Zatvrdlé a bolavé prso při kojení? Poradíme, co s tím

16. 9. 2012 17:20
Chtělo by to se zaměřit i na další nemoci a trable s prsama při kojení, na téma zatvrdlého mléka - bulek a zánětů a ragád je toho všude hodně, ale co dělat, když prsa píchají, objevují se na bradavce bílé puchýřky, a podobně to už se neřeší a info ani na internetu se nedá moc vyšťourat, navíc když ani doktor v nemocnici neporadí...
??? 5. 11. 2013 17:35
hlavne ze mi dr řekl ze při mastityde se nesmi prso zapařit
Maca 3. 2. 2017 22:24
S tím jsem si něco užila! Nakonec jsem na radu LP prso rozmasírovávala ve sprše (hodně teplá sprcha a celkem silná masáž, nic příjemného :( , hodně jsem přikládala bradičkou miminka k tomu postiženému místu (i když to technicky šlo dost obtížně), namáhanou bradavku jsem mazala ... A když se mi schylovalo k zánětu, tak pomohl obklad z tvarohu.
PenelopaW 16. 8. 2019 09:38
Děkuji za tenhle článek! Kojím už třetí dítě, zánět jsem díkybohu nikdy neměla, se zatvrdlými prsy jsem bojovala u prvního děcka, později jsem už opravdu svá prsa "rozmazlovala", jak radí knihy. Ovšem včera v noci mne začal pravý prs pobolívat, i když dítě poctivě odsávalo, přes den byla stále hmatná zatvrdlina. Vzala jsem si paralen, před kojením nahřívala, po kojení chladila, dávala prs častěji - a ono nic. Takže jsem se na další den objednala k lékaři a večer přišel na řadu přítel google. Všechno sedělo na popis situace z článku (včetně bolestivého místa na horní straně, kam bych si dítě musela přiložit vzhůru nohama, aby mohlo masírovat bradičkou), navíc jsem vysledovala, že pokud prs chladím, je to horší, než když nahřívám. Dle doporučení jsem zkusila zábal a ejhle, rázem se bolest stala snesitelnou! Hmatné místo nezmizelo, takže návštěvu lékaře jsem absolvovala, ale ten mi poradil v podstatě to samé. Pro jistotu mi tedy předepsal antibiotika, kdyby to přerostlo v zánět, ale jsem optimista a spoléhám na zábaly a děti. Zapojila jsem výjimečně i již odstavenou holčičku, neb batole má větší tah , tak snad se zadaří.
4