Maminka.czTipy na výlet

Za příběhem vánočního stromu, za čerty na Konopiště! Užijte si advent společně

Simona Procházková 15.  11.  2019
Nechte se zlákat kouzlem vánočního času a zpříjemněte si čekání na Ježíška rodinným výletem. Nebo si uprostřed všeho shonu dopřejte aspoň chvilku odpočinku jen ve dvou. Kam můžete vyrazit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Za příběhem vánočního stromečku na Loučeň

Adventní prohlídky nazvané „Příběh vánočního stromečku“ na zámku Loučeň budou bavit celou rodinu. Na zámku bude celý prosinec zářit celkem jednadvacet vánočních stromků v nejrůznějších podobách. Vánoční program tady bude zahájen v sobotu 30. listopadu slavnostním Křtem největšího adventního věnce v Česku (pokřtí ho Bílá paní se čtyřmi anděly). Mezi stromečky nebudou chybět ty tradiční, s ozdobami ze slámy nebo červenými jablíčky, ani originální kousky, jako třeba stromek sametový k třicátému výročí sametové revoluce nebo stromeček africký, podmořský, gurmánský či pohádkový na motivy pohádek, které pro svá vnoučata napsala sama hraběnka, jedna z majitelek zámku, Maria Thurn Taxis.

Svátečně vyzdobené a provoněné zámecké komnaty, bohatý program, ochutnávka vánočního cukroví od zámecké cukrářky… to vše vás naladí na blížící se nejkrásnější svátky roku. Děti si budou moci samy vyrobit vlastní vánoční ozdobu, maminky navštívit vánoční obchůdek a tatínkové ochutnat punč. Ten zdejší již po několik let vaří sama zámecká paní Kateřina Šrámková, v době adventu jako Bílá paní. Prohlídkami vás provedou kostýmovaní zámečtí průvodci, představující členy knížecí domácnosti – sám kníže či kněžna, pan nadlesní, komorník nebo zámecká kuchařka. Vánoční prohlídky Příběh vánočního stromečku budou k vidění až do 12. ledna. Zámek Loučeň se těmito aktivitami mimo jiné zapojil i do projektu Zachraňte Ježíška. 

Zimní romantika v Krumlově

Jihočeské městečko na břehu Vltavy je nádherné v každém ročním období. Od podzimu do jara tady navíc nebudete potkávat nekonečné davy, takže si jeho křivolaké uličky, kouzelná zákoutí, muzea, galerie i vynikající restaurace užijete v klidu a pohodě. Na své si tu přijdou milovníci umění, památek a historie, dobrého jídla i wellness hýčkání. Zámek je sice přes zimu zavřený (pozor, Zámeckou věž a Hradní muzeum můžete navštívit celoročně), stále ale zůstává mnoho míst, která stojí za vidění. Za kulturou a uměním vyrazte do Egon Schiele Art Centra. V bývalém městském pivovaru ze 16. století je možné si prohlédnout několik stálých výstav a pořídit umělecká díla v místní muzejní prodejně. Pokocháte se také v Muzeu vltavínů, kde díky interaktivní expozici poznáte tajemství drahokamů z vesmíru. Pozoruhodné výstavy nabízejí rovněž Kláštery Český Krumlov: Jeden okruh provádí architekturou a uměním středověkého dvojklášteří, pro rodiny je vhodná interaktivní expozice lidských dovedností, kde si děti užijí spoustu zábavy i poučení. A kam ještě zamířit s ratolestmi? Určitě je nadchne jedno z největších zrcadlových bludišť v Evropě a Muzeum loutek v Pohádkovém domě. Zlobivější potomky můžete zavést na exkurzi do Muzea tortury. Nezapomeňte si ale dopřát i trochu relaxu, například v příjemném wellness centru Hotelu Růže, kde si můžete užít saunu, bublinkovou lázeň, masáž či rašelinovou koupel ve dřevěné kádi. Dokonalá tečka po chladném dni!

Podzim na horách: Tři místa, kde si to všichni užijete naplno!

Vánoční pošťák a adventní procházky po Plzni

Kam se vydat na víkendový výlet s celou rodinou, aby se nikdo nenudil? Zkuste západočeskou metropoli Plzeň. Možná znáte zdejší zoologickou zahradu, Techmanii nebo vyhlášený dinopark, k vidění je tady toho ale mnohem více. S většími i menšími dětmi můžete absolvovat adventní komentovanou procházku historickým centrem města a setkat se dokonce s vánočním pošťákem. Nechte si vyprávět příběhy, které jste nejspíš nikdy neslyšeli. Třeba ty o plzeňských betlémech nebo staré pověry spojené se štědrovečerní večeří a dalšími událostmi adventu. Víte například, proč bylo důležité mít na štědrovečerním stole co nejvíce chodů a při hodování nekýchnout? To všechno se dozvíte o adventních pátcích, sobotách a nedělích od průvodce ve stylovém kostýmu, který vás provede svátečně vyzdobeným historickým městem. V pátek a sobotu procházku zakončíte adventní svačinkou a povídáním ve Schované kavárně. V ceně vstupenky je i horký nápoj a vánoční štola. V neděli procházky zahrnují pouze komentovanou prohlídku bez občerstvení. A navíc, v adventním čase bude na radnici úřadovat vánoční pošťák. Na místě budou k zakoupení  vánoční pohlednice, přáníčka do obálky i papírové betlémy. Na poště bude k dispozici speciální vánoční razítko, kterým bude možné  opatřit nejen vánoční pozdravy, ale také dopisy Ježíškovi. Děti je mohou zanechat v pošťákově vánoční schránce. Vánoční pošta bude mít otevřeno od soboty 14. do neděle 22. prosince. Pokud chcete udělat ještě větší radost těm nejmenším, zajděte s nimi do Muzea loutek, kde na ně čeká celá řada maňásků a marionetek. Naštěstí nejsou za sklem, takže pokud budete mít náladu zkusit si je vodit anebo zahrát vlastní divadlo, fantazii se meze nekladou.

Čertovská saunová noc v Brně

Jak začít víkend? Odpočinkem s kamarádkou nebo trochou romantiky s partnerem! Na svatého Mikuláše, v pátek 6. prosince, můžete prožít skutečně neobvyklý večer. Čertovská saunová noc ve wellness centru Infinit Maximus u Brněnské přehrady slibuje nezapomenutelný zážitek! Přijeďte dobít baterky, pobavit se a prohřát tělo v saunách, parních lázních, whirlpoolech nebo termálním bazénu. Co všechno vás čeká? Můžete se těšit na originální show v podobě saunových ceremoniálů, se kterými naši i zahraniční saunoví mistři, špičky svého oboru, vystupují na světových soutěžích. Užijete si venkovní koupání pod noční hvězdnou oblohou, chybět nebude welcome drink, občerstvení formou bohatého rautu ani čertovská tombola a soutěže. Relaxovat budete za doprovodu tématické hudby, líbit se vám bude také stylová výzdoba. Vyzkoušejte třeba zkrášlující saunový rituál s přírodními peelingy (Pálivý peeling s chilli, Dračí krev s vůní pačuli a růže nebo Andělský kokosový s vanilkou a fialkou). Začíná se ve 23 hodin.

Tipy na rodinné výlety na vánoční trhy: Brémy, Hamburk, Schloss Hof a Bratislava

Za čerty do zámeckého sklepení na Konopišti

Nechcete zvát čertovskou návštěvu přímo k vám domů? Naložte malé rošťáky a vyrazte za nimi do jejich „kutlochu“. V sobotu 30. listopadu se v zámeckém sklepení na středočeském Konopišti usídlí banda nezbedných čertů a budou tam jistě pěkně řádit. V pekle pro děti na ně bude dohlížet samozřejmě Mikuláš s anděly,  v pekle pro dospělé pak bude hrát pekelná muzika a na stole zavoní čertovské hody. Na nádvoří budou k dispozici voňavé stánky s nejrůznějšími dobrotami, hlad tady určitě nikdo mít nebude. A ještě, právě poslední listopadový den je rovněž poslední možností navštívit letos skleníky v Růžové zahradě, které zahradnice bohatě vyzdobí krásnými adventními výrobky. Dekorace si budete moci zakoupit, takže si domů dovezete už hotové věnce nebo svícny. Proč si neušetřit čas s vánoční výzdobou?

Témata: Děti, Rodina, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Vánoce, Advent, Výzdoba, čert, Sauna, Za sklem, Kněžna, Vltava, Klášter, Muzeum, Loučeň, Zámek, Ceremoniál, Rošťák, Maximus, Drahokam, Ježíšek, Vánoční stromeček, Bílá, Konopí, Konopiště