Maminka.czPotrat

Zamlklé těhotenství: Co jsem mohla udělat jinak a jak se s ním vyrovnat?

I když se o tomto tématu moc nemluví, zamlklé těhotenství si prožilo hodně žen. O co se konkrétně jedná a lze odumření embrya v děloze předejít? Jak se se zamlklým těhotenstvím vyrovnat nejen fyzicky, ale především psychicky? Poradí a vysvětlí lékaři a psycholožka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Petra byla v sedmém týdnu těhotenství. Měla ho potvrzené jak domácím těhotenským testem, tak lékařem. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se miminko nemělo za dalších sedm měsíců narodit. Vše se ale změnilo při druhé kontrolní prohlídce. „Pamatuji si to jako dnes. Těšila jsem se, že uslyším srdíčko. Jakmile ale lékař začal zkoumat ultrazvukem miminko, jeho úsměv mizel. Po chvíli mi sdělil, že embryo se dál bohužel nevyvíjí a nastalo zamlklé těhotenství,“ popisuje Petra. Podobnou zkušenost si přitom v průběhu života prožije nemalé procento žen.

VIDEO: Těhotenský test a příznaky těhotenství. Jak ho zaručeně poznat?

Plod se často přestane vyvíjet

Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Milosrdných bratří v Brně Ivana Huvara se udává, že minimálně polovina, ale spíš 50 až 70 procent všech těhotenství skončí jinak než porodem čili nějakou těhotenskou ztrátou. „Téměř k 80 procentům těhotenských ztrát přitom dojde v průběhu prvního trimestru a nejčastěji ihned po početí, kdy žena často ani neví, že je těhotná a samovolný potrat proběhne pod obrazem opožděné menstruace. Žena má pocit, že se jí opozdil cyklus, ale kdyby si udělala těhotenský test, zjistila by, že je těhotná,“ dodává MUDr. Huvar.

Právě v tom je zamlklé těhotenství nejzákeřnější a emocionálně náročnější. Žena v podstatě netuší, že v sobě nosí už odumřelý plod. „Diagnostiku udělá lékař zjištěním hladin těhotenských hormonů nebo nejčastěji na základě ultrazvukového vyšetření. Situace je velmi neradostná i pro lékaře. Na něm je, aby těhotné sdělil tuto smutnou skutečnost,“ popisuje primář Huvar.

Proč dochází k zamlklému těhotenství?

Proč k zamlklému těhotenství dochází? Jednoznačně to nikdo neví. „Protože těhotenství zanikne v brzkých týdnech, nejsme jednoznačně schopni říct, proč se to v konkrétním případě stalo,“ říká vedoucí lékař porodních sálů Gynekologicko – porodnické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Richard Špaček. Zároveň ale dodává, že častým předpokladem bývá vývojová vada, ať už genetická nebo závažná morfologická, a proto si, lidově řečeno, příroda poradí sama.

S tím souhlasí i primář Huvar, podle kterého genetické příčiny jsou důvodem asi 70 procent všech potratů. „Řečeno lapidárně, nekvalitní spermie se potká s kvalitním vajíčkem a funkční spermie se potká s nedokonalým vajíčkem nebo vznikne porucha až po spojení spermie a vajíčka, v následném rýhování, dělení, při uhnízdění embrya či v jeho následné výživě. Z toho vyplývá, že nejčastějším příčinám samovolného potratu může žena jen velmi obtížně zabránit,“ vysvětluje.

A právě v tom můžeme podle něj vidět ve spontánních potratech opodstatnění, kdy dochází k takovému samočisticímu procesu v přírodě, který selektuje jen zdravé plody, aby dospěly až ke konci těhotenství.

Pavla přišla třikrát o dítě: Štvaly mě ženy, které šly na potrat dobrovolně

Mohla jsem udělat něco jinak?

Petře kolovalo po tomto nešťastném zjištění v hlavně hned několik otázek. Proč se to stalo zrovna mně? Mohla jsem udělat něco jinak? Otěhotním znovu? Jak potvrzuje klinická psycholožka a psychoterapeutka Lucie Lebdušková, toto téma je v naší společnosti stále ještě tabuizované, což není dobře.

„Vypovídá to o našem celkovém postoji ke smrti jako takové. Většina lidí se tváří, že smrt neexistuje, že je 'někde jinde, daleko' a tím si pak zbytečně komplikuje i přijetí života. Když přichází smrt, ztráta a podobně, máme pak pocit jakéhosi selhání, viny a studu. Smrt a ztráta ovšem k životu neodmyslitelně patří, tak je dobré se před nimi neschovávat,“ říká Lucie Lebdušková.

„Vždy ženám říkám, že za to nemůžou. Nemohly s tím nic udělat. Je to věc relativně normální a nemají si to vyčítat. Příště se to podaří. Podstatné je ženy pozitivně motivovat,“ zdůrazňuje MUDr. Špaček.

Kdy je na místě vyšetření?

Samozřejmě v případě, že žena má potrat za sebou dvakrát nebo vícekrát, je možné ji podle MUDr. Špačka společně s partnerem odeslat na genetické nebo hematologické vyšetření. Potom se zkoumá, jestli nemají predispozici k nějaké genetické vadě nebo například poruchy koagulace (krevní srážlivosti), kdy se těhotenství nezačne vyvíjet dobře.

„Když jsem si prožila první zamlklé těhotenství, měla jsem už dceru. Ale po druhém miminku jsem moc toužila. Pan doktor mě utvrdil, že to bude dobré a další miminko mít budu. Jeho slova jsem si vtiskla do hlavy a brala je jako samozřejmost. Dnes už mám vedle dcery i krásného syna,“ potvrzuje sílu pozitivního přístupu také Petra.

Kvůli štítné žláze jsem mohla přijít o miminko. Lékařka na problém přišla v těhotenství

Plod se nevyvíjí. Co teď?

V momentě, kdy lékař ženě sdělí tuto neradostnou zprávu, existuje několik cest, jak situaci dále řešit.

  • Kyretáž

Lékaři provedou menší gynekologicko chirurgický zákrok, kdy dochází k částečnému odstranění děložní sliznice s pomocí kyrety a při kterém dojde k vyčištění dutiny děložní. Jde o rutinní gynekologický výkon a v počínajících stádiích těhotenství ho lze provést šetrně, s malou invazivitou.

  • Čekání na samovolný potrat

Některé ženy se rozhodnou počkat, než začne jejich tělo odumřelý plod potrácet spontánně, tedy samo od sebe.

  • Farmakologická cesta

Lékař ženě podá vaginálně hormon prostaglandin a vyvolá tím samovolný potrat farmakologicky.

Operace není jediným řešením

Dříve byly ženy automaticky posílány rychle na kyretáž, aby nedošlo k infekci a k závažným komplikacím i s trvalými následky. Dnes už se preferují i konzervativnější přístupy. Minimálně by podle doktora Špačka měla dostat žena na výběr, která cesta je pro ni nejpřijatelnější. Zamlklý potrat v podstatě ženu v ničem neohrožuje. Kdysi se říkalo, že může dostat infekce, dnes si to už úplně nemyslíme. Jsou ženy, které chodí i se zamlklým potratem. Termíny kontrol mohou být jednou za měsíc a nic se jim nestane. Preferoval bych konzervativní postup,“ dodává primář Špaček s tím, že tím pacientku ušetří celkové anestezie a také kyretáže samotné, kdy lékař pohybuje nástroji po dutině děložní a tím pádem se zvyšuje riziko srůstů nebo poranění dělohy.

„Mně lékař ihned doporučil kyretáž. Věřila jsem mu a jinou cestu nehledala. Ráno jsem nastoupila do nemocnice, za pár hodin jsem se probudila a ve čtyři už pro mě manžel přijel a jeli jsme domů. Šlo opravdu o rychlý zákrok. Příště by se mi ale líbilo, kdybych dostala na výběr. Abych mohla o svém těle a miminku rozhodnout sama,“ říká Petra.

Opakovaný spontánní potrat: Příčinou může být i špatná kvalita spermií

Jak se s potratem vyrovnat? A kdy znovu otěhotnět?

„Nedoporučuji potlačovat emoce, držet se za každou cenu a chtít to přeprat silou. Některé ženy tvrdí, že jsou silné a zvládnou to, uvnitř se ale cítí bolavé, zraněné a potřebovaly by se vyplakat, vykřičet. Pokud si to ale nedovolí, zadělávají si tím na další psychické či tělesné potíže v budoucnu. Znám případy, kdy si ženy nedovolily prožít pociťovanou ztrátu a snažily se na sílu co nejdříve otěhotnět, a pak přišly s tím, že k tomu dalšímu dítěti necítí to, co by chtěly nebo měly. Není se čemu divit,“ říká psycholožka Lucie Lebdušková.

Podle ní často pomáhá, pokud to tak žena cítí, když chce s miminkem udělat nějaké ukončení, nějaký svůj soukromý rituál, aby v sobě mohla začít hledat uzdravení. Důležití jsou též lidé okolo, jejich pomoc a podpora, případně může pomoci odborník. A až se budete cítit dobře a připravená, nic nebrání tomu znovu zkusit otěhotnět. Primář Huvar doporučuje počkat minimálně tři menstruační cykly tak, aby následné otěhotnění bylo bezpečné. Podle doktora Špačka je to opět dost individuální a mnohdy stačí odmenstruovat jeden cyklus.

Bude mé těhotenství automaticky vedeno jako rizikové, když jsem prodělala zamlklé těhotenství?
Samovolný potrat: Kdy můžete znovu otěhotnět?
Myomy v děloze: Překážka při otěhotnění i sexu. Jak je vyléčit?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Tipy a rady v těhotenství, Od těhotenství k porodu, Potrat, Embryo, Ivan Huvar, Děloha, Lékař, Primář, Petra P, Psycholožka, Plod, Zdraví na Heureka.cz