Maminka.czVaše příběhy

Z nafouklého bříška rakovina: Pětiletého Martínka poslali z nemocnice domů, rodiče se ale nenechali odbýt

Michaela Láchová 28.  11.  2022
Žádný rodič nechce vidět své dítě nemocné. Bohužel někdy se to stane. Stejně jako u pětiletého Martínka. Z původního nadýmání mu byl nakonec diagnostikován lymfom, třetí nejčastější onkologická diagnóza u dětí. „Zhroutil se mi svět, ale věděla jsem, že se musím držet kvůli malému,“ říká Martínkova maminka Anna.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechno začalo na konci listopadu loňského roku. Byla sobota večer a Anička si všimla, že má Martínek nafouklé bříško. „Už byl večer a řekli jsme si, že počkáme do rána a uvidíme. Jenže v neděli to bylo podobné a večer začal plakat, že ho bříško bolí, tak jsme raději jeli na pohotovost,“ vypráví. Nakonec je však poslali domů s tím, že je prostě jen nafouklý a má mít dietu.

VIDEO: Rodinná koučka a mentorka Tereza Robinson

Tohle nebude jen tak

Jenže bříško se nijak nezmenšovalo, a proto se v úterý vydali k pediatričce, která je poslala zpátky do nemocnice na chirurgii. „To už se Martínek i zadýchával, byl unavený a všimli jsme si, že se během spánku nezvykle hodně zpotil.“ Tentokrát už se dostali na sono a tamní lékařka jako první naznačila, že to nebude jen tak. „Dodnes si pamatuji její slova: Nález není negativní, ale uvidíme. Mně se zhroutil svět, ihned jsem se rozplakala, ale věděla jsem, že se musím držet kvůli malému, nedat najevo svůj strach,“ říká Anna.

Pak už Martínek společně s rodiči putoval na kliniku dětské hematologie a onkologie, kde ho ihned přijali na JIP. „Nikdo nám nechtěl nic moc říct, jen opakovali, že to vypadá na onkologickou diagnózu, nicméně že jsou potřeba další testy. Ještě večer malý absolvoval rentgen, pak další sono, odebrali mu spoustu krve… A ráno už šlo všechno ráz na ráz.“ Při operaci Martínkovi zavedli centrální katetr a hrudní drén a odebrali mu kostní dřeň. A potvrdili, čeho se rodiče ve skrytu duše obávali. Diagnóza zněla: lymfom. Rakovina. Konkrétně Burkittův lymfom s metastázami v podstatě ve všech břišních orgánech. „Lékaři nás hned začali uklidňovat, že tato diagnóza je vlastně ještě docela dobrá, jestli se to vůbec u rakoviny, a navíc u dětí dá říct. Od začátku měl Martínek šanci na uzdravení asi 80 procent. Navíc ho čekaly jen chemoterapie, žádná operace.“

Vánoce v nemocnici

Léčba začala hned další den. Od prvních příznaků tedy uběhlo pět a půl dne. Martínek začal dostávat biologickou léčbu a později slabé dávky chemoterapie. Naštěstí hned ráno po první kapačce přišla lékařka s dobrou zprávou, že v moči jsou patrné rozpadající se nádorové buňky, což naznačovalo, že léčba zabírá.

S ventilátorem a žaludeční sondou, hlavně že je s námi! První syn jim zemřel, druhý potřebuje stálou péči

Poté už následovalo šest bloků „ostré“ chemoterapie, při kterých byl Martínek společně s rodiči vždy hospitalizován v nemocnici. „Ve dvou- až třítýdenní pauze mezi cykly jsme mohli jít domů. Jen po prvním bloku jsme zůstávali v nemocnici a čekali, jak tělíčko nálož zvládne,“ dodává Anna s tím, že bohužel tento pobyt zasáhl i do Vánoc, což děti nenesly moc dobře, ale nakonec vše statečně přijaly. „Navíc jsme se uklidňovali tím, co řekla naše lékařka: Lepší obětovat jedny Vánoce, aby pak mohlo být plno dalších. Domů jsme se dostali během svátků na dva dny, pak už následoval další blok léčby.“

Léčba se neobešla bez komplikací

Bohužel se Martínkův stav neobešel zcela bez komplikací. „Některé léky způsobovaly nepříjemné afty, takže syn nechtěl jíst, po jiných byl zase hodně neklidný až agresivní, jindy měl vysoké horečky, které nás vrátily do nemocnice i mezi chemoterapiemi. Do toho doma další dvě děti, které si postupně několikrát odstonaly covid a pak i neštovice. Kvůli nim jsme dokonce museli přechodně s Martínkem bydlet v zapůjčeném bytě, protože za žádnou cenu nesměl přijít s neštovicemi do kontaktu,“ vypráví Anna. Bral i silné léky, aby případnou nákazu utlumily.

Dejte „to” do ústavu, řekli jí o dceři. Jana se nevzdala a z „hadrové panenky” Johanky křeše denně zázraky

Naštěstí Martínek všechno společně s rodiči zvládl. Hned během prvního bloku chemoterapie lékaři potvrdili, že metastázy z bříška mizí, že léčba funguje. „Vypadalo to, že máme vyhráno. Měsíc po ukončení léčby Martínka čekalo kontrolní vyšetření CT. Jenže na játrech se ukázalo sedm nových ložisek. Já to samozřejmě nesla hodně špatně, byla to pro mě velká rána, ale naše ošetřující lékařka se mě snažila uklidnit, že se jí nezdá recidiva, protože krevní testy nic takového nenaznačují, a naordinovala protizánětlivou léčbu. Její domněnka se naštěstí potvrdila, šlo o kvasinkovou infekci, vedlejší efekt tohoto druhu léčby. Po měsíci užívání léků už byla ložiska pryč.“

Půl roku po diagnóze Martínkovi lékaři zase vyoperovali centrální katetr a mohl vysadit všechny léky. A testy zatím naznačují, že svůj boj vyhrál. „Samozřejmě tu vždy bude riziko, že se nemoc vrátí nebo se objeví někde jinde, ale my pevně věříme, že je to za námi. Je z něj zase ten praštěný kluk, který celé dny vymýšlí hlouposti, nezavře pusu a pošťuchuje se se svými dvěma sestřičkami,“ doplňuje Anna.

Náročné období rodinu sblížilo

Bylo to hodně náročné období, které však ve výsledku rodinu velmi sblížilo. „Já sama jsem si našla báječnou koučku Terezu Robinson, která se zaměřuje právě na pomoc rodinám s vážně nemocnými či handicapovanými dětmi. I díky ní vidím, jak mě osobně nemoc posunula, jak si najednou víc vážím života a umím si ho užívat. Konečně já sama i my všichni jako rodina opravdu žijeme."

Tereza Robinson (její příběh a životní zkušenost jsme vám přinesli zde) pomáhá rodinám s těžkou diagnózou dítěte. Pro svou práci spojila všechny své životní milníky, doplnila je potřebným studiem a stala se mentorkou a (nejen) rodinnou koučkou. Stěžejní je pro ni vlastní zkušenost, kdy se jí a manželovi Martinovi narodil syn Ondrášek s těžkou komplexní srdeční vadou. Konzultace jsou pro rodiny bezplatné.

Projekt Srdcem Robinson můžete podpořit i vy. Tereza Robinson shání finance a nové finanční partnery pro další ročník svého projektu, který letos pomohl 30 rodinám v nelehké situaci. Odkaz na sbírku naleznete zde.

Témata: Zdraví, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Děti a nemoci, Vaše příběhy, Syn, Nemoci, Rodiče, Nemoc, Anička, Rakovina, Tereza Robinson, JIP, Mentorka, Donio, Anna, Léčba, Nemocnice, Drén, Martín, Diagnóza, Lymfom, Bříško, Srdce Robinson, Zdraví na Heureka.cz