Maminka.czKam s dětmi

Zahrajte si na detektivy v Poštovním muzeu

redakce 18.  6.  2011
Zahrajte si na detektivy v Poštovním muzeu
Plánujete o prázdninách výlet či dovolenou v jižních Čechách, máte rádi detektivky, chystáte se sjíždět Vltavu, soutěžíte rádi? Jestli jste si alespoň na jednu otázku odpověděli ano, potom určitě navštivte Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě a zúčastněte se tradiční letní poštovní detektivky, soutěže, kterou si oblíbily nejen děti, ale i jejich rodiče. I v letošním roce se můžete stát opravdovým poštovním detektivem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Od doby, co Pošta vydala písmenové známky s pohádkovými hrdiny Fifinkou, Myšpulínem, Pinďou a Bobíkem se začaly dít věci. Zatímco se výplatní známky s panem prezidentem smutně krčí v koutě, Čtyřlístkové jdou vysloveně na dračku, za necelý rok se jich prodaly milióny. Poprvé se také stala neuvěřitelná věc. Třistatřicettři postaviček ze známek uteklo. Navzdory zákonům, poštovním předpisům a přísným směrnicím. Zatrolení rošťáci! Otázkou zůstává, proč si to všechny postavičky namířily do poštovního muzea ve Vyšším Brodě. Do dějin Pošty se přece už zapsaly? Většinu z nich se nám podařilo pochytat a hezky je vrátit na známky. Až na posledních osm. Ještě, že se kamarádíme s bývalým vyšebrodským poštmistrem, panem Mňácou, dnes veleváženým strašidlem v poštovním muzeu. Za nočního reje nám pohádková zlobidla vyfotil, teď ještě najít ty pravé muzejní exponáty, ve kterých se přes den ukrývají…. pomůžete nám?“, prosí o pomoc Poštovní muzeum ve Vyšším Brodě.

Jak na to? Každý z návštěvníků muzea dostane u vstupu do Poštovního muzea služební průkaz poštovního detektiva a podle instrukcí doplní správné odpovědi – tedy, v kterých exponátech se oblíbené postavičky schovávají. Úspěšní badatelé získají vysvědčení s razítkem poštovního detektiva a poštovní lízátko. Život je třeba si osladit.

Oblíbená letní detektivka, která se v letošním roce uskuteční již počtvrté, si už stihla najít skalní fanoušky. „Dokonce máme některé návštěvníky, kteří k nám jezdí speciálně kvůli soutěži – přijdou a už v pokladně hlásí: Já jsem tady už potřetí, jsem zvědavý, co jste si pro nás letos připravili…,“ uvedl Luboš Kocman, správce vyšebrodského poštovního muzea.

„O loňských prázdninách navštívilo expozici 6 073 lidí. Jen pro zajímavost - 192 z nich byli pošťáci. Kolik lidí se soutěže opravdu zúčastní, ale neevidujeme. Někteří soutěžící tady po muzeu blomcají i čtyřikrát, jen aby to celé vyplnili. Jde o prestiž – prostě to musí dokázat. Rodiče se zase chtějí vytáhnout před svými dětmi,“ doplnil Kocman.

Poštovní muzeum má však kromě oblíbené letní hry co nabídnout. K vidění je rozsáhlá expozice dějin poštovnictví v Čechách, na Moravě a ve Slezsku od roku 1526 do současnosti na ploše téměř 2000 m². Návštěvníkům nabízí i unikátní sbírku vozů, kočárů a saní z 19. století, historické poštovní stejnokroje, vývěsní štíty, pokladny, schránky, mapy, ukázky korespondence, staré psací potřeby, výplatní a orážecí stroje. Velkou expozici tvoří i telegrafní, dálnopisné a telefonní přístroje. To vše a ještě více naleznete v krásném prostředí cisterciáckého kláštera, který byl založený roku 1259 Vokem z Rožmberka.

Všechny informace o Poštovním muzeu ve Vyšším Brodě, naleznete na stránkách www.postovnimuzeum.cz.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje, Pinďou, Rožmberk, Muž, Detektiv, Bobík, Krásné prostředí, Post, Myšpulín, Detektivka, Neuvěřitelná věc