Maminka.czVýživa a stravování

Zapečte to! 4x večeře z trouby

Ideálním zakončením sychravého dne je teplé a syté jídlo, jehož příprava netrvá hodiny a která chutná všem. Vsaďte na jistotu, naplňte pekáč dobrotami a šup s ním do výhně.
, Časopis F.O.O.D.
16. 11. 2013
Zapečte to! 4x večeře z trouby

Květákový nákyp se sýrem

4 porce; příprava: 50 minut

1 střední květák,
2 lžíce másla,
3 lžičky hladké mouky,
200 ml plnotučného mléka,
sůl a pepř,
muškátový květ,
150 g uzeného sýra

Květák rozdělte na růžičky a uvařte do poloměkka v osolené vodě. Z másla a mouky udělejte jíšku, zalijte mlékem a povařte. Bešamel dosolte a okořeňte. Do vymazaného pekáčku dejte květák, zalijte bešamelem, posypte strouhaným sýrem a pečte při 180 °C 30 minut.

Makarony s pancettou

4 porce; příprava: 45 minut

350 g makaronů,
olivový olej,
200 g pancetty,
1 pórek,
sůl a pepř,
100 ml smetany 12%,
1 vejce,
150 g parmazánu,
tymián

Těstoviny uvařte podle návodu. Na olivovém oleji orestujte kostky pancetty a na kolečka nakrájený pórek. Smíchejte s okapanými makarony, osolte, opepřete a přendejte do vymazaného pekáčku. Zalijte smetanou, ve které jste rozšlehali vejce, posypte sýrem a tymiánem. Pečte při 190 °C asi 20 až 30 minut dozlatova.

Náš tip:Místo pórku můžete těstoviny zapéct třeba s nakrájenou paprikou a rajčaty nebo zkuste různé druhy sýra.

Francouzské brambory

4 porce; příprava: 60 minut

400 g brambor typu B,
1 cibule,
200 g anglické slaniny,
máslo na vymazání,
sůl a pepř,
250 ml smetany ke šlehání 33%

Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na kolečka. Slaninu nasekejte na proužky. Dno a stěny pekáčku nebo zapékací misky vymažte máslem. Rozložte cibuli a na ni plátky brambor, osolte, opepřete, posypte slaninou, poklaďte další vrstvou brambor a opakujte. Nakonec vše zalijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C přibližně na 40 minut. Potom zvyšte teplotu na 220 °C a ještě asi 5 minut zprudka zapečte, aby se na bramborách udělala krusta a slanina na povrchu se opekla. Podávejte se zeleninovým salátem, nakládanými okurkami či beraními rohy.

Nadýchaná žemlovka

4 porce; příprava: 45 minut

4 jablka,
3 vejce,
1 sáček vanilkového cukru,
5 lžic krupicového cukru,
300 ml smetany 33%,
skořice,
máslo,
1 veka,
hrst rozinek,
loupané a nasekané mandle,
moučkový cukr

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte. Do misky rozklepněte vejce, přidejte sáček vanilkového cukru a 4 lžíce krupicového, smetanu a vyšlehejte do krémové konzistence. Jablka poduste v trošce vody s lžící cukru a skořicí. Dno zapékací misky vymažte máslem, vyložte plátky veky namočenými ve smetanové směsi, zalijte jablečným rozvarem a pak ozdobně poklaďte dalšími plátky veky, přelijte zbylou směsí, zasypte rozinkami a plátky mandlí. Na povrch dejte ještě několik kousků másla. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Věc, Večeře
Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Kojený otesánek: Může se kojené dítě „přejídat“?
Od kdy děti potřebují kamarády? Batole se díky nim učí, předškolák je vyhledává
Proč má tak špatné známky?
Libuška Rohlíčková (dříve Vojtková) porodila holčičku

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu