Maminka.czČasopis Maminka

Zastavte se a podívejte se na svět očima dítěte

Klára Kotábová 29.  6.  2014
Celé dětství se rodiče snaží naučit dítě, jak být dospělým. Přitom by to mělo být přesně naopak. Naši potomci by nám měli vysvětlit, že jejich náhled na svět není až tak špatný a že se od nich máme nechat inspirovat. Jestli jste zapomněla, jaké to je, dívat se na svět očima nedospělce, máte ještě šanci to napravit...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chcete vidět svět očima dítěte? Je to jednoduché, nikdy vás život nebude bavit tak jako vašeho potomka, protože jste sešněrovaná pravidly a snažíte se dodržovat vše, co do vás vaše matka kdysi vtloukala. Není to trochu škoda?

1. Buďte duchem přítomna

Jste na návštěvě u kamarádky, jenže myslíte na to, co se děje doma a v práci – jestli stihnete uvařit večeři, měsíční uzávěrku… Pokud je tomu tak, stop! Prožívejte současnost a zapomeňte na to, co musíte či co byste měla. Právě proto jsou děti tak šťastné, protože jim přítomnost neutíká mezi prsty tak jako nám.

2. Učte se

Pořád je totiž co. Navíc učení je radost, proto si rozšiřujte obzory. Stačí, když si budete promrskávat nová slovíčka nebo se naučíte péct a zdobit dorty. Každá zkušenost se totiž počítá. A ta radost, když nové zvládnete, ta je k nezaplacení!

3. vybočte mimo zajeté koleje

Péče o dítě, nakoupit, cesta do práce apod. Vyjeté koleje jsou jistě pohodlné, není ale načase udělat občas úkrok stranou a vyrazit k neznámému, nepoznanému? Stejně jako vaše děti objevujte nejistými krůčky svět a pokuste se o změnu v životě.

4. Najděte rytmus

Tančíte někdy? Pak si všímejte dětí. Zaslechnou hudbu a už se vlní v rytmu. A pláčou u toho? Nikoli, smějí se.

5. Smějte se více

Přesněji 27x víc než běžně. O tolik víc se smějí vaši potomci a dobrá nálada jim jde rozhodně k duhu. Zapomeňte na starosti a usmívejte se – prostě proto, že je krásný den, sluníčko svítí... Věděla jste, že smích je nejjednodušší a nejpřirozenější způsob, jak vyjádřit emoce, a navíc prospívá srdci?

6. Vnímáte přírodu?

Broučky, motýlky, sledujte, co se kolem vás děje, a vždy se nechte překvapit tím, jak dokonalý je svět kolem vás. Němý úžas je namístě, nikoli zašlápnutí ploštice, která vám leze po terase.

7. Vylezete?

Nemusíte zrovna na zábradlí před prací, zkuste ale vylézt na skálu nebo strom během výletu. Okamžitě se budete cítit jako mistr světa. Děti se snaží dosáhnout na vrchol od doby, kdy se postaví na vlastní nohy. Kde jste vy tuhle touhu ztratila?

8. Máte představivost?

Umění imaginace je dětem vlastní. Vy si můžete ve chvílích volna představit, že se učíte řídit slona v Thajsku nebo přeběhnete Velkou čínskou zeď. Fantazírujte a o svých snech nejen vyprávějte, ale snažte si je také splnit.

9. Buďte nepředvídatelná

U svého dítěte také nevíte, co udělá za minutu. Proč vy byste měla být pro všechny zcela předvídatelná? Věřte, že spontaneita vám bude slušet, tak to zkuste.

(Článek vyšel v časopisu Maminka 6/2014)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Svět, Imaginace, Nejpřirozenější způsob, Krásný den