Maminka.czZdraví

Zázračné kuličky

Monika Kosová 30.  4.  2010
Zázračné kuličky
Seznamte se s homeopatií, šetrnou léčebnou metodou, prověřenou dvěma sty lety tradice, tisíci lékařů, kteří s ní pracují, a miliony pacientů, kterým pomohla vyléčit nejen příznaky, ale také příčinu nemocí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnoho žen se s homeopatií setkává až v období těhotenství, když se nakazí virózou. Kvůli zdravému vývoji miminka jim lékaři nepředepíšou běžné léky, které by se vstřebávaly do krve a mohly by plod ohrozit. Často jedinou možností zůstává vypotit nemoc v posteli s pomocí medu a citronu.

Pokud je ale váš lékař nebo lékárník zároveň znalý homeopat, může vám doporučit léky – homeopatika, která vás zbaví nemoci, aniž by představovala jakékoli nebezpečí pro vaše nenarozené dítě.

Moje kamarádka Vendulka je jedním příkladem z mnoha: „Když jsem čekala Olivera, byla jsem nemocná snad celých devět měsíců. Moje praktická lékařka mi tehdy řekla, že si mám lehnout do postele a kloktat převařenou vodu, trápil mě příšerný chrapot a bolest v krku. Naštěstí mě napadlo jít se ještě zeptat do lékárny, kde mi lékárnice doporučila homeopatika. Za tři dny jsem byla zdravá, aniž bych ohrozila miminko.“

Síla z přírody

Homeopatika jsou drobné kuličky, v případě monokomponentů, anebo polykomponenty ve formě tabletek, kapek nebo sirupu (např. Stodal nebo Oscillococcinum). Jejich základ tvoří látka většinou rostlinného nebo živočišného původu, v některých případech se jedná o nerosty nebo chemické sloučeniny. Z nich se připraví roztoky, které se následně mnohonásobně ředí a protřepávají až do výsledné podoby homeopatického léku.

A jak se užívají? Monokomponenty – tedy kuličky si necháte rozpustit v ústech, například pod jazykem, nezapíjejí se.

Protože se lék vstřebává ústní sliznicí, je vhodné, aby byla ústní dutina čistá a nebyly v ní přítomny žádné aromatické látky (například káva, mentol nebo tabák). U malých dětí je možné požadovaný počet kuliček nechat rozpustit v 1 dcl vody a podávat je po lžičkách.

Léčba i prevence

„Moje první těhotenství skončilo zamlklým potratem, dlouho jsem se s tím nemohla psychicky vyrovnat. Tehdy mě zachránila kamarádka, která mě přivedla k lékařce homeopatce, a ta mi doporučila opravdu zázračné kuličky. Díky nim jsem se znovu dokázala radovat ze života,“ vypráví Linda o své první zkušenosti.

Homeopatie se nesnaží léčit jen příznaky, ale především příčinu potíží. V tuto chvíli je tedy třeba poznat pacienta více a odhalit možný původ jeho onemocnění. Každý lékař by měl být také dobrým psychologem a u homeopatů to platí dvojnásob.

Jedním z nejdůležitějších kladů této alternativní formy medicíny je šetrnost k lidskému organismu a skutečnost, že využívá přirozených sil těla k vlastnímu uzdravení.

Navíc homeopatika mohou užívat všechny věkové kategorie včetně novorozenců, těhotných a kojících žen či seniorů. Nemají kontraindikace ani žádné známé nežádoucí účinky a je možné je kombinovat s běžnými léky. Navíc neléčí jen příznaky běžných chorob, jako je rýma, nachlazení, kašel, chřipka, bolest v krku, žaludeční potíže, ale můžou vám pomoci také s bolestivou menstruací, únavou, alergií, ekzémem, astmatem, migrénou, stresem, přepracovaností atd.

Těhulkám pomohou homeopatické kuličky rozeznat pravé kontrakce od falešných, předejdou poporodním hemoroidům, a pokud budete mít problémy s kojením, i v této oblasti vám homeopatie nabízí řešení. Stejně tak je důležitá v prevenci a při udržování dobré fyzické i psychické kondice člověka. Vše je samozřejmě třeba konzultovat se zkušeným lékařem-homeopatem.

Špetka historie

Homeopatie vychází z principu podobnosti, tedy že podobné se léčí podobným (homois = podobný, pathos = nemoc). Tento zákon zná mnoho kultur, léčil podle něj například Hippokrates. Před dvěma sty lety princip podobnosti studoval německý lékař Samuel Hahneman. Nebyl spokojený s omezenými možnostmi medicíny a její neschopností léčit řadu chorob. Proto přerušil svou kariéru lékaře a začal se věnovat farmakologickému výzkumu.

Po mnoha letech se znovu vrátil ke svým pacientům, tentokrát jim však mohl nabídnout šetrnou léčebnou metodu, homeopatii. Na konci 19. století se začaly objevovat první specializované lékárny, do té doby si každý lékař-homeopat vyráběl tyto léky sám. Metoda se rychle šířila po celém světě, dostala se do USA, Indie, Ruska, Jižní Ameriky, Afriky, Velké Británie, Francie, Německa... U nás začala být využívána před druhou světovou válkou, s nástupem komunistického režimu však došlo k úplnému útlumu.

Homeopatie byla v ČR znovu objevena v 90. letech a čeští lékaři mohli začít čerpat informace od kolegů ze zahraničí, kde se mezitím stala běžnou součástí lékařské praxe. V současné době se s její pomocí léčí stovky milionů pacientů po celém světě a ve své praxi ji používá více než 300 000 lékařů.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Oscillococcinum, Zamlklý potrat, Ústní dutina, Vendulka, Hippokrates, Lékárnice, Kůl, Zdraví na Heureka.cz

Video