Maminka.czKam s dětmi

Žádné nudné vitríny a exponáty. Tipy na nejlepší skanzeny a archeoparky u nás

Vydejte se o prázdninách s dětmi po stopách našich předků. Poznejte a vyzkoušejte na vlastní kůži, jak se žilo před stovkami, ale i tisíci lety. Společně s Mapy.cz jsme pro vás vytipovali výlety do nejzajímavějších muzeí pod širým nebem, kde na vás nečekají nudné vitrínky a exponáty, ale "živá" ukázka z dob našich předků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Archeopark Všestary, Královéhradecký kraj

Chtěli byste si vyzkoušet život v pravěku „na vlastní kůži“? Pak musíte určitě zavítat do archeoparku ve Všestarech, který se nachází kousek od Hradce Králové. Unikátní komplexně fungující archeopark nabízí výjimečnou expozici pravěku s názornými ukázkami dobových staveb, řemesel, zvyků a obyčejů.

(Nejen) pro dětské návštěvníky jsou připraveny praktické ukázky nejrůznějších pravěkých činností – drcení obilí, broušení kamenných seker, výroba keramiky, tkaní na pravěkých stavech nebo práce s replikami pravěkých seker.

V Archeoparku najdete budovu s několika expozicemi a také rozlehlý venkovní park, ve kterém zavítáte do sídliště doby kamenné, bronzové, železné a také na pravěké pohřebiště.

Milují vaše děti železnice? Máme pro vás tipy na nej výlety za vlaky a vláčky

Ve třech patrech muzea pak uvidíte pravěké podsvětí, život i nebe. Z ptačí perspektivy se můžete podívat na obří model pravěké krajiny, zblízka prozkoumat nálezy pravěkých předmětů, kostru mamuta, pravěkou jeskyni a seznámit se s různými aspekty života lovců mamutů.

V průběhu celého roku se navíc můžete zúčastnit Dnů živé archeologie, dětských dílen a dalších doprovodných akcí. Pokud budete poblíž Hradce Králové trávit dovolenou, využijte Tipy na výlet, kde vám Mapy.cz poradí řadu dalších zajímavých míst, které stojí za to objevit.

Více na www.archeoparkvsestary.cz

Témata: Kam s dětmi, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Rožnov, Předek, Psaní, Ukázka, Praděd, Moravskoslezský kraj, Včelař, Nejlepší výlety, Výroba šperků, Hradiště, Letní den, SOOS, Skanzen, Kovář, Obilí, Předmět denní, Pravěk, Polabí, Zajímavá činnost, Zlín, Liberec, Zlínský kraj