Maminka.czPraktické rady

Zásady bezpečného skákání na trampolíně, nejzranitelnější jsou děti do 6 let

Martina Machová 6.  5.  2018
Trampolíny do dětí pumpují endorfiny, děti je milují a jsou schopné v nich strávit den. Jenže trampolína není hlídací koutek a hopsání bez dozoru je značně rizikové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Skákání na trampolíně je pohyb, který děti zbožňují; skoky, poletování vzduchem a bezpečné pády zprostředkují úžasný pocit volnosti a lehkosti. Mysl „vypne“, pevně se přimkne k tělu a vychutná si absolutní mentální odpočinek a čirou radost z pohybu.

Děti vydrží skákat hodiny a stále nemají dost, dospělí jásají, že potomky baví nějaký pohyb a nejen sledování televize. Libé pocity do organismu mimo jiné vlévají také endorfiny, hormony vyplavované do krevního řečiště při aktivním pohybu.

 

Endorfiny, hormony štěstí, navozují pocit radosti, optimismu a víry ve vlastní schopnosti.

 

Možná ale netušíte, že úžasné endorfiny přináší nejen libé pocity, ale také tlumí bolest a krátkodobě pomáhají překonat únavu. Všechna tato trampolínová plus svádí dospělé k tomu, aby děti skákaly libovolně dlouho, často bez dohledu a mnohdy i bez řádného zabezpečení trampolíny.

Dětské úrazy v létě – pozor na únavu


V letních měsících jsou ostatně poměrně často k vidění trampolíny u letních zahrádek, které bavícím se rodičům suplují hlídací koutek – rodiče popíjejí, baví se a děti řádí. Lze se pak divit, že nárůst úrazů na trampolínách dle statistik neustále narůstá?

Čím méně dětí, tím lépe

Za určitých podmínek je skákání na trampolíně skvělá a prospěšná zábava i sport, nicméně stejně jako při každé sportovní aktivitě je nutné i při skákání na trampolíně dodržovat určité zásady a pravidla.

„Dvě třetiny úrazů se stanou, když je na trampolíně současně více než jedno dítě. Čím menší je váha osoby na trampolíně, tím větší je riziko úrazu. Proto jsou zvláště zranitelné děti pod 6 let,“ vysvětluje například docentka Veronika Benešová z Centra prevence úrazů a násilí.

Během skákání se pochopitelně hůře koordinují pohyby (a to nejen malým dětem), dítě velice snadno nepřesně vyhodnotí, kam po odrazu dopadne. Možná únava toto riziko násobně zvyšuje.

Nejen zlomeniny, ale i popáleniny

V typech poranění na trampolíně vedou dle zdravotníků podvrknutí kloubů a zlomeniny, zejména zlomeniny předloktí a pažních a stehenních kostí. V těsném závěsu jsou pak poranění hlavy a bohužel i páteře.

„Nejčastěji se jedná o končetinová poranění včetně otevřených zlomenin, poranění páteře a hlavy,“ potvrzuje primář chirurgie z Jesenické nemocnice Petr Krátký. Výjimkou nejsou ani méně závažné, avšak též značně nepříjemné tržné rány a spáleniny.

Jak se nepříjemným zraněním vyhnout? Zcela jednoduchými preventivními opatřeními.

Čtěte také: Za lékařem musí kvůli úrazu pětina dětí. Největší hrozbou je trampolína

8 zásad bezpečného skákání na trampolíně

  • Trampolína není teta na hlídání, dozor dospělého, který určuje pravidla a hlídá jejich dodržování, je u malých dětí nezbytný. Nikdy v tomto případě nepřenášejte zodpovědnost na starší děti.
  • Vždy respektujte pokyny výrobce ohledně maximálního počtu dětí na trampolíně.
  • Nedovolte, aby na trampolíně skákaly děti různých věkových a váhových kategorií.
  • Jídlo, pití, žvýkačky, lízátka a ani bonbony na trampolínu nepatří. Ne snad kvůli hygieně, ale kvůli bezpečnosti! Potraviny, pochutiny i tekutiny mohou dítěti zaskočit a ohrozit ho zástavou dechu.
  • Používání ochranných sítí a podložek kryjících pružiny a rám je samozřejmostí.
  • Trampolínu a ochranné pomůcky je nezbytné pravidelně kontrolovat. Na pochybně vypadající trampolínu je lepší děti nepustit (podobně jako byste vy nejeli rozbitým autem).
  • Domácí trampolína, stejně jako bazén, má být řádně zajištěna, aby v ní malé děti neskákaly bez dozoru.
  • Mnohým rodičům se osvědčuje zavedení časového limitu, po který mohou děti skákat. Toto opatření se jeví jako nenásilná prevence úrazů z nepozornosti, „přetažení“ a únavy. Předejdete tak také přetěžování pohybového aparátu (často se rodiče vylekají, když malé dítě bolí druhý den po intenzivním skákání záda či kolena).
  • Při instalaci domácí trampolíny vždy dodržte pokyny výrobce.

VIDEO: Jak správně skákat na trampolíně

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!
PORADNA: Jak chránit děti před úrazy
10 rad, jak si s dětmi bezpečně užít trampolínu na zahradě
Témata: Děti, Školák, Praktické rady, Hry pro děti, Žvýkačky, Ochranná pomůcka, Zabezpečení, Přetažení, Číro, Hlídací koutek, Popáleniny, Poranění hlavy, Maximální počet, Druhý den, Chirurg, Poranění páteře, ABA, Endorfin, Tramp, Letní měsíc, Výrobce, Zástava, Koutek, Aktivní pohyb, Zásada, Žvýkačky na Heureka.cz