Maminka.czZdraví

Zánět středního ucha: Propíchnout, nebo nechat prasknout?

Barbora Vajsejtlová 17.  2.  2020
Je noční můrou všech rodičů malých dětí, nastupuje velmi rychle a kdo ho zažil, nikdy na tu bolest nezapomene. Zjišťovali jsme, jak zánětu středního ucha předcházet nebo proč se v České republice tradičně "píchá", zatímco v zahraničí volí jinou metodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Scénář je ve většině případů stejný: Večer uložíte do postele spokojené a veselé dítě, za pár hodin se vzbudí s neutišitelným pláčem. Stěžuje si na ucho a bolest nepolevuje. Takže absolvujete noční jízdu na pohotovost (kde už v čekárně nejspíš sedí několik podobně vzlykajících dětí) a celou dobu doufáte, že bude zánět ve stadiu, kdy se ještě dá „rozehnat“ bez píchání. Samozřejmě marně.
Zejména pokud už někdy v minulosti dítě píchání uší absolvovalo, velmi pravděpodobně propadne hysterii, sotva lékař vezme do ruky dlouhou „jehlu“.

Zánět středního ucha u dětí nepodceňujte. Kdy je píchnutí ucha již nezbytné?

Držíte ho pevně na klíně, svíráte mu nohy a ruce, sestřička mu drží pevně hlavu, dítě křičí a pláče a vám se chce brečet s ním. Připadáte si jako nejhorší matka na světě a máte výčitky, že jste své zlatíčko vystavila takovému utrpení. Sice se mu během několika minut uleví, ale stejně přemýšlíte o tom, jestli to bylo nutné.
Zatímco u nás se při zánětu středního ucha tradičně přistupuje k propíchnutí bubínku, existují země, kde lékaři naopak upřednostňují konzervativní přístup. Na co se při zánětu středního ucha připravit, dá se mu předejít a je skutečně lepší „píchout“?

Napnutý a vyklenutý bubínek

Podle lékařských statistik se s akutním zánětem středního ucha během svého života setkalo pětasedmdesát procent dospělých. Stěžejní roli při zánětu středního ucha hraje bubínek, což je vlastně membrána, která tvoří jakousi přepážku mezi vnějším a středním uchem, a takzvaná Eustachova trubice, která spojuje střední ucho s nosohltanem. V ideální situaci, kdy je Eustachova trubice dobře průchodná, vyrovnává tlak mezi těmito dvěma prostory a má také za úkol odvádět případnou tekutinu ze středního ucha.

Problém nastává v situaci, kdy do Eustachovy trubice pronikne infekce. Často jde o přidruženou komplikaci infekce horních cest dýchacích (rýma, kašel…).
U dětí je Eustachova trubice krátká a vinou infekce ještě často oteče, a tím se navíc zúží. Vzduch nemůže pronikat do středního ucha, kde se hromadí hnis a tekutina. V důsledku toho se zase vyklene bubínek.

Bubínek se pod tlakem napíná a právě to je příčinou intenzivní a prudké bolesti, která je pro zánět středního ucha typická. Rozvoj zánětu je obvykle velmi rychlý (často skutečně v horizontu několika desítek minut), protože mikrobi mají v prostředí středouší ideální podmínky k množení a dutina středního ucha je u dětí miniaturní, takže vznikající hnis začne na bubínek tlačit záhy.

Proč bolavé ouško trápí nejvíce v noci? Poradíme, co rozhodně zkusit!

Pozor na smrkání

Prevence zánětu středního ucha je spíš režimového charakteru. Například z babské rady přežívající po generace, která radí vsunout do ucha stroužek česneku (v domnění, že antivirové účinky česneku zlikvidují všechny mikroby), dostávají lékaři osypky. Když pominete skutečnost, že můžete stroužek zasunout příliš hluboko do zvukovodu a mít pak problémy s jeho vyjmutím, může dojít k poleptání sliznice a nepříjemnému podráždění kůže.

Mnohem účinnější je právě úprava režimu, díky které můžete zánětu středního ucha u svých dětí předcházet. Ideální je samozřejmě situace, kdy mají vaše děti takovou imunitu, že se jim vyhýbají všechna nachlazení, rýmy a podobné atrakce. Nicméně, zejména při pobytu v dětském kolektivu se vám toho velmi pravděpodobně jen stěží podaří dosáhnout.

 

Bubínek se pod tlakem napíná a to je příčinou intenzivní a prudké bolesti...

 

Když už se nachlazení spojené s rýmou objeví, důležité je nezanedbat péči o dětský nos. To znamená „ředění“ rýmy (například sprejem s mořskou vodou, ale i dostatečným pitným režimem) a u menších dětí její důsledné odsávání. U starších dětí je potřeba dávat pozor na příliš prudké smrkání (zásadně „netroubit“), které jen posouvá zánět dál do uší. Nezapomínejte ani na aplikaci nosních kapek nebo na to, že miminka s ucpaným nosem by vůbec neměla používat dudlík. Samozřejmostí je skutečnost, že děti by neměly pobývat v zakouřeném prostředí, protože i pasivní kouření zvyšuje, mimo jiné, riziko zánětu středního ucha.

Velmi nejednoznačně se staví lékaři k používání takzvané nosní konvičky, kterou se provádí výplach nosu a měla by pomáhat i při takzvané zadní rýmě, jejíž přidruženou komplikací je často právě zánět středního ucha. Zatímco jeden tábor odborníků i laiků přísahá na to, že s pomocí výplachů nosu vlažnou slanou vodou se dá zbavit rýmy mnohem rychleji a účinně tak předcházet zánětům středního ucha, jejich oponenti zásadně nesouhlasí. Tvrdí, že zejména děti nejsou schopné dokonale zvládnout techniku výplachu a zvyšuje se tak pravděpodobnost roznesení infekce i do oblasti středouší.

Má vaše dítě chronickou rýmu? Zkuste výplachy nosu konvičkou

Zakleté píchání

Tématem, které budí u rodičů silné emoce, je píchání uší. Při takzvané paracentéze se provede v bubínku malý řez, kudy může odtékat nahromaděný hnis, a pacientovi se tak téměř okamžitě uleví, protože zmizí bolestivý tlak, s nímž je zánět středního ucha spojený. Jenže rodičům se může jevit takový zákrok jako nadměrně bolestivý a traumatický. Proto také probíhá stále více diskusí na téma, jestli je píchání uší nutné.

Například odborná organizace American Academy of Pediatrics doporučuje u dětí, které bolí ouško méně než čtyřicet osm hodin a mají teplotu nižší než devětatřicet stupňů, vyčkat s jakýmikoli zákroky (včetně předepisování antibiotik) s tím, že infekce často sama za několik dní odezní, případně dojde k samovolnému prasknutí bubínku.

Opakované záněty uší dcery měly překvapivý důvod – naše manželské hádky

Oproti tomu čeští lékaři, kteří ve většině případů preferují právě paracentézu bubínku, argumentují tím, že jde o zbytečné prodlužování trápení dítěte, které musí snášet bolest mnohem déle, zatímco po propíchnutí bubínku následuje téměř okamžitá úleva. Kromě toho při paracentéze vznikne jen malá ranka s pravidelnými okraji, která se rychle hojí, zatímco při samovolné ruptuře bubínku vznikne často rozsáhlá rána s nepravidelnými okraji a při jejím hojení může dojít ke vzniku velkých jizev. Ty potom mohou v budoucnu omezovat i funkci bubínku.

Do ucha nedávat nic kromě ušních kapek, varuje otorinolaryngolog Jaroslav Betka

Často se zmiňuje, že v zahraničí se při zánětech středního ucha bubínek vůbec nepropichuje, zatímco u nás ano. Čím je to způsobené a jaký názor v tomto ohledu zastáváte?

V zemích západní Evropy skutečně paracentézu (propíchnutí bubínku) provádějí poměrně výjimečně, hlavním důvodem je snaha nevystavit dítě traumatickému zážitku. Lékař tak jen doporučí léky proti zánětu, bolesti a teplotě (například paracetamol) a nosní kapky, eventuálně předepíše antibiotika a čeká se, zda bubínek praskne sám. Z mého pohledu je určitě pro dítě přínosnější paracentézu provést, protože šikovný lékař ji provede během pár vteřin a úleva pro dítě se dostaví během pár minut – často vídám, že děti usnou v čekárně, ještě než dopíšu zprávu. Další výhodou je kontrola nad perforací – paracentézní kopíčko provede v bubínku malý řez s pravidelnými okraji, kdežto samovolně prasklý bubínek se může obtížně hojit s rizikem vzniku rozsáhlých jizev, které omezují jeho funkci.

Pokud už se zánět středního ucha objeví, existují nějaké způsoby domácí léčby, jak ho zvládnout? Někdo například přísahá na šťávu z netřesku nakapanou do ucha, na cibulový obklad a tak dále.

Začal bych tím, co určitě nedělat: Do ucha nedávat nic kromě ušních kapek k tomu určených! Občas se setkáváme s různými přírodními medikamenty, které si pacienti do zvukovodu vloží, například s česnekem. Častým výsledkem je, že k zánětu středouší přibude podráždění zvukovodu následované velmi bolestivým zánětem. Někdy se také podaří takový předmět zasunout příliš hluboko a musí být vyndán v ambulanci pod mikroskopickou kontrolou. Doporučený postup u dítěte, které se v noci vzbudí s bolavým ouškem, je: Nakapat dítěti vleže nosní kapky (Sanorin, Olynth, Nasivin) do obou dírek, poté otočit hlavu postiženým uchem dolů, aby kapky stekly k uzavřené Eustachově trubici (spojuje nosohltan a středouší, její uzavření je právě podkladem zánětu). Dále podat paracetamol či ibuprofen proti bolesti a teplotě a počkat několik hodin. Pokud se stav nezlepší, je potřeba vyhledat ORL lékaře.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální číslo nebo předplatné s dárkem můžete kupovat na www.ikiosek.cz/maminka

Témata: Zdraví, Batole, Kojenec, Praktické rady, Nemoc, Laik, Ibuprofen, Eustach, Sanorin, Prasknutí, Olynth, Maminka, Kapka, Zánět, Rýma, Uzavření, Střední ucho, Eustachova trubice, Evropa, Česká republika, Stroužek česneku, Bolest, Bubínek, Množení, Nasivin, Zdraví na Heureka.cz