Maminka.czBatole

Z nočníku zpět do plenek: Aneb Terezka se znova počurává

Martina Machová 7.  3.  2017
Terezce jsou necelé 3 roky a od 2 let je zcela bez plenek. Tedy byla. Nyní, zhruba 3 měsíce, se Terezka opět počurává a rodiče netuší proč.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Naší Terezce budou v únoru 3 roky. Zhruba od 23 měsíců nepotřebovala plenky. Na nočník se naučila chodit ze dne na den. Nejprve byla bez plenek přes den a asi po 14 dnech měla suchou i plenu na noc.

Jenže bezplenkové období jsme si vychutnávali přibližně půl roku, pak se Terka začala opět pomočovat, zpočátku pouze v noci a pak už i ve dne.

Někdy se stane, že ji na nočník či záchod vysadím a vše se povede, ale vždy je to má iniciativa. Na samém počátku jsem vše počítala na vrub nastydnutí, což potvrdila i pediatrička, jenže problémy po vyléčení nevymizely.

Jaké plenky jsou pro vaše dítě nejlepší? Soutěžte o super ceny!

Naše pečlivá pediatrička nás tedy poslala na několik speciálních vyšetření, žádná onemocnění se však nepotvrdila. Terka se počurá klidně během hry, v mokru pak sedí a hraje si dál, jednoduše přestala potřebu hlásit.

Na dotaz, zda chce na nočník, odpoví, že nechce a do minuty se klidně počurá! Jsem už zoufalá. Zkoušela jsem snad všechno; motivovat, chválit, povzbuzovat i trochu hubovat – bohužel nepomohlo vůbec nic.

Nakonec mě uklidnila paní učitelka ze školky, kam chodí starší dcerka – že prý se to prostě někdy stává, a že se nemám bát, jak se problém objevil, tak pravděpodobně i zmizí…“(Lea Z., 36 let, 2 holčičky)

Zpátky do plenek: Hádky rodičů, rozvod, úmrtí v rodině, stěhování…

Jestliže byla u dítěte, které si již osvojilo základní hygienické návyky, vyloučena zdravotní příčina (například zánět močových cest či ledvin, rozvíjející se diabetes apod.), s velkou pravděpodobností „nehody“ souvisí s jeho psychikou nebo překotným vývojem v daném období.

„Dítě se může začít znovu pomočovat po delším suchém intervalu, což bývá způsobeno psychickou zátěží dítěte v rodině (např. narozením mladšího sourozence), nebo ve škole (hlavně v souvislosti s nástupem do první třídy),“ tvrdí například docent Tomáš Seeman z dětské kliniky Fakultní nemocnice Motol.

Do seznamu problémů si pak můžeme přidat kupříkladu ještě; časté hádky rodičů, rozvod, úmrtí v rodině, stěhování, konflikty ve škole a školce apod.

To se nepovedlo! Rodiče se marně snaží o roztomilé fotky dětí, ty na to kašlou

Mnohé zkušené maminky i psychologové též vypozorovali, že u některých dětí dochází k opětnému pomočování v době, kdy se dítě učí něčemu novému a něco z toho, co předtím zvládalo, na nějakou dobu zapomene. Až si novou dovednost bezpečně osvojí, dříve naučené věci se opět vrátí do normálu.

Co možná nevíte

  • Ještě v 5 letech se občas pomočuje přibližně 15 % dětí.
  • V 7 letech má občasnou „mokrou nehodu“ až 10 % dětí a v 10 letech okolo 5 % dětí.
  • Uvádí se, že se s náhodným pomočením potýká asi 1 % dospělé populace.
  • Odborníci nepovažují pomočování do 5 roku věku za patologické.
  • V dětském věku bývá pomočování obvykle důsledkem vývojové nevyzrálosti.

Jak to dopadlo s Terezkou?

Terezka je už 5 dnů opět bez plenek, a to jak v noci, tak přes den. Na Vánoce byla 2 týdny s rodiči u příbuzných, stále si s ní někdo hrál, někdo ji choval, povídal si s ní – nejmladší princezna byla najednou pupkem světa.

A světe div se, noční plena byla najednou suchá a plenky přes den začala odmítat. Mamince tehdy začalo docházet, s čím Terezčin „krok zpět“ souvisel.

Lea totiž začala pracovat, sice z domova, ale Terče už se nemohla věnovat tolik, jako dřív. V té době navíc začala starší dcerka zůstávat ve školce i po obědě (aby Lea stíhala práci i domácnost) a malé Terezce asi starší sestřička chyběla. 

Také si Lea vybavila, že v době, kdy Terezky pomočování začalo, přestala Lea definitivně kojit. Sice postupně, ale nekompromisně. 

Děvčátko též v „mokrém období“ procházelo lehčím obdobím vzdoru – jednoduše toho na Terezku bylo moc.

Nyní rodiče doufají, že Terče suchá plenka vydrží. Lea by chtěla více pracovat a moc by jí pomohlo, kdyby Terezka začala od jara chodit na dopoledne do školky. Snad to Terezka zvládne…

Znáte šikovnou podložku na přebalování? Podívejte se na video:

Poklad v plenkách - jak poznáte, že je všechno tak, jak má být?
7 tipů na letní odplenkování. Zkuste indiánskou metodu
Tři tajné triky, jak naučit dítě na nočník za tři dny
Témata: Děti, Video, Batole, Chování a vztahy, Nočníky, Pleny, Terezka, Motol, Letní odplenkování, Diabetes, Fakultní nemocnice, Fakultní nemocnice Motol, Děvčátko, Suchá plenka, Plen, Speciální vyšetření, Plena, Nočník, Zdravotní příčina, See, Noc, Pleny na Heureka.cz