Maminka.czPorod

Žádný módní trend. Otcové chtějí být u porodu. A řeknou vám proč

Gabriela Kolinová 3.  4.  2020
Starat se o ženu, hladit ji, fandit jí a pak si vzít miminko do náruče. To jsou přesně ty důvody, proč by měli být tatínci u porodu. A pozor, nechtějí je tam jen jejich rodící ženy, u zázraku zrození touží být i oni sami, jak říkají v tomto videu. Bohužel to teď není kvůli epidemii koronaviru možné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tři otcové, tři důvody, proč být s ženou u porodu. V jednom se shodují: Ten zázrak se musí prožít. "Nedá se to slovy popsat, protože najednou držíte v rukou něco, co vzešlo z vás. Je to prostě zázrak," říká ve videu, které natočil server porodjekrasny.cz, Roman Tomeš, manžel herečky Míšy Tomešové. Společně mají dva syny. U obou porodů Roman byl a právě proto říká, že by si tento nezapomenutelný pocit měl každý otec prožít. Kromě něj vystupují ve videu i Adam Rut a Michal Plzák (manžel Kateřiny Plzákové z Porod je krásný).

Co teď, když otcové nemohou k porodu? Maminka je s vámi!

Bohužel, právě kvůli epidemii koronaviru, nemohou čeští tatínkové do porodnic. Na jejich podporu už vznikla petice Pusťte tatínky k porodu. Už i proto, že Celosvětová zdravotnická organizace (WHO) toto nařízením nedoporučuje. A podpořit je má i tenhle klip. "Tímto videem apelujeme, aby nařízení bylo zrušeno, co nejdříve, ale mezitím nadále podporujeme ženy, jak se v této nelehké situaci co nejlépe připravit na ten nejlepší porod děťátka a vznik nové rodiny," říká Kateřina Plzáková, která pořádá kurzy hypnoporodu a gravidjógy a stojí za projektem Porod je krásný. "Děkujeme všem, kteří těhotným a rodícím ženám pomáháte ať už online či podporou na dálku. Děkujeme i těm, kteří jste fyzicky přítomni u žen a dodáváte jim zdravotnickou a psychickou podporu," dodává. 

Otec u porodu? Módní trend, myslí si ombudsman!

Zákaz otců u porodu považují za přehnaný také někteří politici. „Česko je momentálně jedinou zemí na světě, která zákaz otců u porodu nařídila. Tento zákaz jen nejen v rozporu s ústavou, ale také kontraproduktivní. Přítomnost otce u porodu může být při zajištění odpovídajících podmínek naopak výhodou, protože zdravotnický personál pak nemusí nutně trávit s matkou tolik času," píšou na svých stránkách Zelení a vyzývají dopisem ministra Vojtěcha, aby toto opatření zrušil. 

Podle ombudsmana Stanislava Křečka není přítomnost otce na sále právo, ale „módní záležitost“, jak uvedl pro server Seznam.cz: "Právo na zdravotní péči je samozřejmě zachováno, to nesmí být nikdy omezeno, patří k těm základním právům. Ale zda se otec účastní nebo neúčastní u porodu, to je trošku pejorativně módní záležitost."

Pusťte otce k porodům, chce porodní asistentka i právníci. Co na to ministr?

Jak to s přítomností otce u porodu je, píšeme v článcích. Bohužel, současný stav zvrátit nemůžeme, ale moc nastávající maminky i jejich partnery podporujeme. Poslechněte si naše video se vzkazem všem ženám, které se v nejbližší době chystají porodit svoje dítě a které vědí, že kvůli vládním pandemickým nařízením u toho nebude moci být otec dítěte. 

"Porod je zázračný okamžik v životě ženy a celé nově vznikající rodiny. Přejeme všem ženám ten nejlepší porod pro ně. Jste silné mnohem více než si myslíte," vzkazuje i Kateřina Plzáková z porodjekrasny.cz

Herečka Kristýna Leichtová bojuje za právo mít i teď otce u porodu
Nemůžete mít muže u porodu? Vezměte si jeho propocené triko, radí psycholožka

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Porod, Otec, Otcové, muž u porodu, Chci si rodit po svém, Klip, Ministr zdravotnictví, Pór, Zdravotnictví, Roman Tomeš, Žena, WHO, Mód, Módní trend, Kateřina Plzáková, Tatínek, Česká republika, Stanislav, Řek, Míša Tomešová, Rodící žena, Přítomnost otce