Maminka.czPodcasty

VIDEO: Je vaše dítě zralé na školku? Tady máte všechny informace, abyste to zjistili

Tereza Víchová 12.  4.  2023
Chystáte se k zápisu do školky nebo už máte za sebou ty chvíle, kdy jste přemýšleli, jestli už pro vaše dítě bude školka to pravé? A také která školka, máte-li na výběr? Podívejte se na video, kde jsme si povídali s odbornicí na slovo vzatou – s odbornicí na děti i rodiče.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mámo, táto, jestlipak jste připraveni?

Michaela Willheimová je pedagožka a jedna ze zakladatelek projektu Žijeme Montessori. O zralosti dítěte pro školku má jasno a pro spoustu rodičů to bude překvapení: mnohem víc než o zralosti dítěte samotného a skutečnosti, zda pozná svou značku na skříňce a umí se najíst příborem, je to o zralosti rodičů.

Mateřská škola je přechodový rituál, první velké odloučení. Děti z nás všechno cítí – i to, jestli jsme si jistí svým rozhodnutím. Děti se totiž adaptují na cokoliv, ale musí mít pocit bezpečí a důvěry,” říká Michaela Willheimová s tím, že máma i táta si zkrátka musí být jisti, že ten správný čas na školku už nastal.

Na mateřské: mám dát starší dítě do školky?

Možná jste také přesně v téhle situaci a váháte. Michaela Willheimová radí zohlednit následující: 

„Zajímá vaše dítě svět? Na dítěti je poznat, že už mu máma přestává stačit. Ptá se proč, co a jak, potřebuje viditelně ‚do světa’. Vydrží bez vás? Je v pohodě dvě hodiny u kamarádky, přespalo u babičky? Na tom všem je jasně poznat, jestli je na školku zralé.”

Chci do práce brzy: a co když dítěti školkou ublížím?

A to je druhé jablko sváru, které se týká velkého množství maminek. Ať už je důvod k ukončení rodičovské a k rozhodnutí pro školku jakýkoliv, má odbornice jasno: spokojená máma = spokojené dítě. Takže posuzovat, zda je správné dávat dítě do školky dříve, než je obvyklé, není na pořadu dne. Ale jeho spokojenost se dá zajistit pečlivým výběrem.

„Doporučuji dávat děti do školky jen na dopoledne, ať tam nezůstávají dlouho. Ideální je koncept dětských skupin, kde je maximálně deset nebo dvanáct lidí. Je totiž velký rozdíl ve zralosti dvou- a tříletého dítěte a každé potřebuje něco jiného,” vysvětluje Michaela Willheimová.

Podle čeho vybrat správnou školku? Jaká jsou specifika Montessori přístupu? V čem vám pomůže to, když se kolem té „své” vybrané školky budete předem jen tak procházet a pozorovat děti a paní učitelky na zahrádce? A jaká kouzelná věta vás zbaví smutku, když se později u dětí objeví slzičky kvůli odloučení? Podívejte se na video.

Témata: Podcasty, Děti, Předškolák, Rozhovor, Rodiče, Mateřská škola, projekt, Montessori, Odbornice, Vid, Máma, Holešovice, Zralost, Michaela Willheimová