Maminka.czNovorozenec

5 důvodů, proč používat zavinovačku. Miminku pomůže s adaptací, uklidní a utiší

Simona Procházková 8.  3.  2024
Na její používání existuje spousta protichůdných názorů, podle lékařů je ale pravda taková, že miminka většinou zavinování milují a pro novopečené maminky představuje zavinovačka šikovného a praktického pomocníka při manipulaci s kojencem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Samozřejmě i v tomto případě platí, že každé dítě je jiné a ani zavinování není samospásnou metodou, která vám spolehlivě zajistí klidné a spokojené miminko, za vyzkoušení ale nic nedáte. Klidně se může stát, že první potomek bude zavinovačku zbožňovat, a jeho mladší sourozenec se naopak rozhodne vzpouzet a bude se snažit se z uzlíku hlava nehlava vyprostit.

VIDEO: Spánek miminek: Jak uspat miminko?

Pomůže s adaptací

Devět měsíců bylo nenarozené miminko zvyklé na těsné a teplé prostředí dělohy. Slyšelo tlukot srdce i hlas maminky, a to vše mu navozovalo pocit bezpečí. Po porodu se náhle ocitne ve zcela cizím, neznámém prostoru plném rušivých vjemů, které ho mohou zneklidňovat a děsit. Na tento „velký“ svět si musí postupně zvyknout.

Proto již v porodnici vám možná sestřičky donesou novorozence zabaleného jako vánočku a naučí vás, jak ho správně s pomocí plenky do této pozice uvázat. Ručičky se nechávají záměrně uvnitř, a to hlavně z důvodu, aby se mimoděk, během svých nekoordinovaných pohybů a máchání ručkama kolem sebe, miminka nepoškrábala nehtíky v obličeji. Pokud si nejste jistá, zda je zavinování pro vaše dítě vhodné, poraďte se s pediatrem a nechte si ukázat, jak na to. Zvláštní způsob zavinování vyžadují děti s potížemi při vývoji kyčlí nebo ty, které trpí novorozeneckou kolikou.

Uklidní a utiší

Zavinování je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších metod ke zklidnění plačícího miminka. Máte doma malého křiklouna nebo dráždivé děťátko, které vyžaduje neustálé chování v náručí? Zkuste ho pevně zavinout. Navodíte mu tím příjemný pocit, který důvěrně zná již z maminčina bříška, a snadněji se uklidní. Přestane ho děsit volný prostor a také pohyby jeho vlastních rukou, které ještě neovládá. Proto se miminka zavinují s ručičkama podél těla.

Opruzeniny nebo ublinkávání? Těmito novorozeneckými zádrhely se nenechte vystrašit!

K tomuto účelu můžete použít velkou klasickou čtvercovou plenu. Použijte takovou, která je vyrobena z prodyšného přírodního materiálu, nejlépe čisté bavlny nebo bambusu. Ptáte se, na jak dlouho je vhodné miminka zavinovat? Teorií existuje celá řada, tu nejlepší dobu ale zřejmě poznáte sama, jelikož děťátko vám samo začne dávat najevo, že už se mu svázání nelíbí. Obecně se dá říct, že pokud už miminko bez potíží usne bez zavinovačky, a navíc se dokáže samostatně přetočit na bříško, je na čase dopřát mu volný prostor.


Nejoblíbenější zavinovačky

Babymam Spací pytel Babymam Spací pytel
nabízí 1 obchod za ceny od 283 Kč
Porovnat ceny
New Baby Zavinovačka s puntíky šedá New Baby Zavinovačka s puntíky šedá
nabízí 30 obchodů za ceny od 391 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené zavinovačky


Zajistí lepší spánek

Zavinovačka najde své uplatnění při ukládání dítěte do kočárku, při nejistých začátcích kojení a samozřejmě při spánku. Ano, díky omezenému pohybu novorozenci klidněji a lépe spí. V noci se totiž mohou často budit kvůli tzv. Moorovu neboli objímacímu reflexu, kdy je vyleká nekoordinovaný pohyb jejich vlastních ručiček a nožiček. Tomu pevné zavinutí zabrání. Pokud vaše miminko spinká v zavinovačce, vyhýbejte se těm z těžkých, neprodyšných materiálů, dítě by se mohlo během noci nebezpečně přehřát.

Vhodné nejsou ani kousky s nejrůznějšími aplikacemi, kraječkami nebo různými „cancoury“, které by se mohly během spánku dostat na obličej kojence. A pozor, nesvazujte příliš těsně, určitá volnost pohybu by měla zůstat zachována. Další alternativou je také využít pro noční spaní takzvaný spací pytel nebo vak.

Kojenecká kolika dokáže potrápit. Takhle ji zvládnete!

Uleví mamince

Máte doma nervózní, ukňourané miminko, které spustí pláč pokaždé, když se pokusíte odložit ho z náruče? Pokud se v noci často budí, je nedostatečně odpočinuté a celý den pak následně plačtivé a podrážděné. Jako první krok zkuste pevné zavinutí během spánku.

Poskytne pocit bezpečí

Zavinování bývá zpravidla skvělou metodou pro předčasně narozená miminka, u kterých pediatři doporučují v prvních týdnech pevné zavinutí, včetně ručiček. Zavinutí jim věrně supluje prostředí známé z dělohy. Cítí se příjemně, jako by dál byla v maminčině bříšku. Než miminko zavinete, mělo by být nakrmené, odříhnuté a také čerstvě přebalené.

Kojenec pozná maminku podle čichu! Co všechno možná ještě nevíte o kojení?

Pro nedonošená miminka se prodávají speciální elastické zavinovačky, kam dítě prostě jen zasunete. V noci vám hodně usnadní práci, když potřebujete přebalit, jednoduše odhrnete spodní část, a když máte hotovo, zase ji stáhnete zpět dolů. Později tyto zavinovačky můžete navíc snadno přetvořit ve spací vak. Pozor na módní „stylové“ rychlozavinovačky se suchými zipy, ty se hodí většinou jen pro parádu nebo krátké přenášení miminka například z vany do postýlky nebo z domova do auta.

Jak zabalit uzlíček?

  • Velkou čtvercovou plenu rozprostřete nakoso na postel, přehněte horní roh dolů asi 15 centimetrů.
  • Miminko položte na plenku tak, aby jeho ramínka byla na stejné úrovni jako okraj přeložené pleny.
  • Levou ručičku dejte zlehka k tělíčku, přetáhněte přes ni levý okraj pleny až k hrudníku a zafixujte cíp napravo pod zádíčky.
  • Uchopte spodní okraj pleny, přetáhněte ho přes tělíčko a cíp založte na hrudníku nebo pod pravým ramenem.
  • Nakonec pak přiložte druhou ručičku k tělíčku a přetáhněte pravý cíp pleny přes hrudník a založte cíp pod zádíčky na levé straně.
Témata: Děti, Novorozenec, Mateřství, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Šestinedělí, Spánek, Dítě je na světě, Zavinovačka, Plena, Děloha, Rutin, Ručička, Lékař, Maminka, Hrudník, Moor