Maminka.czKam s dětmi

Zapomeňte na půst, teď je tu masopust!

Iva Endrychová 5.  2.  2016
Tento víkend je nabitý masopustními akcemi. Určitě si vybere každý podle svého gusta.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Masopust na lodičkách

Společnost Pražské Benátky pořádá již tuto neděli 7. 2. 2016 první karnevalové plavby pro děti a jejich rodiče. Nejstarší osobní loď v Praze bude pro tuto příležitost karnevalově nazdobena a pro děti bude připraveno hned několik aktivit. Více informací naleznete v přiloženém programu (stačí obrázek rozkliknout)

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Oslavte masopust v Edenu na Vysočině

Na začátku února dorazí do centra Eden příznivci masa, uzeného, zabijačkových pochoutek a dobré zábavy. Na všechny zde totiž čeká Masopust. Návštěvníci se mohou těšit na trh uzenářů, masopustní průvod a zvyky, zabijačkové pochoutky, soutěže a klání. Pro milovníky piva bude připraveno uzené pivo a pro děti zase divadlo.

Bohatý doprovodný program doplní trh, řemesla a nebo masopustní dobroty. Akce se uskuteční 6. a 7. února od 9:30 v areálu centra Eden.  Vstupné na akci je 100 / 80 Kč a ke každé vstupence návštěvníci získají ovarovou polévku. Více info www.centrumeden.cz

Pohádkový masopust v Babylonu

Přijďte si užít čtyři dny plné masopustní zábavy do libereckého CENTRA BABYLON. Od 5. do 6. února a od 12. do 13. února vždy od 10 do 18 hodin na vás čeká program plný her, kouzlení, pohádkových představení, tancování a jarmark s ukázkou řemesel. Vstup je pro děti i dospělé zdarma. 

V pátek 5. února čeká na rodiče a děti kouzelnické vystoupení plné čar, magie a překvapení a tradiční Masopustní rej s tancem, písničkami a soutěžemi o ceny. Sobotní odpoledne bude patřit pohádkovému představení Čert ví proč v podání Štěpánova kouzelného divadla a Vodnickým taškařicím s vílou Elvírou, která společně s vodníkem předvede zábavnou show plnou her a soutěží a pozve děti na mořskou diskotéku.

Masopustní veselí bude pokračovat také následující týden. V pátek 12. února bude pro děti připravena strašidelná pohádka Na hradě straší a zábavné Hrátky s klaunem Nešikou, který předvede legrační popletené scénky. V sobotu malé návštěvníky potěší napínavá pohádka O zlém černokněžníkovi Altarovi a oblíbená Balónková show s modelováním zvířátek a postaviček z balonků. 

Součástí masopustních oslav bude jarmark s ukázkou řemesel. Návštěvníci se mohou těšit na sklářskou dílnu, zdobení perníčků, ukázku drátkování, ruční výrobu šperků, papíru a svíček z včelího vosku či výrobky a ozdoby ze slámy. Pro děti bude připravena výtvarná dílnička, ve které si vyrobí masopustní masku, a oblíbené malování na obličej. Během programu budou k dostání tradiční masopustní pochoutky.

Klepněte pro větší obrázek

Více informací na www.BabylonLiberec.cz a www.HotelBabylon.cz.

Masopust ve studiu Bubec v Řeporyjích

V sobotu 6. února 2016 se uskuteční 2. ročník Řeporyjského masopustu. Průvod masek začne ve 14 hodin na Řeporyjském náměstí a skončí v místním studiu BUBEC. Průvodu se vedle masek zúčastní také hudebníci, v 17 hodin zahrají Václav Veselý a Jan Veselý keltské písně.

V 16 hodin uvede Divadelní studio BUBEC představení O pejskovi a kočičce. Účastníci Řeporyjského masopustu se mohou těšit také na tradiční masopustní hodování. Podávat se bude řeporyjský guláš, jitrnice, jelita a další pochoutky od řezníka Svobody.

Klepněte pro větší obrázek

Igráčci v Děčíně

Až do konce března můžete na Zámku Děčín ukázat dětem, co bylo hitem vašeho mládí. Výstavu Fenomén IGRÁČEK pořádá zámek ve spolupráci s českým výrobcem hraček, firmou Efko. 

K vidění budou nové figurky s moderními prvky a doplňky. Kromě toho se návštěvníci mohou těšit na netradiční vize designérů nebo zajímavosti z výroby figurky. Jedna sekce výstavy představí původní figurku Zedníka a tu soudobou – tedy rozdíl čtyřiceti let - tehdy a nyní. Připravena je i soutěž o hodnotné ceny. Výstavu připravil výrobce ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

Um českých sklářů

V sobotu 6. února od 8 do 13 hodin lidé budou moci sledovat tradiční ruční práci mistrů sklářů, podívat se, jak se sklo dekoruje různými technikami a také nakoupit výrobky za zvýhodněné ceny. Své brány totiž zvídavým dětem i dospělým otevře nejdéle fungující sklárna na našem území, sklárna Květná, kterou najdete ve slovácké obci Strání nedaleko Uherského Brodu (Zlínský kraj).

Těšit se můžete na bohatý doprovodný program, který nabídne například jízdu na segway, ohnivou show, vystoupení cimbálové muziky a další zábavné atrakce pro děti i dospělé. K vidění budou i některé z nových kolekcí, které poputují v únoru na prestižní mezinárodní veletrh Ambiente do Frankfurtu nad Mohanem.

Sušenkový hrad

Pokud vás to ven však neláká, můžete si užít báječné rodinné odpoledne doma. Co si takhle vyrobit hrad ze sušenek? Pokud navíc nahrajete fotky svých výtvorů na www.zlatehrady.cz, můžete vyhrát velkolepé ceny.   

A tady je recept, jak si vlastní hrad vyrobit

Potřebujeme: Několik balení sušenek a oplatků. Jejich množství je plně závislé na vašich představách a velkolepých plánech (kupte co nejvíce druhů a tvarů abyste měli dostatek stavebního materiálu), karton (podložka pod váš výtvor), máslový krém (vytvoří maminka, dle našeho receptu: 150 g bílků, 300 g krupicového cukru, 2,5 kostky másla; Nejprve spolu vyšlehejte bílky a krupicový cukr, následně do vzniklé směsi zašlehejte kostky másla), věci ke zdobení (čokoláda, hoblinky, barevné sypání, bílková poleva, karamel, bonbony...)

Základ, do kterého začnete následně zapichovat jednotlivé kusy sušenek, vytvoříte nejlépe rozdrcením kakaových sušenek či oplatků a jejich následným smícháním s máslovým krémem. Hnědá barva bude vypadat jako půda, na které hrad v reálu stojí.

Další krok už je čistě na vás. Vybírejte sušenky takových tvarů, ze kterých půjdou nejlépe postavit zdi, střecha nebo hradby. Jednotlivé kusy si můžete samozřejmě nožem upravit do odpovídajících velikostí.  

Jednotlivé kousky sušenek spojte již připraveným máslovým krémem. Tato sladká malta celý hrad zpevní tak, aby odolal nájezdům všech mlsných nepřátel.

Posledním krokem je dodělání jednotlivých detailů, jako jsou okna, dveře, okrasné vikýře a další části. Ty nejlépe dozdobíte rozpuštěnou čokoládou. Jestli to bude bílá nebo černá už je jen na vás. Do bílé čokolády navíc můžete přidat potravinářské barvivo libovolné barvy a udělat dokonalou kopii reálného českého hradu.

A tady máte inspiraci, jak tvořit:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Témata: Děti, Kam s dětmi, Hry pro děti, Maminka cestuje, Jen pro tatínka, masopust, Igráček, Hnědá barva, Maso, Frankfurt, Půda, Děčín, Benátky, Zlínský kraj, Malta, EFKO, Segway, Masopustní průvod, Vize, Bílková, Pohádkové představení, Český výrobce, Následující týden, Kelt, Dílnička, Igráčci na Heureka.cz