Maminka.czŠkolák

Zájem o prázdninové doučovací kempy je obrovský. Přihlásili jste děti?

Simona Procházková 11.  6.  2021
Distanční výuka různé kvality zkomplikovala život mnoha dětem školou povinným. S přestávkami pobývaly doma a učily se on-line téměř celý jeden rok. Školákům by teď měly s doučováním a snadnějším dohnáním nezvládnutého učiva pomoci letní kempy. Jak budou fungovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kempy mají pomoci snížit nerovnosti mezi dětmi v přístupu ke vzdělávání, způsobené epidemií onemocnění covid-19 a restriktivními opatřeními, která uzavřela školy na dlouhé měsíce. Zejména žáci z ekonomicky slabších rodin a sociálně ohrožených skupin často bojovali s výukou na dálku, mnohdy jim chybělo i potřebné technologické zázemí.

VIDEO: České děti jsou na tom s výslovností špatně. Mohou za to rodiče? 

Příměstský, nebo pobytový?

Prázdninové vzdělávací tábory, které budou probíhat v červenci a srpnu, budou pro všechny děti zdarma. „Letních doučovacích kempů se bude moci bezplatně zúčastnit až 100 tisíc dětí. Společně s Ministerstvem financí se nám podařilo zajistit prostředky do celkové výše 270 milionů korun, a podpořeni tak budou všichni žadatelé,“ uvedl ministr školství Robert Plaga.

Zájem ze strany dětí, respektive rodičů, je podle očekávání velký. Doučovací kempy se budou konat buď formou příměstských, nebo klasických pobytových týdenních táborů. Podmínka, že tábory budou pro všechny děti zcela zdarma, musí být dodržena i v případě těch pobytových, tedy včetně celodenní stravy a dalších výdajů.

O dotaci na pořádání výukových táborů mohly žádat školy, fakulty, neziskové organizace, spolky, nadace či střediska volného času. Každý kemp by mělo navštěvovat aspoň 15 dětí a měl by trvat minimálně 40 hodin rozložených do 5 kalendářních dnů. Což tedy odpovídá 8 hodinám denně od pondělí do pátku.

Děti se ale nebudou celé dny jen „šrotit“, organizátoři připravují pestrý program ve stylu „škola hrou“. „Není to o tom, že budou děti v létě zavřené ve třídě a budou je učit učitelé. Tábory nabídnou škálu aktivit, které mají vést k získání návyků a socializace,“ říká ministr Plaga.

Na internetu nenajdete bohužel žádnou celorepublikovou „základnu“ nebo webovou stránku, ze které byste mohli zjistit, jestli se u vás doučovací kempy konají. Vyplatí se rozhlédnout třeba na webu městského úřadu nebo se podívat na web školy, či se tam přímo zeptat. Možná právě doučovací kempy budou ideální variantou, jak dohnat zameškané, a rodičům poskytnou jiný názor na dítě, než mají od jejich učitele. A to podporujeme i my v redakci časopisu Maminka s naším celoročním projektem k Tabuli půjde české školství.

Dovolená u moře: Testovat na covid se musí i děti. Za jakých podmínek?

Co si myslíte vy? Plánujete poslat dítě na doučovací kemp?

Tereza (42):

Doučovací kemp mi zní jako skvělý nápad, ale bohužel se kolem nás žádný nekoná. Po téměř roce distanční výuky opravdu vidím, kolik škody napáchala na obou synech (první i druhý stupeň ZŠ). Ačkoliv se všichni snažili, hlavně matematika druhého stupně skončila pěkným průšvihem. Protože osmáka čekají za rok přijímačky, museli jsme se zařídit po svém a taháme z peněženky dost peněz za doučování. Kemp by byl skvělou variantou.

Zuzana (38):

Zrovna se pídím a hledám, kde v okolí bych nějaký podobný kemp našla. V místě našeho bydliště se bohužel žádný nechystá, tak zjišťuji, co a jak. Ráda bych dceru přihlásila, jelikož on-line výuka jí (i nám) dala pěkně zabrat a zejména v matematice a angličtině dost pokulhává. Klidně ji budu každé ráno někam vozit.

Lucie (40):

Tento projekt ministerstva se mi líbí a vidím v něm smysl. Zavřené školy a rozdílná kvalita on-line vyučování se na dětech podepsaly a dohánět to podle mě budou ještě dlouhou dobu. Syn i dcera jsou na letní výukový tábor u nás ve městě přihlášeni a oba se, kupodivu, moc těší.

Michaela (36):

Nikdy dřív jsem o žádném prázdninovém doučování neuvažovala. Jsem toho názoru, že prázdniny si děti mají užít. Koupání až do večera, zmrzlina a oběd až k večeři, to je přece v létě takový bájo! Jenže covid ukázal, že to možná bude letos nutnost. A to i přesto, že jsme se dětem během domácí výuky snažili věnovat, jak jen bylo v našich možnostech. Všechno dohnat se nám stále tak úplně nepodařilo, takže teď dost vážně o nějakém pro kluky uvažuju. Snad už není pět minut po dvanácté!

Očkování proti covidu u dětí. Kdy začne a v jakém věku vakcínu budou moci dostat?
Nejlepší dětské zábavní parky v Česku! 9 tipů, kam vyrazit o víkendu
Každá máma, která zvládá dítě a domácnost, je hrdinka, říká Ewa Farna

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Děti, Školák, Školství, Základní škola, Vzdělání, Prázdniny, dovolená u moře, Matematik, Distanční výuka, osmák, Výuka, Doučování, Škola, Tábor, Michaela, Obrovský, Ministerstvo financí, Žadatel, Lucie, Bajo, Robert Plaga, Covid, Kemp, Zuzana