Maminka.czTipy a rady porod

Zázračné „šicí“ bylinky uzdraví vaše poporodní zranění dřív, než se nadějete

Michaela Láchová 22.  3.  2021
Že jste o nich ještě neslyšela? Tahle kouzelná směs bylinek dokáže nemožné. Jak přesně tenhle voňavý zázrak, který k nám přinesla mexická porodní bába Marisa Alcalá, funguje? Zeptali jsme se přímo její žačky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Léčivá a hojivá síla bylinek je známá po staletí. Slavný lékař Paracelsus jejich sílu hezky vystihl v jedné větě: „Všechna pole a louky, všechny hory a kopce – to je vaše lékárna.“ A v ní lze opravdu najít řešení téměř na všechny neduhy. Pomoct dokážou bylinky třeba i s porodními poraněními.

Zrovna „šicí“ bylinky, jak už sám název napovídá, vás vrátí rychleji zpátky do kupy po náročném porodu! Směs šicích bylinek přinesla do Čech a na Moravu porodní asistentka z Kanárských ostrovů Marisa Alcalá. Zasvětila do jejich moci mnoho dalších porodních asistentek, jednou z nich je i Kristina Neubertová Zemánková, která je s oblibou využívá i ve své praxi. A pověděla nám, co si pod tímhle pojmem představit a jak konkrétně vlastně bylinky dokážou „šít“.

Jak si zvyknout na nové tělo po porodu? Triky, které fungují

„Šicí bylinky jsou vlastně bylinný pudr vyrobený rozemletím směsi bylin na jemný prášek. Jde o bylinky, jejichž specifické vlastnosti napomáhají hojení. Rozmarýn je dezinfekční, podporuje prokrvení a stavbu cév, kostival pomáhá uzavírat tkáně, jitrocel zastavuje krvácení, zaceluje a zároveň zvláčňuje tkáně. Dohromady tvoří úžasnou synergickou směs,“ vysvětluje porodní asistentka Kristina Neubertová Zemánková (strom-zivota.net).

Tento „zelený zázrak“ tak slouží k podpoře hojení porodního poranění, které není v takovém případě vůbec nutné šít, žena jen odpočívá – leží s nohama u sebe a rána se s podporou bylinek krásně sama během pár dní zahojí. „Viděla jsem to na vlastní oči mockrát a mám s těmito bylinkami výborné zkušenosti u žen, o které jsem pečovala. Dokonce i u opravdu velkých poranění. Tam to trvá trochu déle, ale rána se krásně hojí bez nepříjemné jizvy,“ doplňuje. 


PŘÍPRAVA VÁM ZABERE JEN CHVILKU 


Tenhle kouzelný voňavý prášek si můžete samozřejmě koupit už namíchaný, seženete ho přímo pod pojmem „šicí bylinky“. Anebo jednoduše připravit doma v mixéru či elektrickém mlýnku na kafe. „Stačí vzít stejný díl od všech zmiňovaných bylinek a rozemlít je na jemný prášek. Ten se pak dává spolu se zeleným jílem na vložku. Vše v sypké formě ve zhruba centimetrové vrstvě, dlouhé asi deset centimetrů,“ upřesňuje porodní asistentka. 

V těhotenství pozor na lékořici. Může ovlivnit vývoj dítěte

Stejně jako měníte během očistků v šestinedělí přes den vložky, je třeba vždy nanést na čistou vložku nové bylinky. „Aplikovat je přitom žena může tak dlouho, dokud se necítí zahojená, což může trvat pár dní i týdnů. Osobně jsem si je první den po porodu dávala také, i když jsem nebyla poraněná vůbec, ale měla jsem prostě pocit, že si také chci dopřát toto voňavé opečování,“ říká. 


VŽDYCKY „NASUCHO“! 


Možná se při googlení všeho, co se šicích bylinek týká, setkáte i s názorem, že je dobré je smíchat s vodou, udělat z nich takovou kašičku, a až pak je nanést na poporodní vložku. Nenechte se ale mýlit.

„Setkala jsem se už i s různými modifikacemi Marisina receptu, jak se u ústního předávání stává. Marisa mě ale utvrdila v tom, že se jíl v tomto receptu používá v suché formě. Tedy jíl v prášku se sype na vložku a na něj bylinky. Jeho funkcí zde je právě absorbování vlhkosti z očistků, tím napomáhá udržovat poranění v suchu, aby se nezanítilo, nemokvalo, nemnožily se v něm bakterie. Pokud by se jíl namočil, neplnilo by to účel vysoušení,“ poznamenává. 

Fytoterapie: Po porodu zavolejte na pomoc bylinky! Které se hodí?

Pokud budete bylinky s jílem aplikovat několik dní nebo týdnů za sebou, můžete někdy naopak pocítit vysušení kůže kolem vaginy. „Zelený jíl hodně vysušuje, pokud se tedy u maminky tyto pocity objeví, pak doporučuji s užíváním načas přestat a kůži naopak ošetřit hydrolátem z levandule či růže a olejem – kokosovým či mandlovým, nebo bambuckým máslem, a to mimo jizvu, v okolí. Jinak zde omezení, co do délky užívání, nevidím,“ vysvětluje Kristina Neubertová Zemánková s tím, že většina žen, které neměly hlubší poranění, je do tří týdnů po porodu zahojená. 

Pokud to stíháte, připravte si bylinky „do foroty“ ještě v závěru těhotenství, abyste pak po nich případně v šestinedělí mohla jen sáhnout. Pokud ne, nevadí, určitě to zvládnete i během něj, příprava vám zabere opravdu jen pár minut. Stačí mít všechny potřebné ingredience, o které se vám jistě partner rád postará. Uvidíte, že se díky téhle šicí směsi bylinek budete cítit lépe a jejich omamné vůně se nebudete moct doslova nabažit! 

 

Příprava šicích bylinek podle receptu Marisy Alcalá

Potřebujete: 

  • KOSTIVAL – kořen
  • ROZMARÝN
  • JITROCEL – list
  • ZELENÝ JÍL 


Postup: Stejný díl od všech tří zmíněných bylinek v usušeném stavu rozemelte na jemný prášek a smíchejte dohromady. Na poporodní vložku poté nasypte suchý zelený jíl a na něj bylinky. Měňte podle potřeby několikrát denně. 





Jaké další bylinky pomůžou po porodu? 


Skvělou službu nejenom v šestinedělí udělají i čaje z léčivých bylinek, tedy nálev. Pozor ale, přestože jde o přírodní záležitost, i s bylinkami a léčivkami je třeba zacházet s opatrností. Přece jen je třeba myslet na to, že všechno, co sníte a vypijete, se může objevit v mateřském mléce, které živí vaše miminko. V sušených bylinkách je koncentrace účinných látek větší než v čerstvých, na to je třeba myslet.

Použít můžete samozřejmě obojí, ovšem ty sušené mají nesporně výhodu v tom, že je máte stále po ruce. Co se týče dávkování, obvykle se dává jedna polévková lžíce, tedy 2–5 gramů, na šálek vody (150 ml). Směs bylinek přelijete horkou vodou a připravíte z nich nálev. Poté přikryjete a necháte asi deset minut louhovat pod pokličkou. 

Pak už stačí jen scedit a popíjet po doušcích. Porodní asistentka Anna Kohutová doporučuje popíjet zmíněné čaje maximálně deset dnů, do té doby by se měl jejich účinek dostavit. A které například doporučuje po porodu? 



POPORODNÍ SMĚS NAVRACEJÍCÍ DĚLOZE SÍLU
Nať sedmikrásky, řebříčku, třezalky tečkované, meduňky lékařské, vše ze stejných dílů, namíchat směs – tři šálky denně po jedné čajové lžičce. 

POPORODNÍ SMĚS PO VĚTŠÍ KREVNÍ ZTRÁTĚ 
Řebříček, pastuší tobolka, kopřiva ve stejném množství třikrát denně po dobu 5–7 dnů. 

POPORODNÍ SMĚS KE ZLEPŠENÍ NÁLADY 
Třezalka, list meduňky, kontryhel, směs ze stejných dílů bylinek, 1 lžička do šálku s převařenou vodou, přikrýt a nechat louhovat 5–10 minut. Popíjet při pocitu smutku, únavy. 

POPORODNÍ SMĚS PŘI BOLESTIVÉM ZAVINOVÁNÍ DĚLOHY 
Mochna husí uvolňuje všechny křeče. Vhodná je s kombinací s kontryhelem a sedmikráskou. 


Bylinky vám pomůžou s rychlejším hojením. A navíc tak nádherně voní... Dopřejte si je!

 

TIP NA VIDEO: Jaké jiné „ženské“ bylinky se používají a na co jsou vhodné?

Nedaří se vám otěhotnět? Zaměřte se na pánevní dno, možná je moc stažené
Jak využít bylinky ve svůj prospěch? Ty správné pomůžou na nachlazení i migrény
Témata: Porod, Časopis Maminka, Po porodu, Tipy a rady porod, Jizvy, Kopřiva, Anna, Marisa Alcalá, Zranění, Prášek, Kontryhel, Kanár, Alča, Asistentka, Kohutová, Vložka, Jitrocel, Bylinky, Směs, Morava, Rozmarýn, Jíl