Maminka.czVýživa a stravování

Zamlsejte si: Ovocná pěna, muffiny, křehké sušenky a makronky

Veronika Zavřelová 9.  2.  2013
Zamlsejte si: Ovocná pěna, muffiny, křehké sušenky a makronky
Čtyři drobné laskominy k čaji (nebo jen tak) chutnají stejně sladce jako vypadají. Jejich příprava vám navíc nezabere příliš času, tak proč se trochu nerozmazlit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ovocná pěna s marcipánem

Na 6 porcí, Příprava: 20 minut + chlazení

300 ml ovocného pyré (malinového, jahodového), použít můžete i zmražené ovoce
300 ml ovocné šťávy
200 g krupicového cukru
1 lžíce práškové želatiny, rozpuštěné ve 2 lžících vody
600 ml ušlehané smetany
kvalitní hotový marcipán a marcipánové ovoce nebo květ na ozdobu

V kastrůlku zahřejte ovocné pyré, šťávu a cukr. Míchejte, až se cukr rozpustí. Přidejte rozpuštěnou želatinu, promíchejte a směs přeceďte do misky. Postavte ji do větší nádoby s ledem, a jakmile začne želírovat, vešlehejte šlehačku a nastrouhaný marcipán. Tuhnoucí směs přesuňte do jednotlivých nádobek, misek nebo pohárků. Abyste dosáhli hezkého efektu, dejte směs do cukrářského sáčku nebo do silnějšího plastového a buď hubičkou, nebo odstřiženým rohem ozdobně vytlačte do zvolené nádoby. Dejte na několik hodin do chladu, aby pěna zpevnila. Nádobku můžete ještě vložit do papírového košíčku a před podáváním završit marcipánovou ozdobou nebo jiným cukrářským zdobením.

VYZKOUŠEJTE: Vánoční muffiny se sobem

Křehké sušenky s krémem

Na 12 kousků, Příprava: 60 minut

250 g másla pokojové teploty
1 vejce nebo jenom žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky soli
50 g mletých lískových oříšků
360 g hladké mouky

na krém:
250 g másla pokojové teploty
200-300 g moučkového cukru
120 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
několik kapek červeného barviva nebo pikantního džemu

Z másla, vejce a dalších surovin vypracujte hladké, pevné těsto a zabalené do fólie je nechte asi hodinu v chladu. Na krém utřete máslo (například v robotu), až bude hladké a krémovité. Snižte obrátky a k máslu vešlehejte cukr, mléko a vanilku. Míchejte, až bude směs lehká a nadýchaná. Můžete ji také podle potřeby lehce obarvit. Z vychladlého těsta odebírejte kousky, vtlačujte je do kovových košíčků a upečte v troubě předehřáté na 180 °C, asi 15 až 20 minut dozlatova. Plňte krémem, případně ozdobte (kandovaným) ovocem.

Vláčné oříškové muffiny

Na 6 kousků, Příprava: 40 minut

1 vejce
200 ml jablečné šťávy nebo mléka
120 ml kvalitního, zastudena lisovaného rostlinného oleje
1 lžička vanilky
2 hrnky hladké mouky
1/2 hrnku krupicového cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku sekaných ořechů (vlašské, lískové, pekanové)
1 jablko, nastrouhané
skořicový cukr

V míse prošlehejte vejce se šťávou nebo s mlékem, olejem a vanilkou. Vmíchejte promíchané suché suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl, ořechy a jablko. Těsto rozdělte do důlků formy na muffiny tak, aby byly ze dvou třetin naplněné. Pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 ° C, až muffiny hezky vyběhnou. Díky oleji budou příjemně vláčné a v chladu vydrží i několik dnů a také se dobře rozleží.

Francouzské makronky

Na 12 kousků, Příprava: 50 minut

1 1/4 hrnku moučkového cukru
1 1/2 hrnku velmi jemně mletých mandlí
3 bílky z velkých vajec
špetka soli
1/4 hrnku krupicového cukru
špetka vanilky

na krém:
viz recept na křehké sušenky s krémem - můžete ho obarvit silnou kávou, ovocnou šťávou, kakaem nebo barvivem

Troubu předehřejte na 150 °C, moučkový cukr promíchejte s mandlovou moukou. Plechy vyložte papírem a naznačte si na něj malá kolečka. Bílky vyšlehejte do pěny, pak zašlehejte sůl a po lžičkách krupicový cukr. Přesuňte do mísy a pomocí stěrky ke sněhu zatřete polovinu směsi moučkového cukru a mandlí, vanilku a zbylý cukr s mandlemi. Silně mísou poklepejte o stůl, abyste vypudili vzduch. Cukrářským sáčkem pak nanášejete těsto do naznačených koleček, nechte ho trochu zaschnout a pak pečte 20 až 25 minut, až budou makronky suché. Plechy během pečení obraťte. Makronky nechte vychladnout a spojujte krémem.

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, OVO, Zbylý cukr, Mák, Zmražené ovoce, Skořicový cukr, Sušenky, Muffin, Mak
Mohlo by vás zajímat
Dvojník Harryho Pottera nebo Kristoffa z Ledového království? Těchto 20 lidí jako by z oka vypadlo hrdinům z filmů!
Formánková Simona
Galerie
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Eva Burešová porodila! Partner Přemek napsal dojemné vyznání
Víchová Tereza
Slavné maminky
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Po porodu jsem si dala smoothie z placenty a cítila se konečně
Potužníková Jana
Časopis Maminka
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Slavné české topmodelky ukázaly své dospívající syny: Který je kopií své mámy?
Mrázková Dita
Slavné maminky