Maminka.czŠkolák

Za vysvědčení dejte zážitek

Romana Rybová 29.  6.  2016
„Učíš se sám kvůli sobě, ne kvůli nám!“ Tuto větu nejspíš ve svém životě slyšela většina z nás. Je sice pravda, že by se děti měly učit hlavně kvůli sobě, na druhou stranu si ale přiznejme, že i nás odměny motivují k lepším výkonům. Jak tedy děti za celoroční snahu odměnit? Dárkem, penězi nebo společným výletem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Především je potřeba popřemýšlet nad tím, jestli si dítko odměnu skutečně zaslouží. Pokud se celý školní rok flákalo a my víme, že rozhodně mělo na lepší výsledky, asi by nebylo moc výchovné dávat mu dárek. Na druhou stranu bychom ale neměli odměňovat pouze samé jedničky.

Každý prostě nemůže mít na vysvědčení biče odshora až dolů. Pokud víte, že se vaše dítě snažilo a pracovalo, jak nejlépe umělo, rozhodně ho pochvalte a dejte mu dáreček i v případě, že má na vysvědčení třeba trojku. Spíše se zamyslete nad tím, jak byste mu mohli v příštím roce pomoci, aby jeho výsledky byly o něco lepší.

A teď k samotným odměnám

Rozhodně to nepřehánějte. Nevychovávejte si z dětí nevděčníky, kteří budou přijímat velké dary s naprostou samozřejmostí. Pokud budete každoročně dávat dětem dárky za tisíce, mohly by k úspěšné promoci očekávat BMW nebo byt.          Děti by si měly prvotně uvědomit, že se učí opravdu kvůli sobě a ne z důvodu, že budou odměněny.

Vysvětlete jim, že školní výsledky mohou ovlivnit jejich budoucí život a menší dárek za vysvědčení je jen příjemný bonus navíc. Veďte děti k tomu, aby si samy stanovily cíl, který budou chtít splnit. Často pak zjistí, že budou hrdé samy na sebe, když se jim povede dosáhnout takových výsledků, jaké si předsevzaly.

Pokud nechcete dětem dávat peníze, kupte jim dáreček podle jejich zájmu. Těm menším to určitě udělá větší radost než finanční hotovost. V případě, že si nevíte s dárkem rady, vyrazte někam všichni společně. Obzvláště pokud netrávíte příliš času pospolu jako rodina, bude to pro ně nezapomenutelným zážitkem, který jim nikdo nevezme. Bude to znít jako klišé, ale možná na ně budou vzpomínat celý život. Můžete si vytvořit rituál, který budete každoročně dodržovat. Například společný oběd v restauraci nebo pohár v cukrárně.

Rozhodně netrestejte!

Jako dobří rodiče bychom se měli o školní výsledky svých děti zajímat po celý rok. Vysvědčení by tak pro nás rozhodně nemělo být překvapením. Pokud se to v letošním roce vašim ratolestem nepovedlo, nedělejte z toho tragédii. Není nic horšího, než když se dítě bojí dojít s vysvědčením domů.

Když už nastane situace, že známky nejsou dobré, sedněte si s vaším potomkem a domluvte se na tom, jak by se dalo postupovat v příštím roce. Slibte mu, že mu s učením pomůžete. Ve společné dohodě může být, že se dítko bude učit sem tam i o prázdninách. Bude tak připravené alespoň pro začátek nového školního roku.

Tento týden na téma vysvědčení probíhá i naše online poradna. Zeptejte se naší odbornice.

Poradna: Zvládněte vysvědčení bez nervů

Zavzpomínejte také na svá studijní léta. Těžko můžeme očekávat od svých dětí samé jedničky, když naše školní výsledky byly hodnoceny známkou dostatečně.

Děti chvalte, neshazujte a nesrovnávejte

Děti stále chvalte. Uděláte jim tím radost a budou mít elán do dalšího učení. Rozhodně je neshazujte a v životě nevypouštějte z úst věty jako: „Proč jsi tak hloupý? Proč ty máš trojku, když Pepíček má jedničku?“ Tyto věty by měly být tabu pro všechny rodiče.

Jaký je váš názor? Odměňovat nebo neodměňovat? Popřípadě v jaké podobě?

Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Vysvědčení, Příjemný bonus, Zážitek, Pepíček, Hotovost, Budoucí život, Dáreček, Společný oběd, Dej