Maminka.czBatole

Zadáno pro princezny

Klára Kotábová 1.  5.  2010
Třebaže je vaše holčička zatím malá, připravte se na to, že za pár let si začne trvat na svém. Bude prosazovat svůj vkus, začne pokukovat po vašem make-upu. Dovolíte jí rozvíjet vlastní talent?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odborníci se shodují na tom, že poprvé si chtějí děvčátka vybrat tričko do školky v den, kdy jim do oka padne malý spolužák, kterého chtějí oslnit. Proto jim najednou není dost dobré to, které jste na židličku připravila vy.

Stejně tak se může stát, že dopadnete jako maminka Klára: „Moje dcera milovala koníčky. Takže jsem jí jedno tričko s My Little Pony pořídila a myslela si, že bude klid. Moc jsem se spletla. Míša ho totiž vyžadovala každodenně. Takže já ho po večerech prala, v noci sušila a snažila se, aby dcera byla spokojená.

Pořád trvala na jednom jediném kousku oděvu. I když konkurenční věci byly také dobré, nedala si říci. Nakonec se mi podařilo vysvětlit jí, že děravé triko už holčičce moc služby neudělá, ale ani tak jsem ho nemohla vyhodit. S velikou pietou bylo uloženo na dno skříně pro další sourozence, protože ti ho prý také budou potřebovat.“

Kde se to v ní bere?

Malé holčičky jen napodobují vás. Americká psycholožka Cynthia Millsová se odvolává na „dospělácké“ chování, které se vtiskuje do duše malého dítěte. „Vzpomeňte si na sebe, kolikrát ráno stojíte před šatníkem a bezděčně vám ujede: Nemám co na sebe. Nedivte se pak, že vaše dcerka v jiné situaci zareaguje úplně stejně jako vy. I když má skříňku v pokoji plnou parádních kousků, najednou neví, po kterém sáhnout.“ jak jí situaci usnadnit?

Nesnažte se jí direktivně přikazovat, co si musí okamžitě obléci. Spíš s ní oblečení večer připravujte, diskutujte s ní o tom, proč si chce obléknout toto a ne jiné triko nebo sukničku. Poskládejte společně celý outfit a klidně jí nechte na poslední chvíli výběr ze dvou variant. Zavřete své oči před její volbou a potlačte výtky, že pruhované triko se k legínám s puntíky opravdu nehodí.

Nejde na módní přehlídku a učitelky ve školce už viděly i horší kombinace, než je ta vaše. Jediné, v čem byste se neměla nechat ovlivnit, je to, jak teple se vaše dcerka oblékne. Pokud je venku deset pod nulou a ona trvá na baletních piškotech, šifonové sukni a bodíčku, není čas na smlouvání a do zimního oblečení ji samozřejmě pořádně zabalte. Jinak jí ale dopřejte dostatečnou dávku volnosti, v tomto případě opravdu nejde o život.

Já chci namalovat...

Další problém nastává v okamžiku, kdy si vaše děvčátko všimne, že se děláte krásnou před zrcadlem a využíváte k tomu různé voňavé kalíšky. Toaletní stolky svých maminek malé dívenky vyloženě milují a jsou pro ně alchymistickou dílnou, kterou by chtěly zblízka poznat co nejdřív. Baví je barevnost náplní, líbí se jim pozorovat vás při proměně z maminky v princeznu. Mají pocit, že když na sebe nandají trochu zdravíček, očních stínů nebo rtěnky, stanou se najednou dospělými, stejně jako vy.

Vyzkoušejte sama, co trocha lesku s vaší dcerou provede. Dávejte si jen pozor, co jí půjčujete. Nemělo by se jednat o prošlé kosmetické přípravky a o produkty, jejichž výrobní lhůta není čitelná.

Pokud chcete svou kosmetiku s malou dcerkou sdílet, měla byste jí pořídit vlastní sadu kosmetických štětečků, protože ty se (stejně jako zubní kartáčky) nepůjčují. Tedy pokud nechcete svému zlatíčku způsobit kosmetické komplikace.

Škola hrou

Rozhodně ve své dceři ale kreativitu nepotlačujte. Dovolte jí s vámi diskutovat o tom, jaké sponečky si nasadit, kdy se k šatičkům nosí korálky, proč si česat vlásky a jak je důležité vybírat si barevně sladěné kousky oblečení.

Vaše malá parádnice vám možná trochu poleze na nervy tím, jak bude chtít na vlastní kůži vyzkoušet úplně všechno, ale péčí, kterou jí dnes věnujete, se jen pojistíte pro budoucnost, kdy budete potřebovat, aby z ní byla kočka.

Drobné přehmaty malých parádnic se dají prominout, velké slečny už by se kvůli nim mohly trápit. A připravte se, jednou přijde doba, kdy vaše dcera bude toužit po vašem mohérovém svetříku, dokonale padnoucích džínech nebo se s vámi bude přetahovat o značkovou kabelku či boty. Věřte, že trocha líčidel je proti tomu prkotina.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, pony, My Little Pony, Záda, Cynthia, Zimní oblečení, Malá parádnice, Princ, Americká psycholožka