Maminka.czZdraví

Zase ty vešky. Jak se jich zbavit bez chemie?

Martina Machová 5.  9.  2013
A je to tu – vši! Ani netušíte, odkud přesně si je vaše děti přivezly; od které kamarádky, babičky či tetičky. Jisté je, že se neustále drbou a vy začínáte pomalu závidět manželovi a rybičkám absenci jakéhokoliv porostu, v němž by se ty potvůrky mohly uchytit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I přesto, že jste minulý rok kvůli vším doslova vykoupila lékárnu, byl boj s nimi úporný, krutý i nákladný jako křižácké tažení – bohužel i vši jsou, podobně jako některé bakterie, rok od roku odolnější. A tak se vám z množství „chemie“, kterou jste na jemnou dětskou pokožku a vlásky nanesla, nakonec dělalo takřka mdlo. I proto jste tento rok rozhodnuta vytáhnout do boje s přírodnějšími zbraněmi. Jsou ale účinné? Ano, částečně, mnohý na ně nedá dopustit, jinému vyhovují razantnější prostředky.

8 tipů jak na ně bez chemie

  1. Do dvou lžic olivového oleje nakapejte několik10 kapek tea tree oleje a 10 kapek kvalitního levandulového éterického oleje (Pozor; kvalitní výrobky jsou dražší a je na nich napsáno, že se hodí i k masáži, nikdy nekupujte olej určený jen do aromalampy!). Směs vetřete do suchých vlásků, překryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu působit.
  1. Zkuste vši usmrtit směsí olivového a kokosového oleje, směs naneste na suché vlasy, přikryjte potravinovou fólií a nechte 1 hodinu působit.
  1. Podobným způsobem lze použít i silikonový olej, není sice „přírodní“, ale vešky obvykle spolehlivě zadusí.
  1. Dlouhovlasým holčičkám můžete vlasy opatrně vyžehlit žehličkou na vlasy.
  1. Pokud se vám nechce utrácet peníze za aromaterapeutické olejíčky, smíchejte olej s Alpou (tzv. Francovka) v poměru 1:1 – vši jí též nemají rády.
  1. Dalším velmi levným přírodním prostředkem našich babiček je silně osolené sádlo, to se používá stejně, jako olejové zábaly.
  1. Do posledního opláchnutí po jakémkoliv zábalu lze přidat několik kapek tea tree, nebo levandulového, rozmarýnového, citronového či eukalyptového éterického oleje. Výborná je i závěrečná oplachovací lázeň, kdy do 1 litru vody přidáte 2 kapky rozmarýnu, 2 kapky, levandule a 2 kapky citronového éterického oleje.
  1. Jako určitou prevenci nákazy lze dítku do kolektivu lehce máznout za ouška levandulový éterický olej, jehož vůně vši (ale i komáry a blechy) odpuzuje.

Pozor:Při smývání olejových zábalů vždy naneste první šampón, důkladně vmasírujte a až potom použijte teplou vodu. I tak bude nutné mytí několikrát opakovat!

Co možná nevíte

Vešky jsou světloplachá stvoření, proto se v rozhrnutých vlasech špatně hledají, naopak bělavá vajíčka (hnidy) najdete lehce, jsou velmi pevně přilepená k vlasu těsně u pokožky hlavy – nejčastěji pod ofinou, za ušima a v týle. Po jakkoliv účinné proceduře je opět nutné hlavu prohlédnout a hnidy pečlivě vyčesat speciálním hřebínkem, poté znovu vlasy prohlédnout a zbylé hnidy mechanicky odstranit, nebo vlas s hnidou ustřihnout.

Zatímco vši vybraným přípravkem obvykle usmrtíme, hnidy bývají mnohem odolnější! Naštěstí vši bez svého hostitele přežívají maximálně 24 hodin, i přesto je vhodné ložní prádlo i pokrývky hlavy dobře vyprat. Vzhledem k životnímu cyklu vší je důležité proceduru po 8 – 10 dnech zopakovat a vlasy každý den prohlížet.

(Autorka článku se během psaní začala povážlivě drbat, čtenářky na tom budou pravděpodobně stejně – inu mnohdy stačí jen jedna „všivá myšlenka“ :-) !)

Témata: Zdraví, Veš, Chemie, Podobný způsob, Vlas těsně, Jak, Suchý vlas, Zdraví na Heureka.cz