Maminka.czKojenec

Zázračná metoda doktora Vojty

Ivana Ašenbrenerová 19.  4.  2010
Kdo by si nepřál mít zdravé dítě: Někdy to ovšem bohužel nevyjde a dojde k postižení motorického vývoje nebo k dětské mozkové obrně. Takovým dětem může pomoci rehabilitační Vojtova metoda.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Před dvanácti lety se nám narodil syn Aleš. Porod však neprobíhal tak, jak měl, a druhý den po něm mi lékaři řekli, že syn měl epileptický záchvat a že bude zřejmě postižený. Byl to pro nás šok, ale nevzdali jsme se.

Výsledky ukázaly, že Aleš skutečně trpí dětskou epilepsií a že pravděpodobně nikdy nebude chodit ani mluvit. Doporučili nám, abychom 5x denně s Aleškem cvičili rehabilitační cvičení podle Vojty a po půlroce bylo vidět, že dělá pokroky.

Rehabilitovali jsme skutečně poctivě a naše trpělivost a každodenní cvičení mu jednoznačně pomohly. Dnes sice jezdí na vozíku, ale mluví a dokáže se sám najíst,“ vypráví svůj smutný příběh Mirka (40) z Prahy. Kdoví, jak by na tom Aleš byl, kdyby poctivě nerehabilitovali.

Podobný příběh, s lepším koncem, má i maminka Jana z Havlíčkova Brodu - syn se narodil předčasně a byl psychomotoricky pozadu. „Lékařka nám doporučila Vojtovu metodu a do roka se Honzík srovnal a nikdo by na něm nepoznal, že měl na začátku svého života takové problémy,“ říká.

Líné, nebo opožděné?

Zdá se vám, že je vaše dítě tak trochu líné? Nemělo by vám stačit, že to snad dožene.

I když je každé dítě jiné a vývoj dětské motoriky se může značně lišit, je dobré, když svoje pochybnosti proberete s lékařem. Vývoj motoriky je totiž předurčen geneticky a probíhá automaticky - pokud však dojde k nějakému problému třeba v těhotenství nebo při porodu a poškodí se mozek, může se stát, že se dítě začne vyvíjet nesprávně.

Předpokladem je vždy včasná diagnóza - čím dřív se totiž na „něco“ přijde, tím lépe se dá problém léčit. Dítě, které má nějaké opoždění, by mělo začít s rehabilitací do dvou měsíců věku - doba do šesti měsíců je totiž pro kojence vůbec nejdůležitější.

Podle MUDr. Karla Bečky je dokonce 20 % dětí, které se nevyvíjejí tak, jak by měly. Těm všem pomáhají nejrůznější rehabilitační techniky, jednou z nich je právě Vojtova metoda. Není samozřejmě jediná, ale úspěšně se využívá po celém světě. A čeho byste si měla na svém broučkovi všímat?

U novorozenců a nejmenších kojenců sledujte hlavně to, zda neotáčí hlavičku jen na jednu stranu (během jednoho měsíce až šesti týdnů by to mělo ustoupit), dále by se miminko nemělo prohnout „do luku“, později u plazení si všímejte, zda střídá dítě obě nohy a nedává přednost jen jedné. Máte pocit, že není něco v pořádku? Zeptejte se svého pediatra, ten vám rozhodně poradí a případně vás pošle na specializované pracoviště.

Jak metoda funguje

Cvičí se tak, že se stimulují pouze vybraná místa, a to bez účasti vůle a navíc v přesně vymezených polohách těla. Snad proto dítě zpočátku vnímá cvičení jako nepříjemné a velmi často na něj reaguje křikem a pláčem. „Když jsme s naší Terezkou začali cvičit, bylo to pro mě hrozné, chtělo se mi plakat, když jsem viděla, jak Terezka trpí a pláče a jak jí to je nepříjemné.

Měla jsem sto chutí nechat toho, ale rehabilitační sestra nám řekla, že to je právě to, co nesmíme - nechat toho. Jakmile bychom cvičení přerušili, motorický vývoj by se zřejmě už nikdy nespravil. Takže jsem zatnula zuby a cvičila dál a jsem ráda, že se to podařilo a Terezka dnes i po dětské mozkové obrně chodí do normální školy a dokonce jezdí na kole,“ usmívá se maminka Hana ze středních Čech. A jak metoda funguje?

Působení reflexní lokomoce spočívá v tom, že se u dítěte speciálními cviky vyvolávají starší pohybové vzorce, které jsou u každého člověka uloženy v nervovém systému a byly překryty novými. Vojtova metoda tedy vede k tomu, aby se zapojily svaly, jejichž řízení je zničené poškozením CNS. Dítě pak roste a nefungující svaly se nemohou dál rozvíjet, takže dojde postupně k tělesným deformacím. A tady právě pomůže Vojta…

Vždy cvičte s odborníkem

Nikdy se nesnažte zvládnout tuto metodu „na dálku“. Nejlepší je naučit se techniku skutečně společně se svým dítětem a vyškoleným fyzioterapeutem. Po cvičení ponechejte miminko rozbalené a nechte ho, aby si to, co se „naučilo“, ihned mohlo vyzkoušet. Tak dojde k zafixování nového vzoru.

Ideální je spojení dětský lékař, neurolog, fyzioterapeut. Rozhodně si nemyslete, že by mohlo vašemu miminku stačit „jedno“ cvičení a jste tzv. za vodou - nikoli. Na cvičení byste měla docházet pravidelně i proto, aby rehabilitační pracovník zkontroloval, zda cvičíte správně.

Více se dočtete v aktuálním čísle časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Doktor, Metoda, Lokomoce, Včasná diagnóza, Smutný příběh, Reflexní lokomoce