Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Zapojte děti! Domácí povinnosti pomáhají budovat zdravé sebevědomí

23.  12.  2018
Děti, které doma nemají žádné povinnosti, jejich rodiče nevědomky připravují o porci zdravého sebevědomí, která jim později může velmi chybět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vychovat sebevědomého jedince se zdravou sebedůvěrou a reálnou sebereflexí? Jedince, jehož ego nebude nabubřelé jako přefouknutý balón plný vzduchu anebo nebude naopak působit jako splasklý balónek z pouti?

Sebevědomí roste tam, kde mají děti prostor dělat chyby, kde chyba není považována za selhání, ale za upozornění, že na věc musí trochu jinak. Sebevědomí roste tam, kde jsou také povinnosti a úkoly, kterým je potřeba dostát, a kde je dítěti umožněno skutečně převzít za dané úkoly plnou odpovědnost. Sebevědomí roste v atmosféře lásky a bezpečí, což ale neznamená, že jsou děti chváleny za pěkné oči a ochraňovány před všemi nekomfortními situacemi! A jak s tím vším souvisí domácí práce a povinnosti?

Poprask na síti! Matka sdílela video, kde malý syn vaří nebo myje nádobí

Domácí povinnosti jako skvělé příležitosti k budování sebevědomí

Je pochopitelné, že dnešní děti vyrůstající ve velmi soutěživém a konkurenčním prostředí, mívají spoustu školních i mimoškolních povinností a aktivit, pro které jim na „domácnost“ nezbývá příliš času. Mnohdy rodiče ani nevidí důvod k tomu, aby se děti nějak podílely na chodu domácnosti – co jim to dá? Není efektivnější, budou-li se věnovat výhradně škole, cizím jazykům a třeba hudebnímu nástroji?

Mnozí odborníci si myslí, že nikoliv! Kupříkladu známá německá psycholožka českého původu, Jiřina Prekopová, často zdůrazňovala, že je důležité, aby děti měly v domácnosti své povinnosti, za něž ponesou odpovědnost. Neupírejme tedy potomkům neobyčejně smysluplné zkušenosti s pravidelnou pomocí v domácnosti, vždyť tak nečiní jen pro sebe, ale také pro ostatní členy rodiny. Malý pomocník na sebe potom může být právem pyšný a hrdý na to, co umí, na to, co vykoná. Z jeho práce přeci nemá užitek jen on sám!

Do domácích prací zapojte i syny, rozhodně ne jen dcery. Souhlasíte?

Ale pozor – nezapomínejme dětem za práci poděkovat a ocenit ji – vždyť i my ženy po takovém chování ve své rodině voláme a postrádáme jej.

Zvyk je železná košile. Aneb když si zvykne předškoláček, vydrží i „puberťaček“

„Život dnes nabízí dětem jen málo možností, jak pomáhat v domácnosti a matce při její činnosti. Díky technické pomoci jsou věci brzo hotové a dítě často ani nepochopí souvislosti. A jen málo otců vykonává své povolání před očima dítěte. To je odcizení našeho života, se kterým musíme žít. O to důležitější je hledat náhradu a najít něco, kde dítě může pomáhat. Například při nákupu, pečení, uklízení, při všech pracích na zahradě apod,“ radí v jedné ze svých publikací psycholožka Prekopová, která příští rok oslaví devadesáté narozeniny. Vlastně jde o radu vcelku jednoduchou! Stačí vymyslet tu správnou činnost odpovídající věku a obrnit se trpělivostí i asertivitou. Nutné je však počítat s tím, že čím bude dítě starší, tím měně bude z prací nadšené. Nicméně zvyk je železná košile, a je-li pomoc v rodině standardem, nezmění na tom nic ani přechodně rozbouřená hladina hormonů.

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vy, Rodiče, Zdravé sebevědomí, Školní povinnost, Domácí povinnost, Povinnost, Budova, Český původ, Hladina hormonu, Cizí jazyk, Železná košile, Jiřina Prekopová, Mnohý odborník, Ostatní člen, Měna, Dom, Domácnost, Odpovídající věk, Psycholožka, Porce, Zdravá sebedůvěra

Video