Zapečte to! 4x večeře z trouby

Zapečte to! 4x večeře z trouby

Ideálním zakončením sychravého dne je teplé a syté jídlo, jehož příprava netrvá hodiny a která chutná všem. Vsaďte na jistotu, naplňte pekáč dobrotami a šup s ním do výhně.

Květákový nákyp se sýrem

4 porce; příprava: 50 minut

1 střední květák,
2 lžíce másla,
3 lžičky hladké mouky,
200 ml plnotučného mléka,
sůl a pepř,
muškátový květ,
150 g uzeného sýra

Květák rozdělte na růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Z másla a mouky udělejte jíšku, zalijte mlékem a povařte. Bešamel dosolte a okořeňte. Do vymazaného pekáčku dejte květák, zalijte bešamelem, posypte strouhaným sýrem a pečte při 180 °C 30 minut.

[OldGallery : {"thumbs":"436/304/3-088_FD_1113_1.png,446/304/3-089_FD_1113_1.png,447/304/3-090_FD_1113_2.png,449/304/3-091_FD_1113_1.png","images":"437/304/3-088_FD_1113_1.png,435/304/3-089_FD_1113_1.png,448/304/3-090_FD_1113_2.png,450/304/3-091_FD_1113_1.png"}]

Makarony s pancettou

4 porce; příprava: 45 minut

350 g makaronů,
olivový olej,
200 g pancetty,
1 pórek,
sůl a pepř,
100 ml smetany 12%,
1 vejce,
150 g parmazánu,
tymián

Těstoviny uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte kostky pancetty a na kolečka nakrájený pórek. Smíchejte s okapanými makarony, osolte, opepřete a přendejte do vymazaného pekáčku. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, posypte sýrem a tymiánem. Pečte při 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

Náš tip:Místo pórku můžete těstoviny zapéct třeba s nakrájenou paprikou a rajčaty nebo zkuste různé druhy sýra.

Francouzské brambory

4 porce; příprava: 60 minut

400 g brambor typu B,
1 cibule,
200 g anglické slaniny,
máslo na vymazání,
sůl a pepř,
250 ml smetany ke šlehání 33%

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Slaninu nasekejte na proužky. Dno a stěny pekáčku nebo zapékací misky vymažte máslem. Rozložte cibuli a na ni plátky brambor, osolte, opepřete, posypte slaninou, poklaďte další vrstvou brambor a opakujte. Nakonec vše zalijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 40 minut. Potom zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 5 minut zprudka zapečte, aby se na bramborách udělala krusta a slanina na povrchu se opekla. Podávejte se zeleninovým salátem, nakládanými okurkami či beraními rohy.

Nadýchaná žemlovka

4 porce; příprava: 45 minut

4 jablka,
3 vejce,
1 sáček vanilkového cukru,
5 lžic krupicového cukru,
300 ml smetany 33%,
skořice,
máslo,
1 veka,
hrst rozinek,
loupané a nasekané mandle,
moučkový cukr

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do misky rozklepněte vejce, přidejte sáček vanilkového cukru a 4 lžíce krupicového, smetanu a vyšlehejte do krémové konzistence. Jablka poduste v trošce vody s lžící cukru a skořicí. Dno zapékací misky vymažte máslem, vyložte plátky veky namočenými ve smetanové směsi, zalijte jablečným rozvarem a pak ozdobně poklaďte dalšími plátky veky, přelijte zbylou směsí, zasypte rozinkami a plátky mandlí. Na povrch dejte ještě několik kousků másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů