Zákulisí povolání: Naše máma je meteoroložka

Bětka Niebauerová 12.  4.  2021
Bude zítra svítit sluníčko, nebo budeme potřebovat deštník? To nám napoví meteorologové. Tohle zajímavé povolání dělá i maminka šestileté Julinky a devítileté Amálky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Meteoroložka DAGMAR HONSOVÁ ti je možná z fotek povědomá. Bývá totiž často vidět v televizi, kde předpovídá počasí na nejbližší dny. Díky ní pak víš, co tě venku čeká a jak by ses měl obléknout na cestu do školy nebo třeba na výlet. Prozradí ti, jaká bude venkovní teplota vzduchu, jestli bude pořádný pařák na koupání nebo zda budou letos konečně bílé Vánoce. Dozvíš se také, v kolik vyjde a zapadne sluníčko, jestli bude v pořádku ovzduší nebo zda nehrozí nějaké nebezpečí. Třeba velká bouřka, ničivá kalamita jako vichřice, záplavy nebo sněhové závěje.

Mamka občas pracuje i doma

„Aby mamka mohla říct ostatním tu nejpřesnější předpověď počasí, musí každý den na počítači kontrolovat nejrůznější modely a radary,“ prozrazuje Amálka. A Julinka dodává: „Mně se nejvíc líbí, když máma natočí předpověď ve studiu na kameru a můžu se na ni pak dívat v televizi. To na ni jsem pyšná. Naopak nás se ségrou štve, když si s mámou doma hrajeme a najednou jí zavolají novináři. To pak musí třeba na nějakou dobu odejít a odpovídat jim na otázky.“

Největší zábava je ve studiu

„Do práce za mámou moc často nechodíme. Ale když to vyjde, je to super. Není to totiž obyčejná kancelář. Je tam spousta obrazovek, kde se pořád něco děje, a také je tam nahrávací studio. To je pro nás se ségrou nejzajímavější. V televizi to sice vypadá, že mamka stojí před velkou mapou a ukazuje na různé věci a obrázky. Ve skutečnosti je před modrým pozadím a vše ostatní se do obrazu nahrává později a odjinud. Takže určitě není jednoduché dobře se v tom vyznat a taky vše správně na mapách ukázat. I my jsme si to jednou vyzkoušely a zahrály si na rosničky. Moc nás to bavilo. Ale povolání jako máma dělat nechceme. Já bych chtěla být architektkou a Julinka kadeřnicí,“ říká Amálka. .

Máma neumí zázraky

Někteří lidé si myslí, že když je máma meteoroložka, tak ví přesně, jaké kdy bude počasí. A tak se nás často kamarádi ptají, jak bude třeba za měsíc. Ale většinou je mamka zklame, protože tak dlouho dopředu se to přesně zjistit nedá. My také třeba v květnu nevíme, jaké budeme mít počasí, až pojedeme v létě na dovolenou. Mamka to umí říct skoro přesně tak týden dopředu. A zatím jí to vždycky vyšlo.

4 otázky pro maminku Dášu

Co když budu chtít být meteorologem? Co vše bych měl b znát?

Na první místo bych zařadila lásku k přírodě a k přírodním vědám. Toho, koho baví matematika, chemie a fyzika, má našlápnuto dobrým směrem. Meteorologie se studuje na vysoké škole. A stejně tak jako jiná povolání má i ona svá zaměření. Například letecká meteorologie, biometeorologie…

Kdy máte nejvíc práce?

Každé roční období přináší nádherné a zajímavé meteorologické situace. Ale nejvíc mi telefon zvoní asi v prosinci – každý chce vědět, jak bude na Štědrý den.

Co je na této práci nejhezčí?

Pro mě každý pohled na družici, radar, bleskoměr. Každodenní výzva sestavení předpovědi. To napětí, zda teploty opravdu vystoupají tak vysoko, anebo zůstanou tak nízko…

A co naopak nejtěžší?

Nejtěžší je správný výklad předpovědi počasí tak, aby byla pro lidi užitečná, srozumitelná, a přesto meteorologicky správná. To mi dá vždy zabrat.


FOTO: ARCHIV DAGMAR HONSOVÉ

Zákulisí povolání: Jak to chodí na zvířecí záchranné stanici?

Témata: Mateřídouška, fyzika, Máma, Sluníčko, Mama, Mamka, Vichřice, Dáša, Povolání, Záplavy, Maminka, Bouřka, Deštník, Zákulisí