Maminka.czMiminko

Zácpa u miminek: Pomůžou ovocné džusy, laktulóza i čípek, říká odborník

Barbora Vajsejtlová 25.  6.  2020
Zácpou trpí až pět procent dětí. Jak ji řešit? Miminkům mohou pomoci ovocné džusy či laktulóza, rovněž je možné zkusit kukuřičný sirup anebo můžeme výjimečně podat glycerinový čípek, radí Radim Vyhnánek, gastroenterolog a vedoucí lékař z Pediatrické kliniky 1. LF UK v Thomayerově nemocnici.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak častá je u miminek, potažmo dětí, zácpa?

Chronickou zácpou trpí 3 až 5 % dětí, u 17 až 40 % z nich obtíže začínají v kojeneckém věku, a to zejména v době zavádění nemléčných příkrmů či kravského mléka. Drtivá většina dětí má takzvanou funkční zácpu. To je stav bez žádné zjevné příčiny. O tom, zda miminko potřebuje podrobnější vyšetření, je dobré se poradit vždy s lékařem. Důvodem k vyšetření odborníkem může být například zácpa, která začala velmi brzy, a to zejména v prvním měsíci života či pozdní odchod smolky typicky déle než za osmačtyřicet hodin – na to by však měli upozornit již v porodnici.

Jak miminkům se zácpou ulevit?

Miminkům se zácpou můžeme nabídnout ovocné džusy či laktulózu. Rovněž je možné zkusit kukuřičný sirup, anebo můžeme podat (ne pravidelně) glycerinový čípek. O léčbě zácpy bych se ale vždy poradil s lékařem, protože při nadměrném podávání džusů by miminko mohlo přestat správně prospívat. Při vyšších dávkách projímadel by mohlo zase dojít k dehydrataci.

Stolice miminek: Jak by měla vypadat a co vše z ní poznáte?


Lze ze stolice dítěte poznat případnou alergii na laktózu?

Zde mícháme dva pojmy, které se často u laické veřejnosti zaměňují. Miminko může mít alergii. Nikoli však na laktózu – ta neexistuje, ale na bílkovinu kravského mléka, tedy ABKM. Tu ze stolice nepoznáme, přestože se alergie velmi často projevuje změnou charakteru stolice, zejména průjmem s příměsí hlenu a krve. Dále existuje intolerance laktózy, ta je způsobená nedostatkem enzymu, který laktózu neboli mléčný cukr štěpí, takzvané laktázy. Ta ale není na alergickém podkladě a není úplně běžná u kojenců.

Jaký se tedy volí další postup, pokud je alergie na bílkovinu kravského mléka u miminka potvrzená?

Pokud má lékař na ABKM podezření, doporučí vysadit mamince, pokud kojí, mléčné výrobky na asi dva až čtyři týdny, po kterých zpravidla dojde k ústupu obtíží. Pro potvrzení diagnózy je nutné dietu opět po úpravě stavu porušit, při návratu obtíží lze diagnózu mít za potvrzenou. U nekojených dětí předepisuje lékař speciální mléčnou výživu s takzvaně hydrolyzovanou bílkovinou, která má výrazně nižší až nulový alergizující potenciál, časový postup je stejný.

V některých vzácných případech, kdy jsou příznaky možné alergie velmi závažné, se při potvrzení diagnózy netrvá na opětovném zavedení běžné mléčné formule či mléčné diety u matky. Takové děti patří do péče odborníka, alergologa či gastroenterologa. V diagnostice nám může pomoci vyšetření specifických protilátek ve třídě IgE, které mohou být zejména u prudkých reakcí zvýšené, vývoj jejich hodnoty v budoucnu nám může napovědět, kdy děti znovu vystavit mléku. ABKM totiž zpravidla odezní ke konci kojeneckého či v průběhu batolecího věku. Pouze u velmi malého procenta dětí přetrvává i po třetích narozeninách.

Kojence s poruchou štítné žlázy trápí suchá kůže, zácpa i nechutenství
Témata: Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Miminko, Praktické rady, Alergie, odborník, zácpa, Lékař, Pediatrická klinika, Lak, Sirup, Čípek, Formule, Zac, Džus, Intolerance laktózy, Gastroenterolog