Maminka.czNovorozenec

Zatvrdlé a bolavé prso při kojení? Poradíme, co s tím

Michaela Karavarakis 15.  9.  2012
Zatvrdlé a bolavé prso při kojení? Poradíme, co s tím
Mám kamarádku Češku, která žije v Americe, a nedávno tam porodila své první dítě. Za ta léta, tvrdila, se už stačila vyrovnat a sžít se všemi kulturními rozdíly této země, které zde mohou na Středoevropana číhat. S novou rolí matky ovšem objevila novou dosud nepoznanou tvář Ameriky. Mateřská v délce tří měsíců oproti našim třem letům ji nezaskočila, ale když jí její lékař nabídl injekce proti kojení, musela si to nechat zopakovat. Ano, slyšíte správně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco u nás se budoucí mámy nervují spíš z toho, že nebudou moci kojit, za oceánem řeší přesně opačný problém. Co s prsy plnými mléka, když za chvíli musím zpátky do práce? Vyřeší to za mě hormonální injekce na potlačení laktace!

Ale to byla jen taková perlička, vsuvka na úvod, a teď vážně. Co s mateřským mlékem, pro které nemáte udání? Pokud vás prsa zatím „jen“ bolí, jak se nalévají, ale nemáte žádnou část zatvrdlou, vydržte. Když to bude hodně bolet, trochu odstříkejte, ale ne zas moc, protože tím tvorbu mléka jedině podporujete. Zkrátka si ulevte, ale nesnažte se prso vyprázdnit. Po dvou třech dnech se tělo přenastaví na nový režim spotřeby a produkce se upraví.

Pokud už si ale nahmatáte „bulku“ – zatvrdlou část prsa, která velice převelice bolí -, máte problém. Samozřejmě ne tak velký, jako kdyby šlo o skutečnou bulku, ale důvod k radosti to rovněž není.

Mně se to stalo v létě, když dvojčatům bylo něco málo přes půl roku a mateřské mléko si čím dál častěji nahrazovaly normální stravou. Aniž bych cokoli tušila, aniž by mě tělo varovalo, najednou tam byla. Malá, tvrdá a čím dál bolavější. Vědoma si rad z porodnice, skočila jsem hned pod horkou sprchu a masírovala a masírovala. Po skoro hodině usilovného snažení byla jediným výsledkem koupelna plná páry a málem pohmožděné prso. Bulka si tam vesele tvrdla dál. Druhý den jsem si na internetu našla číslo do Laktační poradny. Vyslechli mě a ochotně poradili:

Nastavte si při kojení dítě tak, aby jeho bradička směřovala k zatvrdlé části – tam dochází při sání k největšímu tahu. (Fajn, ale co když ona zatvrdlá část leží v horní půlce prsa? S tím tento způsob jaksi nepočítá.)
Při kojení přes bulku přejíždějte hranou palce ve směru od vnějšího okraje prsa k bradavce. (To už jsem ale taky zkoušela x-krát a bezúspěšně.)
Pokud ani to nepomůže, je tu stále stará dobrá varianta s horkou sprchou. (Hm, co ovšem dělat, když už nefunguje ani ta, jsem se nedozvěděla.)

Zachránila mě až moje maminka, kterážto není MUDr., ani laktační poradkyně, ale životní zkušenosti ji naučily používat selský rozum. „Udělej si takovej malej priessnitz“, poradila mi. Mokrou žínku nebo prostě mokrý hadřík na prso, přes to igeliťák, aby se to pod tím hezky prohřálo a zapařilo, a to celý do podprsenky. Nic elegantního, uznávám, ale stačilo jedno odpoledne a večer jsem s nekonečnou úlevou konstatovala, že mám po problému. Pro přesnost musím dodat, že to odpoledne jsem ve třiceti stupních ve stínu tlačila dvojčata značně kopcovitou částí města, takže je možné, že k dosažení stoprocentního výsledku v tak krátkém čase může být zahřátí se a zpocení důležitým faktorem.

Témata: Děti, Kojení, Novorozenec, Kojenec, pořad, Pořadí, Priessnitz, Pór, Prso, Dobrá varianta, Důležitý faktor, Nový režim, Opačný problém, Perlička, Mokrý hadr, Bulka