Maminka.czKoronavirus

Zápisy do prvních tříd proběhnou na dálku. Letní prázdniny kratší nebudou

Gabriela Kolinová 23.  3.  2020
Pokud máte doma budoucího prvňáčka, klasický zápis a seznámení s paní učitelkou letos nezažije. Zápisy kvůli koronaviru proběhnou na dálku. "Letní prázdniny kratší nebudou," ujistil ministr školství Robert Plaga. Stejně tak vyloučil plošné srovnávací testy dětí. A kdy se děti vrátí do škol?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Termín zápisů a kde hledat informace?

Zápisy do prvních tříd budou letos probíhat od 1. do 30. dubna, a to na dálku, tedy bez osobní přítomnosti dětí ve škole. To je hlavní zpráva Ministerstva školství, kterou vydalo kvůli mimořádným opatřením v České republice v souvislosti s koronavirem a onemocněním COVID-19.

Jak by měly zápisy probíhat? To všechno najdete na webu MŠMT ZDE. Rozhodně sledujte i webové stránky školy, kam se dítě hlásí. Dobu zápisu do prvního ročníku totiž stanoví ředitel školy.

Odklad maturit: Písemky z češtiny ani cizího jazyka nebudou!  

Do kdy budou zavřené školy?

Stále více rodičů zajímá, kdy se děti vrátí do školních lavic? "Žáci a studenti by se mohli zpět do lavic vrátit nejdříve na přelomu května nebo června," nastínil možný scénář ministr zdravotnictví Vojtěch. Jeho slova potvrdil dnes ministr školství Robert Plaga. "Návrat bude možný nejdříve v druhé polovině května," řekl na mimořádné tiskové konferenci k odkladu přijímacích zkoušek a maturit a dodal: "Scénáře, kdy by se mohly otevřít školy, neustále řešíme." Stále tedy není jasné datum.

Neděste děti zbytečně! Jak s nimi mluvit o koronaviru a jiných obavách?

Se zkrácením prázdnin se nepočítá

Možnost, že by děti neměly letní prázdniny, ministr Plaga vyloučil: "Žádný ze scénářů nepočítá s tím, že by došlo ke zkrácení letních prázdnin." Stejně tak ministerstvo neuvažuje nad zavedením plošných srovnávacích testů. 

Ministr Plaga zároveň poděkoval učitelům a nepedagogickým pracovníkům: "Řada z nich využívá on-line nástroje a pokračuje v procesu vzdělávání. Chtěl bych také poděkovat rodičům, kromě toho, že pracují z domova, zároveň musí své děti vzdělávat v domácím prostředí," dodal. "Prosím rodiče, aby byli ohleduplní k učitelům, a učitele, aby zohlednili výuku doma. Společně to zvládneme," vyzval ministr.

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školák, Školství, Základní škola, Student, Robert Plaga, Ministr školství, Tweet, Dálka, Zdravotnictví, Srovnávací test, Ředitel školy, Zápis, Ministr zdravotnictví, Přelom května, Děti, Letní prázdniny, Škola, Česká republika, Ministerstvo školství, Budoucí prvňáček, Prima