Maminka.czBatole

Zase nechce spát? 6 důvodů, proč batolata nerada usínají

Martina Machová 2.  7.  2019
Zase nechce spát? 6 důvodů, proč batolata nerada usínají
Také se během batolecího období změnil vztah vašich dětí k usínání i ke spánku? A víte proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Také se smějete (možná si už jen trpně povzdechnete), když se v různých tabulkách dočtete, že by vaše batole mělo kvůli zdárnému fyzickému i duševnímu vývoji spát v součtu čtrnáct až patnáct hodin denně?

Vaše zvídavé batole má však evidentně jiný názor než erudovaný autor tabulky či odborné literatury. Proč se často i z relativně dobrého spáče stane v batolecím období tvoreček, u něhož máte pocit, že takřka nenávidí spánek?

Jak naučit dítě spát celou noc

6 důvodů, proč batolata nerada usínají

  • Batole chce žít naplno! Chce objevovat, zkoumat, „tvořit“ i bořit; tolik ho všechno zajímá! Vždyť vše je stále tak nové a díky zvládnutí chůze i bez pomoci druhé osoby snadno dosažitelné. Proč by se tedy najednou mělo toho úžasného dobrodružství vzdát, klidně a tiše ulehnout do postýlky a spát? Taková ztráta času! Nelze se pak divit, že leckterého malého objevitele musí spánek doslova přeprat, a to klidně vsedě či ve stoje.
  • Batole chce kráčet, utíkat a sprintovat! Představte si, že byste kupříkladu po úraze nemohli chodit a byli odkázáni na péči druhých, díky rehabilitaci by se vám však povedlo postavit se opět na nohy a udělat první krůčky. Batole je pochopitelně v trochu jiné situaci, ale i tak bude jeho nadšení podobné vašemu – zamiluje se do chůze! Co je to potom za nápad chtít po něm, aby spokojeně zavřelo zvědavé oči a neposedné nohy schovalo pod peřinku?
  • Batole je společenské, nechce být samo. Batolata jsou velmi společenská a špatně snášejí samotu – odložení do postýlky, odloučení od rodičů a některá i ticho a tmu.

ČTĚTE TAKÉ: Kolik hodin spánku skutečně potřebují vaše děti? Překvapí vás to!

  • Batolata mívají strach ze samoty.  Z pohledu vývojové psychologie prožívají děti od 1 do 2 let (někdy až 3 let) tzv. strach z odloučení. Tento strach je v dětském vývoji naprosto přirozený a dle odborníků daný evolučním vývojem. (Strach z odloučení údajně chránil motoricky prudce se rozvíjející dítě před tím, aby pod náporem euforie z nově objevených pohybových dovedností mamince neuteklo do „divočiny“.)  
  • Mnoho batolat stále trápí růst zubů. Vždyť to sami znáte, pokud vás něco stále tak trochu pobolívá, ale zároveň se zaberete do nějaké činnosti, na bolest zapomenete. Jenže jakmile se od oné činnosti odpoutáte a jdete odpočívat nebo se dokonce uložit ke spánku, vnímání bolesti opět zesílí. Zvláště pak v horizontální poloze!
  • Batole může mít jednoduše hlad. A s prázdným žaludkem se samozřejmě špatně usíná. Mnoho dětí v batolecím věku prostě nemá během dne „čas na jídlo“, pocit hladu se může dostavit až ve chvíli, kdy jim jsou odejmuty všechny možnosti rozptýlení.

Video: Podívejte se, co vyvádějí dvouletá dvojčata, když je rodiče dají spát

Batolata často na jídlo „nemají čas“. Proč jí někdy méně než kojenci?
Vstává vaše dítě brzy? Máme pro vás 7 tipů, jak si prodloužit spánek
Tipy pro unavené rodiče: Jak si vydobýt spánek, když děti nespí

 

Témata: Děti, Video, Batole, Spánek, Strach, Důvod, Evoluční vývoj, Odloučení, Duševní vývoj, Batolecí období, Horizontální poloha, Druhá osoba, Euforie, Zvídavé batole, SPA, Rozptýlení, Batolecí věk, Dobrodružství, Dětský vývoj, Samota, Odborná literatura, Chůze, Vývojová psychologie, Ztráta času, Prázdný žaludek

Video