Maminka.czRodina

Zařiďte si dětský pokoj podle Feng-shui

Helena Míková 15.  3.  2013
Pamatujete si ještě, co bylo důležité v období dětských let právě pro vás? Ano, v první řadě hry, hraní si na cokoli, objevování různých skrýší, tajemných zákoutí, v noci pak pocit bezpečí v útulné postýlce s medvídkem přitisknutým k tělu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Starodávné čínské umění feng-shui (staré přes 5 tisíc let) učí, jak vytvářet rovnováhu a harmonii kolem nás a tím pádem i v nás samotných. Pomocí správně rozvrženého prostoru bytu či domu, za použití barev, různých doplňků apod. můžeme podpořit svou kariéru, partnerský vztah nebo umělecké vlohy, prostě to, co je pro nás důležité.

V případě dětského pokoje je úkol poněkud komplikovaný: účelně, hezky a přitom hravě v jednom (zpravidla malém) pokoji skloubit prostor na spaní, učení a hru a navíc respektovat vyvíjející se osobnost, podpořit silné aspekty dítěte. Je třeba vytvořit jednotlivé, nenápadně od sebe oddělené zóny…

Tip:Nechte své dítě tvořit - ať si maluje přímo na stěnu; zpravidla intuitivně vytvoří to, co ve svém životě potřebuje vidět… (vyčleňte mu prostor). Navíc šikovný tatínek může jednou za čas stěnu vymalovat pro další kreativní projevy malého rošťáka či princezny.

ANO:Veselé doplňky, například ve tvaru zvířátek, pohádkových bytostí. Houpací sítě či sedačky zavěšené ze stropu. Hravost, bláznivost, barevnost, to vše do dětského pokoje PATŘÍ.

NE: Nevhodné jsou ostré hrany nábytku, především v úrovni hlavy! Snažte se o zaoblenost, abyste předešli úrazům a umožnili správný tok energií. U elektrických zásuvek nezapomeňte, že existují plastové záslepky… V žádném případě nedávejte dětem do pokoje televizi!!!
Je rušivým elementem, její přítomnost dítěti nedovolí „vypnout“ ani v noci.

Dobrou noc…

Palandy? Ano, ačkoli se dospělým toto řešení nezdá vhodné (protože se tak sami necítí dobře). Dětem palandy nad sebou vyhovují, mají nádech dobrodružství a přitom vlastního bezpečného úkrytu před sourozencem v případě, že chtějí být „samy“. Bezpečí horní palandy se dá samozřejmě docílit vyvýšením zábrany (zábradlí či forma sítě), která znemožní pád dolů. A také si takto lze lépe číst potajmu pod peřinou a nerušit toho druhého…

Barvy kolem postýlky? Klidové, použijeme tedy modrou, nebo můžeme vytvořit „pocit“ noci, což znamená například tapety, kde jsou vyobrazeni Sněhurka a sedm trpaslíků jak spí, spící zvířátka, noční obloha, měsíček, hvězdičky… děti taková atmosféra zklidňuje.

Postýlka má být umístěná stejným principem jako u dospělých (viz předchozí část seriálu věnovaná ložnici), zpravidla severojižně, u zdi, s chráněnou hlavou, ne naproti dveřím…. Důležité je dětský pokoj na spaní uklidit, udělat pořádek. Nepořádek patří mezi jangové (aktivní) energie a spánek ruší. Navíc pokud dítě usíná s chaosem kolem a ráno se budí do téhož chaosu, celý den pak tento stav „v duchu“ odráží. Je vhodnější, aby se děti školou povinné hned ráno ladily na určitý řád, který je přes den ve školních lavicích čeká.

Pojď si hrát…

Nechejte děti skotačit a vytvořte jim pro to vhodné prostředí. Hračky? Na noc samozřejmě musí jít spát stejně jako děti (naučíme je tak úklidu a zároveň se tím aktivují zklidňující, jinové energie), ale přes den v době her ať jsou klidně všude kolem, vystavené na očích, ať má dítě pocit dostatku, radosti a především svobody. Protože, co si budeme namlouvat, přirozeností dítěte je chaos, zmatek, hledání… (nicméně trvejte na daných „nočních“ pravidlech!). Hravá část pokoje má být co nejpestřejší, nejbarevnější, podle naturelu dítěte (můžete mu i nechat vybrat, kterou barvu v pokoji touží mít).

Musím se učit…?

Energie učení - to je energie země, tedy například žlutá (jemná) nebo písková barva. Žlutá pomáhá učení a paměti (mimochodem i proto jsou dobře známé poznámkové papírky žluté). Dítě musí mít stůl tak, aby vidělo do prostoru! Špatně je mít stůl umístěný u zdi a sedět zády do pokoje a úplně špatně je sedět zády ke dveřím - pak dítě nemůže mít prostor (a vchod) pod kontrolou a nesoustředí se na učení (podvědomě stále hlídá, zda k němu do pokoje někdo nejde a nenarušuje jeho výsostné území).

Myslete na to, že i zde nepořádek ve věcech není na místě, odvádí pozornost od učení, které je pak pro dítě velmi vyčerpávající. Není třeba mít naprosto vyrovnané „komínky“ knih, ale naučit dítě uložit si věci dobře a přehledně.

Tip:Pro utužení vzájemného vztahu rodičů a dětí (též autority - pokud je rodič mimo domov): Dejte své fotografie do dětského pokoje, aby je vaše děti měly stále na očích.

Neexistuje univerzální rada jak zařídit dům, byt či jednotlivý pokoj, vždy se vše řídí dle konkrétního člověka, páru, rodiny, dítěte… „Architekt“ feng-shui potřebuje vědět, zda jde o člověka jinového (uzavřenější, útulnější prostor), nebo jangového (vzdušnější, otevřenější), znát jeho energie i ty, které do prostoru vstupují zvenčí.
Feng-shui je věda, která nás učí správným rozložením věcí kolem zharmonizovat sebe i svůj život. Pokud je dětský pokoj správně „sestaven“, pomáhá dítěti rozvinout to nejlepší, co v sobě má.




* Máte dítě aktivní, neposedné, nebo pasivní a neprůbojné? Pomocí barev stěn, dekorací či nábytku lze tyto vlastnosti korigovat, nadměrnou aktivitu zklidnit a neprůbojnost směřovat ke zvýšenému sebevědomí… (jde o hru elementů ohně, vody, země, kovu a jednotlivých barevných odstínů, jež na míru připraví zkušený odborník přes feng-shui).

* Zvířátka (živá, domácí) v dětském pokojíku? Ne. Zvířata by vůbec neměla spát s lidmi v posteli či místnosti, z hlediska energií je to rušivé a člověk se kvalitně nevyspí. Teplokrevná zvířata mají energii jang (aktivní), takže ruší odpočinek (stejně jako nepořádek). Zvířata by měla mít na spaní nějaké své místo mimo dětský pokoj a ložnici. Ale kdo to opravdu dodrží, když se dětské oči tak smutně dívají…?

* Malé děti nemají rády velký prostor, protože jej neobsáhnou (když dítě postavíte doprostřed velkého stadionu, rozbrečí se a vůbec nebude vědět, co má dělat). Proto mají tendenci si prostor zmenšovat, stavět úkryty, stany, bunkry… Dopřejte jim tuto možnost.

Témata: Rodina, Váš domov, Časopis Moje zdraví, Pokoj, Stejný princip, Univerzální rada, Zář, Září, Fen, Fén, Feng, Šikovný tatínek, Vhodné prostředí, Zkušený odborník, Sněhurka, Dětský, Sněhurka a sedm trpaslík, Houpací síť, Obloha, Barevný odstín, Dětský pokoj