Maminka.czKojenec

Zatočte s opruzeninami! 10 užitečných rad

Martina Machová 17.  6.  2015
Maminky radí maminkám, co se osvědčuje na opruzeniny. Co je lepší – léčivá vlna, nebo černý čaj?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco některé děti na opruzeniny i přes maximální péči svých starostlivých maminek velmi trpí, jiné mají i v těch nejlevnějších plenách zadeček jako samet. Zejména horké letní dny jsou pro citlivou pokožku se sklony k plenkové dermatitidě velkou zkouškou.

Kojenci, zvláště ti nejmladší, mají zkrátka velice jemnou kůži, která je mnohem tenčí, než pokožka dospělých. Navíc ještě nemají zcela vyvinutou odolnou svrchní vrstvu pokožky a na některých místech těla ani mazové žlázy. Proto si kůže miminka žádá zvýšenou pozornost a pravidelnou a jemnou péči. Nicméně i přes každodenní, pečlivé opatrování se někdy stane, že je kůže podrážděná, začervenalá, svědivá až bolestivá. Jaké praktické a jednoduché rady se maminkám nejvíce v praxi osvědčují?

Jak na opruzeniny: 10 zaručených rad

  1. Už žádné kosmetické ubrousky! Vlhčené ubrousky jsou skvělá věc, avšak i ty nejkvalitnější mohou obsahovat dráždivé chemické látky, které již opruzenou pokožku ještě více podráždí. Po dobu problému se mnohým maminkám osvědčilo, vyměnit ubrousky za obyčejnou čistou vodu, ideálně převařenou.
  2. Holý zadeček je výhra! Je-li teplo, dopřejte svému miminku co nejčastěji „vzdušnou lázeň“. Čím déle bude nezabalené, tím lépe.
  3. Změňte pleny! Často bývá opruzenina důsledkem změny plen, které miminku „nesednou“. Obvykle jde o pleny levnější, ale mohou tak působit i pleny dražší – každému dítěti jednoduše vyhovuje něco jiného.
  4. Přechodně přejděte na pleny látkové. Změna plen ani další opatření nepomohly? Pak si sežeňte kvalitní látkové plenky (ideálně již používané, do měkka seprané, třeba z vašeho dětství) a na několik dní je vyměňte za pleny jednorázové.
  5. Léčivá vlna z čisté střižné ovčí vlny je osvědčeným prostředkem našich babiček, který působí protizánětlivě a hojivě. V současné době lze koupit vlnu i s návodem určenou přímo k tomuto účelu.
  6. Rybí mast je sice možné koupit hotovou s prodlouženou dobou trvanlivosti, mnoho maminek však nedá dopustit na v lékárně umíchanou čerstvou rybí mast.
  7. Černý čaj nebo nálev z řepíku lékařského jsou skvělou hojivou lázní na velmi podrážděnou až mokvající pokožku; zapomeňte proto na parfemované ubrousky i odvar z heřmánku, na ten je mnoho dětí v současné době alergických. Připravte raději lázeň z řepíku nebo pravého černého čaje. Zadeček oplachujte po každém přebalení a nechávejte zaschnout na vzduchu.
  8. Z volně prodejných mastí se maminkám nejvíce osvědčují: Imazol krémpasta, Sudocream, Pytiol, Bepanthen, Ondřejova mast, Měsíčkový kojenecký krém a Menalind.
  9. Už žádná aviváž! Zvláště je-li přehnaně parfemovaná, může jemnou dětskou pokožku, například po použití převoněného ručníku, velmi dráždit!
  10. Hygiena je důležitá, ale ne fanatická péče! Pečlivá a pravidelná hygiena je samozřejmě základem péče o dětskou pokožku. Nicméně extrémní péče; ustavičné mytí, mydlení, mazání, spousta pečující dětské kosmetiky může být pro dětskou pokožku, která je tak neustále zbavována jemného ochranného filmu, velmi dráždivé.

Kdy je nutné navštívit lékaře?

„Pokud se stav pokožky i přes odpovídající péči nezlepšuje, pokožka začíná mokvat a vznikají drobné prasklinky, došlo pravděpodobně k přemnožení nežádoucích bakterií či kvasinek na kůži. V těchto případech je vhodné konzultovat stav postižených partií s pediatrem, který pravděpodobně děťátku předepíše mast s obsahem antibiotik či antimykotik,“ radí maminkám zkušená dětská sestra Magda Silná.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Praktické rady, Kojenec, Pleny, Skvělá věc, Imazol, Pravidelná hygiena, Přemnožení, Mena, Sudocream, Opruz, Měna, Bepanthen, Řád, Zdraví na Heureka.cz