Maminka.czKam s dětmi

Zámek Loučeň: výlet, při kterém si odpočinete, a děti se nudit nebudou.

Reklama 7.  7.  2015
Barokní zámek ve středních Čechách, zasazený do rozlehlého anglického parku, je cílem rodinných výletů již 8 let.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Právě 7.7.2007 se po rozsáhlé rekonstrukci otevřel poprvé veřejnosti Zámek Loučeň se svým unikátním labyrintáriem. Jde o 11 labyrintů a bludišť, převážně z přírodních materiálů, ve kterých se vyřádí zejména děti.  

Zámek Loučeň byl jedním z prvních, který nabízel kostýmované prohlídky. Je pravidlem, že se zde setkáte v roli průvodce s některým z členů knížecí domácnosti nebo panem komorníkem. Při prohlídkách se vyprávějí autentické příběhy posbírané z rodinných kronik a vyprávění pamětníků. Když budete mít štěstí, může Vás provádět sama Bílá paní loučeňská, jinak šlechetná dáma Terezie Berková z Dubé, která musela v pohnutém pobělohorském období své panství opustit. Na Loučeni myslí zejména na děti, a proto se každý den koná minimálně jedna dětská prohlídka, která je výkladem uzpůsobená již předškolním návštěvníkům.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Svých více než 100 000 návštěvníků ročně však loučenští lákají na doprovodné akce a slavnosti. Letošní kalendář akcí je nabitý a přes léto se po loňské úspěšné sezoně na Loučeň vrací zbojník Robin Hood se svojí družinou. I tento program se vrací do historie zdejší knížecí rodiny, neboť to byl mladý kníže Alexandr, který v 80.letech 19.století obdivoval odvážné rytíře, sám se učil šermu a chtěl vstoupit do rytířského řádu.

Sherwood mezi labyrinty můžete během prázdnin navštívit pravidelně od čtvrtka do neděle, setkáte se s Robinem Hoodem a jeho zbojníky, šerifem z Nottinghamu a krásnou Lady Marion. Děti mohou putovat ZA POKLADEM LADY MARION, což je zábavná hra, při které děti sbírají drahokamy z pokladu, který byl ukraden zlým šerifem. Každou hodinu od 11 do 16 hod se koná v zámeckém amfiteátru vystoupení nebo rytířský turnaj. Oblíbené jsou také ukázky výcviku dravců, kterých je v zámeckém Sherwoodu k vidění přes 20.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Na Loučeni se skutečně nebudete nudit po celý den, a pokud Vás chození parkem či na prohlídkách unaví, je zde bezpočet příležitostí k posezení a občerstvení. Vyhlášené pochoutky jako rybízové frappé nebo čápy s mákem si můžete dát na zámku, v parku nechybí nanuky a dobře vychlazené pivo.

Na závěr nutno připomenout úžasný lanový park, který je novinkou loňské sezony a děti se v něm mohou vydovádět za dohledu odpočívajících rodičů. Loučeň zve k návštěvě za každého počasí, a to i v parných dnech, neboť zdejší park poskytuje dostatek stínu, vodní ploch a fontány.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pokud máte pocit, že jeden den nestačí, můžete se ubytovat ve zdejším hotelu, který od 7.7 do 11.7. nabízí narozeninové slevy na ubytování.

Témata: Kam s dětmi, Maminka cestuje