Maminka.czTipy na výlet

Za roboty či Elsou z Ledového království! Nejlepší tipy na jarní prázdniny

Simona Procházková 8.  2.  2019
Přemýšlíte, čím udělat dětem radost o prázdninách? Přinášíme inspiraci, kam se vydat, aby to stálo za to a pobavili jste se všichni!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Z vody rovnou do vesmíru!

Zbrusu nová atrakce v pražském Aquapalace nadchne malé i velké! Virtuální realita na tobogánu ve vodním světě je první a jedinou zábavou podobného druhu v Evropě. Pokud si rádi zařádíte s dětmi na tobogánu, nyní můžete tento adrenalinový zážitek spojit s průletem virtuálním vesmírem nebo nebeským chrámem. Co vás přesně čeká? Nejdříve musíte po schodech vystoupat do úplně nejvyššího místa v celém aquaparku, na start obřího tobogánu Magic Tube. Zde si vyberete jeden ze dvou filmů – Vesmírná nebo Nebeská jízda a pak už vám jen obsluha nasadí VR brýle a vy se pustíte dolů. Během jízdy se proletíte úchvatným vesmírným světem nebo tajemnou oblohou. Jakmile tuto jízdu jednou okusíte, garantujeme, že nebudete chtít přestat! A co víc, po dobu jarních prázdnin (do 17. března) mají děti vstup do vodního světa v Aquapalace jen za korunu!

Na co nezapomenout před odjezdem na hory? Zapojte všechny a rozdělte si úkoly

Na skok k sousedům

Pokud budete prázdniny trávit na jihu Čech, byla by škoda nevydat se prozkoumat blízké rakouské pohraničí. Jen dvacet kilometrů od Lipna najdete horské městečko Sternstein s menším, o to ale útulnějším lyžařským areálem. Služby jsou tu ušité na míru zejména rodinám s dětmi, takže máte záruku příjemně a aktivně stráveného dne s veškerým dostupným komfortem i pro nejmenší. Tak nazujte lyže a vyberte si některou ze tří sjezdovek (nejdelší má téměř dva kilometry), ze kterých se za dobrého počasí pokocháte výhledem na zasněžené vrcholky Alp. Sjezdovky tu nebývají nijak přeplněné a nahoru vás přepraví rychlá a komfortní lanovka s krytými kabinkami nebo šestisedačka. Ratolesti svěřte do rukou instruktorů v lyžařské škole (určitě vás potěší, že spousta z nich mluví česky). V miniparku s obřími slony, veselými zvířátky a dalšími atrakcemi se hravým způsobem naučí první obloučky. A určitě si dopřejte vydatný oběd v restauraci Sternsteinhof přímo pod sjezdovkami, kde vám naservírují dokonalý řízek přes celý talíř, poctivý guláš nebo jiné speciality domácí kuchyně. Nechybí tady samozřejmě půjčovna lyžařského vybavení a ski servis, auto můžete zaparkovat (zdarma) přímo u dolní stanice lanovky. A pozor, pro ty, kdo holdují spíše běžkám než řezání oblouků, tu mají téměř třicet kilometrů vzorně upravených běžeckých tratí. A pokud by vám zážitky ještě nestačily, cestou zpátky domů si můžete zabruslit na lipenské ledové magistrále v Lipně nad Vltavou nebo Horní Plané. Brusle vám zapůjčí.

Kam s dětmi na lyže

Historickým motoráčkem za zábavou!

Nové zážitky, dobrodružství i trocha poznání, to všechno nabídne retro jízda výletním motoráčkem. Kam? Do slezského pivovaru Radegast. V sobotu 23. února budou připraveny prohlídky výrobních pivovarských prostor, pro tatínky (i odvážné maminky) škola čepování piva i spousta her a poznávacích kvízů pro děti. Na výlet historickým vláčkem jménem Hurvínek vás zvou Slezský železniční spolek a pivovar Radegast. Kde můžete nastoupit? Radegast expres se vydá v 9:20 z Ostravy střed přes Ostravu Kunčice, Havířov, Albrechtice a Český Těšín přímo na pivovarskou vlečku do Nošovic. Tam si pasažéry převezmou pivovarští tovaryši a zasvětí je do tajů výroby legendárního piva Radegast. Začátek exkurze je v Návštěvnickém centru – Radegastově svatyni, následuje prohlídka výrobních prostorů s cylindrokónickými tanky, výrobny sladu, stáčírny, pivovarských sklepů, kde pivo zraje a dokvašuje, a varny zakladatele pivovaru Jaromíra Franzla. Zlatý hřeb čeká v pivovarské věži, kde pod vedením mistra výčepního zjistíte, jak se správně pivo čepuje a ošetřuje. Návštěvníci starší 18 let si navíc vychutnají čerstvě načepované pivo s jedinečným výhledem na Beskydy. Na cestu zpět do Ostravy zamíří historický vlak ve 14 hodin. Po celou dobu jízdy se o vaši pohodu postará přívětivý personál, chybět nebude občerstvení. Jízdenky koupíte v předprodeji za 350 Kč pro dospělé a 200 Kč pro děti.

Tajemné hrady a zámky

České hrady a zámky ani v zimě nespí, právě naopak! Spousta z nich připravila speciální prohlídky plné zábavy, také ale tajemství a fantazie! Tak třeba na zámek v Mníšku pod Brdy zavítá o tomto víkendu královna Elsa se svým kamarádem Olafem z Ledového království. Během pohádkové prohlídky prozkoumají děti všechny komnaty, aby pomohly královně Else najít zatoulaného sněhuláka Olafa. Kam jen se ten rošťák schoval? Kromě této dětské prohlídky (která proběhne v sobotu 9. února od 11,30, 12,30 a 13,30) můžete v rámci dalších prohlídkových okruhů navštívit prvorepublikové interiéry a kouzelné sklepení. Od jedenácti hodin se pak otevře výtvarný ateliér. Prohlídku si raději rezervujte předem.

Musíte zažít: krmení jelenů v Častolovicích či piknik s Františkem Kinským

Zimní prohlídky probíhají v únoru a březnu také na hradě Český Šternberk, a to vždy o víkendech. Hrad nabízí jednu prohlídkovou trasu, která zahrnuje patnáct bohatě zařízených místností, mimo jiné obrovský Rytířský sál, knihovnu, velkou jídelnu nebo pracovnu Jiřího Sternberga, otce současného majitele. Spojte prohlídku hradu s procházkou po okolí, atmosféra Posázaví vás ohromí. A na oběd si skočte do restaurace Pod hradem.

Že život na hradě uprostřed hlubokých šumavských lesů nebyl vůbec jednoduchý, se přesvědčíte na hradě Kašperk, kde si nachystali speciální zimní prohlídkový okruh. Přijet můžete vždy ve středu a v sobotu.

Vida! Roboti

Sobota (9. 2.) bude v brněnském zábavním vědeckém parku Vida ve znamení robotů. Děti se můžou zúčastnit Robotiády, soutěžního klání plného her a nejrůznějších disciplín, naprogramovat si vlastního robota a také na vlastní oči vidět, jak fungují opravdoví roboti. Zazávoďte si s nimi nebo ulovte medvěda! Ukázky robotů budou probíhat celý den, například se můžete nechat obsloužit robo číšníkem. Chybět nebude ani trenažér formule F1, který nenechá v klidu žádného kluka ani tatínka. K pravidelné nabídce parku Vida neodmyslitelně patří také představení s pokusy, které se uvádějí několikrát během dne v Divadle vědy. Novinkou je show o létání Albatros určená nejmenším divákům. „Společně se vydáme na cestu za ohnivým tornádem, horkovzdušným balónem, létajícím míčem či vznášedlem. Zjistíme, co je to vlastně vítr, jak vzniká a co všechno umí,“ sdělil Aleš Pilgr, který je společně s Janet Prokešovou a Ondřejem Medkem autorem nového představení. Dětem předškolního věku jsou přizpůsobeny jak pokusy, tak i jejich vysvětlení.

 

 

 

Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, JAR, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Král, Elsa, virtuální realita, Areál, Jeleň, Albatros, Robot, Albrechtice, Rošťák, Skok, Království, Lipno nad Vltavou, Rob, Olaf, Havířov, Nejlepší tip, Tobogan