Maminka.czPředškolák

Zapojíte se? Mámy, co vyrábí a vyměňují si Montessori hračky a pomůcky

Michaela Karavarakis 11.  10.  2014
Moje kamarádka Míla mi volá v sobotu dopoledne, jestli bych od své sestřenky doktorky náhodou nemohla sehnat lékařský stetoskop za příznivější cenu. „Na co potřebuješ stetoskop?“ zajímá mě. „Nepotřebuju jeden, ale dvacet,“ opáčí Míla. „Vyrábím lékárničku pro svou skupinu.“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Musím přiznat, že i když mám tři malé děti, svého času jsme pravidelně navštěvovaly jedno či více mateřských center a na FB se pohybuji poměrně často, existence těchto skupin mi prozatím unikala. O co jde? Jde o mámy, které se potkají na nějakém kroužku, ve školičce či Montessori hodinách a sdružují se především na FB.

Tam se buď organizují do skupin o velikosti nejčastěji deset až dvacet maminek nebo zde vystupují jako jednotlivci. Cílem je výroba a následný prodej či darování nejrůznějších edukativních hraček a pomůcek.

Skupiny

Pokud se stanete členem skupiny, musíte se nejdříve s organizátorkou dohodnout na námětu svého výtvoru – tedy na tom, co přesně budete vyrábět. Do tabulky se jmény všech členek skupiny se pak zanese, co kdo dělá, a schválíte si finanční limit – například, že náklady na výrobu žádného z projektů nepřekročí 100 korun.

Následně se všichni mohou pustit do vyrábění. Nesmíte samozřejmě zapomenout, že váš produkt nevyrábíte jen jednou, ale desetkrát či dvacetkrát, tedy pro každou členku skupiny. Po uplynutí stanovené lhůty (měsíce, tří neděl,…) se buď všechny sejdete a hračkami se obdarujete nebo je ostatním členkám skupiny rozešlete poštou.

Ve výsledku se vám sejde deset / dvacet ručně vyráběných hraček za cenu, za kterou byste normálně takové množství edukativních pomůcek absolutně nepořídili.     

Jednotlivci

Stejně tak můžete na FB vystupovat i sami za sebe. Existuje spousta stránek, které sdružují podobně zaměřené nadšence, co vyrábí nejrůznější hračky a pomůcky pro děti a následně je nabízí za velmi příznivé ceny. 

O jaké hračky jde?

Montessori hračky se zaměřují především na rozvíjení smyslů a motoriky dětí, později přichází na řadu pomůcky pro zdokonalování se v počítání, čtení, psaní a hláskování. Hračky pro nejmenší se proto zaměřují hlavně na použití různých přírodních materiálů (dřeva, vlny, nejrůznějších látek,…) a objektů běžné domácí potřeby (kolíčky, korálky, čočky, hrášku,…) Pro inspiraci se podívejte na internet.

Záhada jménem Montessori. Aneb jak to funguje?

Existuje spousta stránek, kde maminky představují hračky, které pro své nejmladší vytvořily, i přesný způsob jejich výroby. A uvidíte, že nejde o žádné amatérské hrůzy, ale veselé barevné chytré a vtipné hračky, které důmyslným způsobem rozvíjí pohybové schopnosti malých dětí, jejich vědomosti úměrně věku i rozlišování například barev či tvarů.

Svoboda a vlastní tempo

Filozofie Montessori vychází z přesvědčení, že každé dítě se rozvíjí svým vlastním tempem a že pokud se mu nechá určitá svoboda a umožní se mu pracovat samostatně – pouze pod vedením zkušeného učitele či rodiče ne pod jejich direktivním vedením – dostane se na povrch to nejlepší, co v každém dítěti je. Přejeme vám zábavné objevování!

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Hračky pro děti, Montessori, Pomůcky, Hráč, Hra, Hračky, Finanční limit, Mont, Rozlišování, Nejrůznější hry, Hračky na Heureka.cz