Maminka.czPlavání s dětmi

Za podrážděné oči z bazénu nemůže tak úplně chlor. Co tedy?

Martina Machová 25.  6.  2019
Není chlor jako chlor – takzvaný volný je užitečný, vázaný problematický! Víme, co způsobuje nepříjemný odér i problémy s očima. A proč je důležité dodržovat zásady správné hygieny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V posledních letech se zdá, že přibývá tropických horkých dní, kdy bývá víc než příjemné se s dětmi místo na rozpálené hřiště vydat do bazénu či akvaparku. Bazénové hrátky však mívají nejen své nepopiratelné přednosti, ale bohužel i jisté nepříjemné nedostatky. Spokojená rodina odcházející po několika hodinách z akvaparku se mnohdy vyznačuje nápadně červenýma očima, citlivější jedinci mohou mít dokonce podrážděnou a přesušenou pokožku. Z těchto nepříjemností je tak trochu neprávem obviňován do vody přidávaný chlor.

Baby Ring se dává miminku kolem krku. Proč je jeho používání rizikové?

Proč se bazény chlorují?

Dezinfekce bazénu na bázi chloru je jednou z nejlevnějších a zároveň i velmi účinných variant bezpečného čištění bazénové vody. Chlorové dezinfekce mají perfektní účinnost proti bakteriím i virům a při správném dávkování nepředstavují nijak vážné zdravotní riziko pro plavce. A pozor, chlor je přítomný i ve slaných bazénech, rozhodně nejde o bezchlorové technologie, jak někteří výrobci tvrdí. Do vody se ale v tomto případě dostává chlor odlišnou cestou, a to pomocí elektrolýzy. Je však pravda, že slané bazény tolik nedráždí pokožku a oči a nezpůsobují tak často alergické reakce.

(Koncentrace soli ve slaném bazénu se pohybuje okolo 0,5 %, naproti tomu v moři až 3,5 %. „Slaný bazén“ tedy není nikdy tak slaný jako moře.)

Za problémy s očima mohou hygienické návyky

U všech veřejných bazénů se dle hygienických nařízení sledují a hlídají hodnoty volného a vázaného chloru. Možná jste netušili, že takzvaný volný chlor, který se používá k dezinfekci vody, není dráždivý, nezapáchá, a dokonce nemá v koncentracích používaných v bazénech škodlivé účinky na lidský organismus (což už neplatí o vodních organismech a živočiších). Volný chlor se stává problematickým až po reakci s organickými nečistotami, které si velcí i malí plavci do vody přinesou na vlastních tělech (pot, moč apod.). Ve chvíli, kdy se volný chlor setká s organickými nečistotami, se přemění v značně problematický vázaný chlor. A právě tento námi „vyrobený“ typ chloru způsobuje ony důvěrně známé problémy, jakými jsou: typický bazénový odér, pálení očí, podráždění sliznic i kůže a ve výjimečných případech také alergické reakce.

Obyčejné sprchování mnohé zachrání

Z uvedeného je tedy patrné, že upozornění, která v mnoha bazénech visí na zdech a bývají některými návštěvníky absolutně ignorována, mají hluboký význam. To, že se před návštěvou bazénu pečlivě vysprchujeme a zbavíme tak svá těla podstatného množství organických nečistot, výrazně napomáhá v bazénu eliminovat množství smrdutého a z pohledu zdraví problematického vázaného chloru!

Kurzy plavání kojenců. Chodit plavat ano nebo ne?
U bazénu nespusťte děti z očí. K neštěstí může dojít dříve, než se otočíte
Chystáte se s dětmi plavat? Vyměňte kruh za vhodnější plavecké pomůcky
Témata: Zdraví, Zajímavosti, Bazén, Plavání s dětmi, Správná hygiena, Bazénová voda, Podráždění, Hygienický návyk, Koncentrace, Pokožka, Citlivý jedinec, Voda, Výjimečný případ, Malé dítě, Podrážděná pokožka, Veřejný bazén, Alergická reakce, Plovací kruh, Akvapark, Oko, Nečistoty, Škodlivý účinek, Odér, Nepříjemný odér, Lidský organismus, Bazény na Heureka.cz