Zařizujeme pokojíček podle feng-šuej

Plánujete pokoj pro miminko? Možná se vám bude hodit sedm rad, jak ho zařídit, aby odpovídal pravidlům feng-šuej.
Zařizujeme pokojíček podle feng-šuej

Pokud na energii, její putování prostorem a vliv na člověka věříte, pak jste se s feng-šuej určitě setkali. Už dávno není v našich zeměpisných šířkách považováno za šarlatánskví a podle jeho pravidel si nechávají uspořádat kanceláře i velké firmy. Díky feng-šuej zařídíte místnosti tak, že v nich bude energie lépe proudit a lidé v nich budou psychicky vyrovnanější a zdravější. A protože děti a novorozenci jsou na vliv okolního prostředí velmi citlivé, je při zařizování jejich pokojíčku dodržování zásad feng-šuej dvojnásob důležité. Máme pro vás sedm základních rad, jak na to.

1 . Umístění pokoje

Možná si nemůžete vybírat, kde bude dětský pokoj, protože velikost vašeho bytu to neumožňuje, pokud ale možnost výběru místnosti máte, pak zvolte takovou, která není nad prázdným prostorem, tedy například nad garáží. Pokoj by také neměl být umístěn v blízkosti místností s nadměrným hlukem, tedy vedle obývacího pokoje, kde často hraje televize, vedle hlučného souseda a nebo přímo nad rušnou ulicí. Dětský pokoj by měl být v co nejtišší části bytu nebo domu, aby dítě nebylo ve spánku ničím rušeno.

2 . Místo pro postelKlepněte pro větší obrázek

Postýlku umístěte co nejdále od dveří a nestavte ji podélně ke stěně. Umístěte ji tak, aby u stěny byla pouze hlava dítěte. Nohy by však neměly směřovat přímo ke dveřím. Pokud postýlku nemůžete umístit jinak, než že nožičky jsou směrem k východu z pokoje, pak mezi dveře a postel postavte symbolickou překážku, například křeslo. Postel by také neměla být pod oknem a strop nad ní by neměl být šikmý. Dále se vyhněte umístění postýlky ke zdi, která je sdílena s koupelnou, toaletou nebo skladem věcí. Měla by také být dost daleko od elektrických spotřebičů.

3 . Důležité barvyKlepněte pro větší obrázek

Pokud je pokoj dostatečně velký, že jej můžete rozdělit na část pro hraní a část pro spaní, pak v každé z nich zvolte jiné barvy. Zatímco hrací části pokoje by měly dominovat výrazné barvy, které podporují aktivitu, v části pro spánek by měly být jen harmonické barvy. Nejlepší barvou pro děti je bílá, kterou můžete kombinovat s barvami, které s ní ladí, tedy třeba s béžovou nebo růžovou.

4 . Malý pohyb

Umístěte do pokoje závěsné ozdoby a kolotoče, které se při otevření okna, dveří a při pohybuKlepněte pro větší obrázek v pokoji rozvlní. Pro správný růst dítěte je totiž pohyb energie v pokoji důležitý. Také malý ventilátor se postará o rozpohybování vzduchu a energie v místnosti. Musí však být zapnutý na velmi nízké otáčky a v žádném případě by neměl být hlučný. Dobré pro energii v místnosti napomáhá také tiché přehrávání hudby. V pokoji také často větrejte, i tím se dá vzduch do pohybu a s ním i energie.

5 . Žádné ostré rohy

Rohy z přebalovacího pultu, skříňky nebo z komody, by nikdy neměly směřovat na hlavu a tělo spícího dítěte. Musíte je v místnosti dát tak, aby rohy na postel nemířily.

6 . Přírodní materiál a vzory

Až budete vybírat obrázky, tapety nebo třeba samolepky na stěny, pak dejte přednost přírodním vzorům, které podporují růst dítěte. Obrázky zvířat by také měly být pečlivě vybírány. Vyhněte se agresivním zvířatům jako jsou např. lvi, tygři, medvědi nebo hadi. Vyberte zvířata klidná. Při výběru vzorů na tapetu dejte pozor, aby vzor neobsahovalKlepněte pro větší obrázek kříže, trojúhelníky, šipky, tedy aby obrazce neměly ostré rohy. Co se týče ostatních materiálů v pokoji, i tady dávejte přednost přírodninám, tedy dřevu před plasty a bavlně před syntetickými látkami.

7 . Vyvážené světlo

Pokojíček by neměl být příliš světlý ani příliš tmavý, měl by být po celý den světelně vyvážený. Proto jsou dobré žaluzie, které mohou po celý den intenzitu světla regulovat (jen pozor na ovládací šňůry, ty přidělejte tak, aby byly z dosahu dítěte). Místnost nesmí být příliš světlá, protože to by dítě rušilo a neodpočinulo by si a pokud je zase světlo příliš slabé, působí to stísněně, dítě by hůře prospívalo a mohlo by mít problémy s dýcháním.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články