Maminka.czBatole

Za tři dny bez plenek! Snadná a rychlá metoda, která stojí za vyzkoušení

6.  1.  2021
Zatímco naše matky nebo babičky líčí, že jejich děti měly plenky maximálně do roka, dneska jsou normou dva i tři roky. Spousta rodičů na děti nespěchá, ostatně nedoporučují to ani odborníci. Přesto, chcete tenhle proces urychlit? Lora Jensenová, autorka knihy 3 Day Potty Training, tvrdí, že s její metodou to zvládnete hravě za pouhé tři dny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Čau, čau

Každé ráno, až se vaše dítě vzbudí a budete mu měnit plenku, požádejte ho, aby ji vzalo a hodilo samo do koše. Zároveň musí říct: Čau, čau (nebo sbohem, pápá, prostě se s ní musí rozloučit).

Oblékněte dítěti noční košili

Lora Jensenová radí, ideálně co nejdelší vaši, která mu bude sahat až po kolena. Dejte mu najevo, že další plenky už nemá, a pokaždé, když bude cítit, že potřebuje čůrat, vám to musí říct.

Snídaně je základ

První jídlo dne by neměl nikdo ignorovat a každý by ho měl respektovat. Je to důležité pro růst vašeho dítěte. Ráno dítěti nabídněte dostatek tekutin a pak s ním jděte na WC.

Manuál k dítěti? Tady máte vtipný návod, jak se nikdy nestarat o miminko

Zvyšte příjem tekutin během dne

Vaše láska k dítěti a silná touha zbavit se plenek jednou pro vždy rozhodně umožní, abyste ty tři dny vydržela – a aniž byste téměř opustili domov. Na stůl nebo kamkoli, kde si dítě hraje, dejte sklenku nebo lahvičku s vodou, šťávou nebo čajem a hlídejte, aby dítě každých patnáct minut pilo.

Po večeři už žádné tekutiny

Jakmile se dítě navečeří, už žádné pití! Ani trošku a ani když bude loudit! V každém případě to musíte vydržet. Uvidíte, že za tři dny už v noci počuraná plenka nebude.

Než půjde dítě do postýlky, musí se vyčůrat

Klidně si připravte budíka, abyste na to nezapomněli, ale předtím, než dítě uložíte do postýlky, zajděte s ním na WC, aby se vymočilo. Totéž udělejte ráno po probuzení. Tenhle krok musíte absolvovat celé tři dny, a to nekompromisně.

Proč děti tolik potřebují babičky a dědečky? Teď se to dozvíte

Nekritizujte ani nekřičte

Může se stát, že dítě jde sice na WC, ale nestihne to. Nekřičte na něj ani ho nijak netrestejte, naopak ho podporujte. Pomozte mu vše uklidit a umýt ho. Ujistěte ho, že všechno bude v pořádku.

Seznamte ho s toaletou

A to i tehdy, když dítěti ještě nejsou dva roky. Už v tomto věku se dítě postupně učí, k čemu toaleta slouží. Tímto způsobem, po malých krůčcích, bude dítě vědět, co má dělat ve chvíli, kdy bude skutečně připravené.

Co má umět dítě v 15 měsících? Podívejte se na VIDEO:

Nezapomenutelné prázdniny. Těchto 100 věcí by mělo zažít každé dítě, než půjde do školy
Vzpomínáte? Památník, klovatina a stojánek na knihy: Tyhle školní retro skvosty jste nejspíš měli taky
Témata: Předškolák, Batole, Miminko, Kojenec, toaleta, Rychlá, Vyzkoušení, Děti, Metoda, Plenka, Tekutina

Video