Maminka.czÚrazy

Záchranář Vít Samek o úrazech hlavy: Já sám se praštil do řepy milionkrát a žiju

Pády a údery do hlavy nejsou u dětí ničím výjimečným, a i když často mohou vypadat hrozivě, nemusíte hned propadat panice. Co hlídat a kdy je potřeba volat urychleně lékařskou pomoc, vysvětluje profesionální záchranář Vít Samek. Podívejte se na video!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poranění hlavy se nelze u dětí, zejména těch nejmenších, vyhnout. Většinou je výsledkem jen modřina, boule nebo drobnější tržná rána. Potíže nastávají ve chvíli, kdy je náraz větší a následně se objeví komplikace.

Bezvědomí a zvracení? Okamžitě lékaře!

Co by vás mělo především zajímat, když se dítě uhodí do hlavy, je, jestli mělo poruchu vědomí. I kdyby šlo třeba jen o krátkou chvilku, třeba půl minuty. To by mohlo značit potenciálně velký problém. Problémem je samozřejmě také rozsáhlejší krvácení nebo situace, kdy dítě začne po úderu do hlavy zvracet nebo je nadměrně a podezřele spavé a unavené. Což se u těch nejmenších někdy velice těžko pozná. Tyto stavy totiž mohou být příznakem otřesu mozku, což už vyžaduje lékařské ošetření. Kdy je ještě na místě, aby dítě viděl lékař? Určitě byste měli po nárazu do hlavy sledovat oční zorničky, zda jsou stejně velké. Pokud nejsou, neváhejte a volejte rychlou záchrannou službu. Stejně tak v případě bezvědomí. A pozor, i když dítě ztratilo vědomí jen na chviličku, probralo se a vypadalo, že mu nic není, ovšem následně si začne ztěžovat na nevolnost nebo se objeví zvracení, případně ztráta paměti.

Vít Samek

je bývalý záchranář a tvůrce pořadu Na vlastní otvor na Mall.tv.  

Paniku stranou!

Obezřetnost a opatrnost jsou u úrazů hlavy jistě na místě. Někdy ovšem vystrašení rodiče vyvádějí až příliš a volají sanitku kvůli maličkostem. „Na druhou stranu, je potřeba vzpomenout si na své vlastní dětství. Já sám jsem se do řepy praštil milionkrát a jsem tady dodnes,“ říká Vít Samek a dodává: „Každé dítě musí tisíckrát spadnout a uhodit se, udělat si bouli a podobně, než se naučí chodit, běhat, lézt po stromech… To je prostě úplně normální.“

Dá se říct, že pokud jde o výjezdy rychlé zdravotnické záchranné služby, případy dětských úrazů hlavy jsou zřejmě nejčastější. Následují zlomeniny rukou a nohou nebo krvácení. „Obecně ale k dětem příliš často nevyjíždíme, jsou dost životaschopné,“ přiznává s úsměvem záchranář.

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Sam, Úrazy, záchrana, záchranář, Vít Samek, Zac, Vít, Zach, Úraz hlavy, Hlava, Úder, Panic, Profesionální záchranář, Bezvědomí, Úraz, Záchranáři, Tvůrce, Milión, Řepa, Obezřetnost, Zdraví na Heureka.cz