Maminka.czZdraví

Zase špatně! Nejhorší mýty o dětských botách, kterým rodiče věří

wall 16.  7.  2020
Tomuhle se snad ani věřit nechce. Dle tvrzení odborníků trpí 95 procent dětí, nastupujících do prvních ročníků základních škol, deformitami nohou. Což je dvojnásob alarmující, neboť při narození má devět českých miminek z deseti nožičky zdravé.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud se naprostá většina dětí rodí se zdravýma nohama a za šest let s nimi má naprostá většina z nich nějaké potíže, zdá se být příčina jasná. Nevhodná obuv

K poškození dochází nevhodnými typy či velikostmi bot, běháním naboso po rovných tvrdých plochách, stejně tak jako třeba špatnou volbou punčošek či ponožek. Řada rodičů přitom stále podléhá určitým nepravdivým dojmům či mýtům, které kolem dětského obouvání panují.

Jak často boty kontrolovat? 

Dětská noha roste, obuv nikoliv. Je proto třeba pravidelně kontrolovat, zda dítě z obutí nevyrostlo. 

Testujeme s dětmi: Jak se nám osvědčil stan a spacák Alpine Pro? Koupě se vyplatí

U batolat se tak doporučuje jednou měsíčně, u předškoláků a mladších školáků za 2 až 3 měsíce, u starších školáků za 4 až 5 měsíců, u 15letých až 20letých jednou za půl roku.

Při pořizováním vhodných dětských bot je však nutné vyhnout se řadě zažitých omylů. Které to jsou? 

Pozor na nevhodné ortopedické tvarování!

V čem se při pořizování dětských botek nejčastěji chybuje a jaké mýty ohledně toho panují, vysvětluje Dominik Šprunk, odborník ze společnosti SANTÉ – zdravotní obuv, která se zaměřuje právě na zdravé obouvání.

„ Jedním z hlavních omylů je požadavek na ortopedické tvarování u bot pro nejmenší děti. Nejen, že to nožce nepomůže, ono jí to dokonce škodí. Do velikosti botiček přibližně 27 až 28 by stélka měla být rovná. Dítě má totiž na nožce tukový polštář a klenek nohu deformuje. My přitom máme signály, že to maminky vyžadují a výrobci jsou tak obecně v patové situaci – když to dělají správně, rodiče to nekupují. Když zákazníky vyslyší, pro dětské nohy to dobře není.“

V přírodě naboso, na rovině v botičce

Dalším zažitým omylem je dojem, že nejlepší je nechat běhat dítě bosky. Nejvhodnější a nejzdravější chůze je opravdu na boso, ale pouze na měkkém podloží, například běhání po písku, trávě či po malých jemných malých oblázcích. Je to přirozené a dochází tak ke správnému prokrvení nohou. Chůze na boso na tvrdém povrchu je naopak nevhodná, neboť časem přináší komplikace v podobě zborcení nožní klenby apod.

Vyrážíte na cesty? Skvělé batohy, oblečení proti hmyzu, zápisníky pro děti a hrnky na kafe

Rodiče přitom doma často zapomínají děti přezouvat do bačkůrek, což v případě, že nemáte vysoké koberce, ale rovné dřevěné nebo kamenné podlahy, nohu deformuje. A nesvědčí to ani noze dospělé!

Gumotextil jen na sport a pozor na „levnou Asii“

A co ještě není podle odborníků pro děti zrovna ideální? „Pro celodenní nošení nejsou vhodné různé typy gumotextilní obuvi (tenisky, cvičky, kecky, jarmilky a podobně), které jsou určeny zejména pro sport a venkovní hry.

Pro zcela malé děti se nedoporučuje nosit tenisky a textilní obuv s pryžovou podešví, neboť díky dobré přilnavosti podešve k podložce sklouzává noha dítěte v obuvi dopředu (známé díry ve špici), což vede spolu s teplem, jež se v obuvi tvoří, k poškození kůže a prstů.

Chcete vychovat šťastné děti? Berte je do přírody, nezahrnujte je dárky

Zatímco teplo v usňové obuvi se zvýší asi o 10 procent, u textilní obuvi s pryžovou podešví je to cca o 25 procent. Proto by tato obuv měla být používána krátkodobě pouze pro sport,“ vysvětluje Irena Sehnalová, specialistka prodeje z Ateliéru zdravého obouvání na pražských Vinohradech.

Pozor je třeba také dávat na dětské bačkůrky, kde je lepidlo mezi vrstvami nebo boty s membránou s neprodyšným svrchem z PVC (často čínské boty).

Obecně je zásadní dbát na výběr botiček z certifikovaných a tedy nezávadných materiálů, protože dětská nožička, která se obecně více potí, než dospělá, by mohla být poškozena výluhy z nevhodně zpracovávané kůže, což může být opět problém „levnějších“ čínských výrobků, nepodléhajícím evropským normám.

Pevný opatek je základ

Dětské nohy jsou bohužel náchylnější k poškození než nohy dospělých, takže je opravdu nezbytné zajistit, abychom děti obouvali do kvalitní obuvi. Jedním z dalších důležitých parametrů je správná fixace nohou.

Tu v obuvi zajišťuje pevný opatek, který pomáhá držet nožky dítěte ve správné poloze. Jedná se o pevný kus materiálu, který vyztuží a zesílí zadní část boty v oblasti paty. Není vidět, je skrytý mezi podšívkou a zevním materiálem.

Vývojová fyziologie dětské nohy je individuální záležitostí. Zesilování svalstva a vaziva probíhá nejintenzivněji do 5.–6. roku dítěte a po celou dobu od prvních krůčků je nošení obuvi s pevným opatkem velmi důležité.

Opatek společně s vhodným střihem svršku, regulovatelným suchým zipem či šněrováním, dokonale fixuje nožku dítěte a je dobrou prevencí před vznikem nejrůznějších deformit nohou. Toto je daň tvrdých povrchů. Pokud by se dítě (ale i dospělý) pohybovalo po přírodních površích (tráva, písek, nezpevněné cesty a pod), je nejlepší obuv žádná obuv. Na tyto povrchy se naše nohy po celou evoluci vyvíjely. 

Kdybych věděla, že naše dcera bude tak báječná, ušetřila bych spousty slz

Zkušený ortoped František Picek z pražského ORP centra to potvrzuje: „Je vhodné být opravdu pozorný při výběru dětské obuvi. Tedy, dbát na to, aby u malých dětí měla botička krom pohodlného vnitřku již zmiňovaný opatek. Bota by dále měla být prodyšná, aby se nožka v ní nepotila. Pokud rodiče kupují boty větším dětem, neměli by se obávat botu už v obchodě vyzkoušet, nechat děti proběhnout se, zabrzdit, bota by se měla v přední částečně ohnout, ale ne zlomit, zato zadní část kolem paty musí být pevná.“

Nové boty kupujte včas, když je to zapotřebí. V souladu s růstem nohou platí – čím menší dítě, tím více párů za rok. Poškození nohou vzniká, jestliže trvale nosíme krátkou obuv. Žádná obuv se přitom nepoddá do délky a pouze obuv z přírodních materiálů povolí do určité míry do šířky

Nekupujte použité boty!

Na stránkách www.pohodlipronohy.cz hovoří Pavla Šťastná z Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně o časté snaze rodičů ušetřit nákupem použitých botek nebo nošením bot mladšími dětmi po starším sourozenci.

To bohužel vede ke zvýšenému nebezpečí deformity nohou. „Nekupujte obuv na tržištích a dětských burzách, nenechávejte děti nosit boty po starších sourozencích. Dětské noze neprospěje ani nošení opotřebované obuvi se sešlapanými opatky a patníky, s prošlapanými podešvemi a devastovanými podšívkami a stélkami. Čím levnější obuv byla dětem koupena, tím častěji se její stav musí kontrolovat,“ uvádí doktorka Šťastná.

Při pořízení bot po cizích dětech navíc vystavujete své dítě i možným bakteriologickým infekcím či plísním. Většina dětských bot se nedá spolehlivě vyprat v teplotách nad 40 °C (kvůli aktivaci lepidel) a dětské nožky se obecně víc potí. 

A ještě jedna rada nakonec: Dodržujte pravidelnou hygienu nohou dětí, včasné
a správné stříhání nehtů, nošení bavlněných ponožek a punčocháčů.

Klidně si zakřičte a vynadejte jim! Co dál můžete udělat pro šťastné děti?
Marie Doležalová: Všichni jsou v klidu, jen já jsem pořád ustaraná. Proč?
Témata: Zdraví, Základní škola, Sport, Zdraví žen, mýty, František, František Picek, Mýtus, Řada rodičů, Dětská bota, Podešev, Nošení, Picek, Burza, Obuv, Půl roku, Asie, Nohy, Vinohrady, SANTÉ, Dětský, Irena Sehnalová, Pražský, Zlín, Fyziologie, Zdraví na Heureka.cz