Maminka.czVáš domov

Zákeřné karmy: Poznáte otravu oxidem uhelnatým? Víte, jak pomoci?

Martina Machová 17.  12.  2019
Zima je tu a s ní i některé nebezpečné situace a nehody – stačí rozbitá karma či netáhnoucí kamna a neštěstí je na světě! Otrava oxidem uhelnatým je velmi zákeřná, CO totiž nepáchne!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

CO, oxid uhelnatý, je nedráždivý plyn bez jakéhokoliv zápachu, chuti i barvy – a právě to je na něm nejzákeřnější! Jednoduše ho necítíte ani nevidíte, a proto může při jeho vdechování snadno dojít k závažné intoxikaci. Oxid uhelnatý vzniká při hoření za nedostatku kyslíku, během nedokonalého spalování – tedy v případě, kdy kupříkladu „táhnou“ kamna nebo je třeba ucpaný komín vedoucí z karmy v koupelně. Vše komplikuje také nedostatečné odvětrávání dané místnosti. Například v malém prostoru koupelny se pak mohou odehrát velmi závažné otravy! V nevelké místnosti bez větrání se totiž koncentrace CO zvyšuje extrémně rychle, aniž by to kdokoliv postřehl. Z pohledu možné otravy oxidem uhelnatým může být ale potencionálně rizikový i dlouho zapnutý motor v hůře větrané garáži.

Pozor na fén v koupelně! První pomoc při úrazu elektrickým proudem

Co s vámi CO provede?

„Oxid uhelnatý se váže na krevní barvivo hemoglobin mnohonásobně ochotněji než kyslík a vytěsňuje kyslík z vazby. Dochází k tkáňovému dušení v důsledku snížení množství kyslíku, který je přenášen krví,“ vysvětluje v praktické publikaci První pomoc u dětí její autor a lékař Pavel Srnský. A co to v praxi znamená, jak postiženému, malému i velkému, během lehké či těžší otravy bude?

Bolest hlavy i agresivní chování!

Lehčí otravy, kdy je koncentrace oxidu uhelnatého nižší a doba vystavení jeho působení kratší, se mohou projevovat bolestmi hlavy, únavou, slabostí a nevolností až zvracením. Ale pozor, malé děti a chronicky nemocní (např. angina pectoris) jsou pochopitelně ohroženi už při nižších koncentracích! Při vyšších koncentracích se pak dostavují velké bolesti hlavy a závratě, poruchy vidění a koordinace, ale třeba i zmatené chování. Stav se může podobat opilosti včetně agresivních projevů.

Umíte poskytnout první pomoc při tonutí? Tohle by měl znát každý rodič

Velmi vysoké koncentrace mají za následek ztrátu vědomí, zrychlený tep i dýchání a nápadně bledou barvu pokožky. Vysoké koncentrace bohužel často bývají smrtelné. Barva kůže se v takovém případě mění poněkud bizarně na třešňově červenou. Je tedy velmi důležité všechny spalovací zařízení v domácnosti pravidelně servisovat, nezanedbávat revize, popřípadě si pořídit detektor oxidu uhelnatého.

První pomoc při otravě oxidem uhelnatým

  • Ať již zachraňujete milované anebo neznámé osoby, vždy myslete na svou bezpečnost. Pokud ohrozíte sebe, nikomu pak již nepomůžete – dítěti ani sobě!
  • Co nejrychleji odneste postiženého z nebezpečného prostoru a zajistěte přívod čerstvého vzduchu. Případně postiženému uvolněte oděv, aby se mu lépe dýchalo.
  • Je-li dítě v bezvědomí, ale dýchá, uložte jej do zotavovací polohy a okamžitě volejte 155, a to i v případě, že by se postižený probral k vědomí!
  • Něž přijede odborná pomoc od dítěte se nevzdalujte, pokud by došlo k nenadálému zhoršení jeho stavu – zástavě dechu – okamžitě zahajte resuscitaci.
  • Je-li dítě v bezvědomí a nedýchá, zkontrolujte průchodnost dýchacích cest a neodkladně zahajte resuscitaci. (I zde je pochopitelně nutné neprodleně volat 155!)
Vyplivni to, vyndej to! První pomoc, když se začne dítě dusit
Témata: Zdraví, Praktické rady, Váš domov, pomoc, Bolest hlavy, Vysoká koncentrace, Bizár, Karma, Pavel Srnský, Koncentrace, NEZANEDBÁVAT, Otrava, Bolest, Detektor, Kamna, Bezvědomí, Nebezpečná situace, Vít, Kyslík, Zdraví na Heureka.cz

Video