Maminka.czDistanční výuka

Zavřou se mateřské školky, první i druhé třídy, plánuje vláda. Nejméně na tři týdny

redakce 25.  2.  2021
Součástí přísnějších opatření kvůli koronaviru bude i další omezení provozu škol a školek. Definitivní rozhodnutí padne tento pátek, ale už ve čtvrtek se po jednání vlády mluvilo o tom, že doma zůstanou i nejmladší děti, které zatím mohly chodit do školek nebo nejnižších ročníků základních škol.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vláda bude v pátek jednat s opozicí o tom, jak opatření nastavit – plánem nicméně je třítýdenní výrazné zpřísnění opatření, jejichž cílem je další omezení kontaktů mezi lidmi a jejich pohybu. 

I proto kabinet počítá s dočasným uzavřením školek, škol a dětských skupin, otevřené budou jen pro zdravotnický personál a integrovaný záchranný systém. Dá se předpokládat, že rodiče dětí, které budou muset nově zůstat doma, budou rovněž mít nárok na ošetřovné, zaměstnanci i OSVČ. 

Desatero distanční výuky, které by mohlo hodně pomoci i vašim dětem

I prvňáci a druháci tak budou muset přejít na distanční výuku, jako tomu bylo už vloni. Doma by nově měly zůstat i děti ze školek. Jde o reakci na stále se zhoršující pandemickou situaci v zemi.

Podle údajů Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku se Covid objevil už v polovině školek, kam rodiče někdy děti vodili i v případě, že sami byli v karanténě nebo dokonce nemocní. Částečně jde o důsledek ne úplně správně nastavených pravidel karantény. Od začátku roku přibylo nemocných dětí mezi čtvrtým a devátým rokem vůbec nejvíce od začátku epidemie. 

Plány na návrat do škol padly

Vláda teď počítá s třemi týdny přísných omezení, která by měla stačit k tomu, aby se šíření viru zásadně zpomalilo. Mezi další opatření patří například testování ve firmách. 

Samozřejmě taky padly dosavadní plány hovořící naopak o návratu dalších dětí do škol – začátkem března se měly vracet poslední ročníky středních škol, v půlce měsíce druhý stupeň, po Velikonocích zbytek prvního. 

Bojíme se maturity, on line škola na přípravu nestačí, píše maturantka
Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školství, Základní škola, Mateřská škola, Mall.tv, Distanční výuka, Provoz škol, Mater, Muta, Omezení, Vláda, Škola