Maminka.czChování a vztahy

Záhadná síla úplňku právě dnes! Jaký má Měsíc vliv na vaše děti?

Martina Machová 31.  10.  2020
Rány se prý za úplňku hůře hojí, krvácení se špatně zastavuje, porodnice praskají ve švech, děti a citliví jedinci špatně spí a domácí mazlíčci jsou agresivnější – co je na tom pravdy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Nikdy nezapomenu na mou neobyčejně romantickou – a to nepřeháním – cestu do porodnice. Bylo okolo jedenácté večer, ve vzduchu bylo cítit jaro a já se chytala k porodu mého prvního (a vzhledem k věku) i posledního dítěte. Už to, že jsme se po letech snažení nakonec velmi neočekávaně dočkali, bylo dojemné. Magickou atmosféru cesty do malé porodnice nedaleko Prahy podtrhoval měsíční svit, který byl tu noc neobyčejně silný. Byl úplněk.

Časopis MAMINKA

Úplňkem a jeho vlivem na děti se zabýváme i v aktuálním čísle časopisu Maminka s Nikol Štíbrovou na titulce. Mimochodem, rozhovor s ní rozhodně stojí za přečtení. K objednání on line ZDE, platba kartou, poštovné zdarma. 



I přestože jsem měla docela silné bolesti, tak jsme s přítelem na chvíli zastavili a na polní cestě vystoupili z auta – byl to takový zvláštní okamžik. Pole bylo zalité měsíčním svitem a já se střídavě blaženě usmívala a střídavě sykala sílícími stahy. Když jsme pak parkovali před porodnicí, kousek od nás vystupoval z auta pár, který měl evidentně stejný důvod cesty. Na příjmu jsme zjistili, že jsme tu noc v malé porodnici už čtvrtý porod. Vždy, když je jasný úplněk a malý špatně spí, tak se mi ta noc vybaví, “ vzpomíná na své úplňkové dobrodružství maminka Veronika z Prahy. Je skutečně možné, že má úplněk tak silný vliv na lidský organismus? Například na spánek, na porod apod.?

Porody, vlkodlaci i špatně se hojící rány

Za úplňku se dostává Země přímo mezi Slunce a Měsíc, dle některých názorů pak působí jejich síly velmi výrazně na citlivější osoby (tedy i malé děti) a také na zvířata i rostliny. Už ze základní školy samozřejmě víme, že Měsíc přímo ovlivňuje také příliv a odliv a chování některých zvířat.

Psycholožka a koučka Jitka Nesnídalová: Hygge porod? Proč ne!


Naši předkové dokonce sázeli dle fází měsíce nejrůznější zemědělské plodiny a některým alternativněji zaměřeným zemědělcům a zahrádkářům se to údajně osvědčuje i v současnosti. Bylináři dle fází měsíce sbírávali byliny, vlkodlaci se měnili v bestie, víly tančily, poranění více krvácela, rány se špatně hojily a rozličným nadpřirozeným bytostem se naopak vedlo velmi dobře.

Lidová moudrost a zkušenosti předků tvrdily, že úplněk zvyšuje agresivitu zvířat, podněcuje nespavost, ponouká sebevrahy k dokonání jejich smutného rozhodnutí a také vyvolává porod – což vám sice potvrdí nejedna porodní asistentka, avšak vědecké výzkumy vesměs nikoliv. I přesto se ale zdá, že některá pozorování našich předků mají dle vědců skutečně reálný základ.

Méně kvalitní a kratší spánek

Pozorování některých vědců naznačují nepopiratelný vliv úplňku na kvalitu spánku citlivých jedinců, pochopitelně tedy i malých dětí. Příčina se zdá zcela jednoduchá; jasné úplňkové světlo nám nedovoluje kvalitně spát – jenže mnozí z nás vlastní nepropustné žaluzie a úplněk nemusí být vždy viditelný… Proč však i v takových případech úplněk „funguje“?

Možná právě z těchto důvodů provedla jistá skupina zvídavých švýcarských vědců zajímavý pokus ve spánkových laboratořích a výsledky studie před třemi lety publikovala v časopisu Current Biology. Výsledky byly překvapením i pro dané vědce. Účastníkům studie bylo znemožněno vidět venkovní světlo a neměli pojem o čase, pečlivému sledování pak byla podrobena hormonální hladina a celkový spánkový režim.

VIDEO: A kolik spánku děti vlastně potřebují? 



Výsledkem pozorování bylo, že lunární cyklus, konkrétně úplněk, snižuje kvalitu hlubokého spánku až o třetinu a celkovou délku zkracuje až o dvacet minut. Čas, který účastníci studie strávili v hlubokém spánku, se během úplňkového období snížil o třetinu. Při sledování se též ukázalo, že během úplňkové noci produkuje organismus méně hormonu melatoninu, který je mimo jiné odpovědný za pocit ospalosti.

Nejen spánek a porody, ale i hojení ran

V druhé polovině dvacátého století byly jistým americkým vědcem a lékařem Edsonem J. Andrewsem uveřejněny výsledky výzkumu, podle něhož až osmdesát dva procent pooperačních krvácení připadá na dny úplňku, proč tomu tak je, nikdo netuší. Nicméně výzkumů na toto téma není mnoho.

Úplňkové kuriozity: Aneb co o úplňku ještě nevíte

  • Naši předkové měli velmi jednoduchou radu, jak se zbavit hemoroidů; postižený se měl za úplňkové noci posadit obnaženým pozadím do čerstvě zoraného pole – kladný výsledek byl prý zaručen.

  • Zločinec, který v osmnáctém století v Anglii provedl nějaký trestný čin za úplňku, mohl údajně dostat nižší trest! Tzv. úplňkové šílenství bylo považováno za polehčující okolnost.

  • Úplňkový vrah se neříkalo nikomu jinému, než Jacku Rozparovači!

Mnoho významných svátků napříč kulturami a náboženstvími se odvíjí či přímo váže právě k úplňku.

Taky usnete kdekoliv? Mámy, které jsou z kolotoče kolem dětí vážně unavené!
Pohádky pro děti: Proč byste je měli číst? Tady jsou ty nejkrásnější!
Témata: Porod, Porodnice, Vaše příběhy, Chování a vztahy, Spánek, kultura, zločin, Vrah, Byliny, Země, Zahad, Síla, Vědec, Praha, Děti, Jack Rozparovač, Krvácení, Výzkum, Take, Zora, Ospalost, Jaký, Příliv, Zahrádka, Úplněk