Maminka.czTěhotenství

Zásadní mezník vašeho těhotenství: Proč je 12. týden tolik důležitý?

Simona Procházková 1.  3.  2022
Upínáme se k němu jako k velkému mezníku, který přinese úlevu. Právě 12. týdnem končí první a zároveň nejrizikovější trimestr těhotenství. Vstupujete do čtvrtého lunárního měsíce gravidity. Na co se připravit a co se aktuálně děje s vámi a vaším miminkem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dvanáctý týden je jakýmsi pomyslným „zlomem“, který nedočkavě a často i s určitými obavami vyhlíží spousta těhotných žen. Proč? Vedle toho, že první trimestr, tedy prvních 12 týdnů, bývá považován za nejrizikovější část těhotenství z hlediska pravděpodobnosti spontánního potratu, pomalu také většinou ustávají nepříjemné pocity únavy, ospalosti či malátnosti a rovněž se zpravidla uklidňují ranní (někdy celodenní a intenzivní) nevolnosti. Útěchou pro maminky tak bývá, že tyto potíže většinou se začátkem druhého trimestru postupně samovolně vymizí. 

„Ve 12. týdnu těhotenství dochází k zásadním změnám v ženském těle. Možná i proto je to jedno z nejdůležitějších období. Organismus nastávající maminky se připravuje na náročnou cestu těhotenstvím. Děloha se pomalu zvětšuje a posouvá nad stydkou kost, plod získává rysy člověka, právě nyní probíhá hlavní období pro vytváření veškerých orgánových soustav. V prvním trimestru existuje tedy největší riziko vzniku vývojových vad,“ uvádí MUDr. Hana Višňová, gynekoložka z kliniky IVF Cube. 

VIDEO: Ranní nevolnosti v těhotenství: Jak na ně vyzrát?

Končí rizikový první trimestr 

„V prvním trimestru prochází plod nejdůležitějšími fázemi vývoje. Vyvíjejí se končetiny, nervový systém, plod je tedy nejohroženější z hlediska možného poškození nesprávným chováním a návyky. Těhotná žena by tedy rozhodně měla přestat kouřit, pít alkohol, měla by se vyhýbat nezdravým potravinám a vybírat si ideálně ty bohaté na kyselinu listovou, které naopak vývoj plodu podporují,“ zdůrazňuje gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu v Praze 7. Někdy vás může během prvního trimestru překvapit a pořádně vyděsit špinění, bolest břicha, nebo dokonce krvácení. Není nutné hned panikařit, slabší krvácení nemusí ještě znamenat potrat. V každém případě vše konzultujte s gynekologem. 

Pozor na léky a vitaminy

Zhruba do 12. týdne vám gynekolog pravděpodobně doporučí užívat kyselinu listovou, což je vitamin skupiny B, který je velice důležitý pro správný vývoj centrální nervové soustavy. Je to i jakási ochrana před případnými rozštěpovými vadami, jako je rozštěp rtu a patra. Lékař vám může také navrhnout užívání potravinového doplňku, který obsahuje zinek, železo či hořčík. Se železem ale opatrně, způsobuje někdy nepříjemnou zácpu.

Vyhněte se naopak všem doplňkům stravy i potravinám (jako například játrům nebo paštikám), které obsahují vitamin A, protože ten se v těle ukládá a odborníci ho spojují s určitými vrozenými vývojovými vadami. Snažte se neužívat příliš léků, i když většina z nich, například ty na bolest nebo teplotu, je pro plod bezpečná. Vždy se poraďte s lékařem, což platí například také v případě, že trpíte nějakými formami alergie a užíváte tabletky či sirupy pro úlevu od obtíží. 

VIDEO: Těhotenské prohlídky: Proč s tou první počkat až na 8. týden a musíte na nějaké vyšetření povinně?

Co zvládlo miminko do 12. týdne?

Během prvního trimestru plod zdesetinásobí svou hmotnost. Zpevňuje se kostra a vyvíjejí se veškeré orgány. Utvářejí se hlasivky, z primitivní dutiny vyrůstají základy horní i dolní čelisti, formuje se ústní dutina. Zakládají se rovněž zárodky zubů. Nos má ještě primitivní podobu, ale nosní dírky jsou založeny a nos se dále vyvíjí. Zvětšuje se také břišní dutina, vyvíjejí se dále končetiny, tedy loketní a kolenní ohnutí. Do konce 12. týdne je vývoj základů většiny orgánů ukončen. Plodová voda se vyměňuje každých 24 hodin, plod ji polyká a poté vylučuje v podobě moči. 

„Plod již stihl do 12. týdne vyrůst do délky pěti až šesti centimetrů, začínají se mu zabarvovat oční duhovky a oči se už dostávají na správné místo, uši jsou již vyvinuty po straně hlavy. Zakládají se vlasové váčky pro růst ochlupení, prstíčky jsou oddělené a začínají růst i nehtíky. Vyvíjí se pohlaví, ale ještě není možné je pomocí ultrazvuku poznat. Plod se v děloze čile pohybuje,“ popisuje MUDr. Hana Višňová. 

12. TÝDEN: Jak je na tom maminka? 

  • Pravděpodobně pocítíte návrat elánu a energie, mizí únava a pocity vyčerpání, jste aktivnější.
  • Postupně začínají ustupovat žaludeční či střevní nevolnosti, bolesti hlavy nebo silnější pocení.
  • V těle se stabilizují hladiny hormonů, emoční výkyvy, změny nálad, pocity úzkosti nebo sklony k plačtivosti spontánně ustoupí, cítíte se vyrovnanější a klidnější.
  • Vrátí se vám chuť k jídlu a citlivost na pachy se postupně snižuje.
  •  Většinou ustávají potíže se spánkem. 
Křečové žíly jsou častá komplikace v těhotenství. Jak jim předcházet a co dělat, když už se objeví?


Jaká důležitá vyšetření vás čekají?

Ve 12. týdnu byste měla mít za sebou vstupní vyšetření u svého gynekologa, které zahrnuje ultrazvukové vyšetření plodu (určení počtu plodů, vitality, rozměrů...), vyšetření moči a odběry krve. Krev se odebírá na krevní skupinu, Rh faktor, určení protilátek, hepatitidu B, syfilis, HIV, krevní obraz, hladinu cukru.

Dalším velmi důležitým vyšetřením je prvotrimestrální screening neboli vyhledávání vrozených vývojových vad plodu. Tento test neukáže stoprocentní výsledek. V případě podezření na vývojovou vadu musí být doplněn o další vyšetření, jako jsou například amniocentéza (odběr plodové vody) nebo vyšetření NIPT (neinvazivní prenatální testování).

K prvotrimestrálnímu screeningu se odebírá krev zhruba v 11. týdnu (zjišťuje se free beta-hCG, PAPP-A a PIGF neboli placentární růstový faktor) a následuje ultrazvukové vyšetření ve 12. týdnu (nejpozději do 13+6, tedy do konce 14. týdne). 

Hrozí vám riziko předčasného porodu? Toto vyšetření ho dovede spočítat

Co se děje s plodem v děloze?

V průběhu 12. týdne placenta plně nahrazuje funkci žlutého tělíska a přebírá funkci výživy plodu kyslíkem a živinami.

Plod rychle přibývá na váze a roste do délky, aktuálně váží 15 až 20 gramů a měří zhruba šest centimetrů.

Srdíčko miminku tluče rychlostí až 160 tepů za minutu, hrudníček se zvedá a klesá, jak děťátko trénuje dýchání.

Plod má už plně vytvořené prsty na rukou i nohou, rostou mu nehtíky.

Miminko má vyvinuté všechny orgány, žaludek je spojen se střevem a ústy.

Rysů začínají nabývat pohlavní orgány, vytvářejí se vaječníky, nebo varlata. Je ale ještě příliš brzy na rozpoznání pohlaví, rozdíly jsou zatím nepatrné. 

Obličej děťátka začíná čím dál více připomínat lidskou bytost, oči se přibližují k sobě, jsou stále zavřené, překryté blánou, pod kterou se vyvíjí duhovka.

Miminko začíná otevírat ústa a polykat plodovou vodu, takže ledviny již vylučují moč do močového měchýře.

Vyvíjejí se rovněž vlasové váčky, po celém těle roste jemňoučké ochlupení.

Plod už dokáže zívat, sevřít ručičku v pěst, cucat si palec, usmívat se nebo mračit.

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Miminko, První trimestr, Ultrazvukové vyšetření, Potrat, pocity, Cube, Lékařský dům, Mez, Hana Višňová, Trimestr, Praha, Rozpoznání, Mezník, Plod, Vada, Vyšetření, Těhotná žena, Radka Gregorová, DŮL, NIPT