie a slovo únava není ve vašem slovníku. Také v práci se vám daří prosadit…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Alžběta, Alžbeta, Elizabeth





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu